StoryEditorOCM
Vijestistratsvena debata

Povijesni korak za Argentinu: unatoč protivljenju Crkve, parlament prihvatio nacrt Zakona o legalizaciji pobačaja

15. lipnja 2018. - 10:36

Argentina je u četvrtak načinila povijesni korak kada je, unatoč protivljenju Katoličke crkve, donji dom parlamenta glasovanjem prihvatio nacrt zakona o legalizaciji pobačaja u prvih četrnaest tjedana trudnoće.
Za nacrt zakona glasovalo je 129 zastupnika, a 125 je bilo protiv, nakon 22-satne rasprave u kojoj su razlike između stranaka nestale, ustupajući mjesto strastvenoj debati.

Glasovanje je povijesno važno za Argentinu gdje je Katolička crkva upregnula sve snage kako nacrt zakona ne bi prošao. Biskupi su se mobilizirali ne bi li uvjerili zastupnike da ne glasuju za zakon, zaprijetivši čak izbacivanjem iz Crkve.

Pobačaj je dosad u Argentini bio moguć samo u slučaju silovanja ili opasnosti za zdravlje majke. Papa Franjo je u pismu pozvao Argentince da ne prihvate zakon o pobačaju.

"Apsurdno je i nepravedno prihvatiti zakon kojim se odobrava ubijanje ljudskih bića koja se treba poštovati od samog začeća", rekao je Luis Pastori, zastupnik Radikalne građanske unije (UCR, član koalicijske vlade Cambiemos).
Njegov kolega u Cambiemosu, Sebastian Bragagnolo rekao je da "žena nema pravo na pobačaj, nego na zdravlje. Nerođeno dijete je biološki i znanstveno ljudsko biće".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 02:02