StoryEditor
Politika‘ovo je sve‘

Plenković upitao Bernardića: ‘Zar vas je pripremala Maja Sever?‘. Na Twitteru se oglasila HTV-ova novinarka: ‘Bero kopira mene i Acu iz Nu2!‘

Piše Jutarnji.hr
29. lipnja 2020. - 23:48
Rtl Press/HANZA MEDIA

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik SDP-a Davor Bernardić dotaknuli su se tijekom sučeljavanja Ine i MOL-a. Bernardić je Plenkoviću predbacio potpisani memorandum o odlasku nafte iz Hrvatske u Budimpeštu.

- Ugasili ste rafineriju u Sisku i dajete sve Mađarima. To košta dvije milijarde eura!, rekao je Bernardić na što mu je Plenković odgovorio: - Kako vi to znate? Vi ne znate koliko košta otkup Ine... Zar je vas Maja Sever spremala za emisiju? Bilo bi dobro da znate koja je cijena Ine. Savjeti koje smo čuli je procjena koju neću kazati. Evaluaciju čekamo u srpnju, rezultate ću javiti nakon pobjede.

Maja Sever, novinarka Hrvatske radiotelevizije, komentirala je činjenicu da je njezino ime spomenuto tijekom sučeljavanja na RTL-u, a dotaknula se i Bernardićevog nastupa koji ju je sadržajem podsjetio na prilog koji je radila za HRT-ovu emisiju "Nedjeljom u 2" kada je u njoj nedavno gostovao Plenković. Šef SDP-a je tijekom čitavog duela mahao papirima, a neki od njih su očito isprinti s HRT-ove web stranice, što mu je u više navrata spočitavao i Plenković.

"Čekajte! VI kužite da Bero kopira mene i Acu u Nu2?! Pa, ovo je sve", napisala je Sever na Twitteru.

Plenković je tijekom sučeljavanja više puta ponovno spomenuo HRT i Sever pa je novinarka pojasnila zašto se njezino ime spominjalo u kontekstu "pripremanja Bernardića" za sučeljavanje.

- U #Nu2 Stanković i ja pripremili smo nekoliko jednostavnih grafova. Točnije, objavili smo izjave Andreja Plenkovića iz predizborne kampanje 2016. da će BDP biti 5 posto, da će smanjiti PDV, otvoriti 180 000 radnih mjesta i izgraditi dječju bolnicu, napisala je Sever na Twitteru.

- Dakle, neke osnovne točke iz predizbornog programa HDZ-a. Ništa posebno. I napisali smo da to nije ostvario. Za to ne treba nekakva posebna priprema niti istraživačko novinarstvo, to je običan i jednostavan novinarski posao, nastavila je.

- Naglašavam, novinarski, a komentare predsjednika HDZ-a koji si dozvoljava da u emisiji na RTL-u govori da sam ja nekoga pripremala za debatu je još jedan napad Andreja Plenkovića na neovisno novinarstvo, zaključila je.

I sam voditelj i urednik emisije "Nedjeljom u 2" Aleksandar Stanković komentirao je spominjanje Maje Sever u sučeljavanju. - U debati na konkurentskoj televiziji obilno se koriste podaci koje smo prezentirali u emisiji kada je gost bio Andrej Plenković. Čak je i logo emisije Nu2 više puta bio u prvom planu i to je sasvim u redu. Nije u redu samo što se Davor Bernardić nije odazvao pozivu za gostovanjem jer su nam neke druge tablice ostale neiskorištene, napisao je, a Maja Sever podijelila na svome Twitter profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2021 01:42