StoryEditor
Politikacrobarometar

Novi rejting političkih stranaka: SDP vodi, evo kako stoje HDZ i Škoro

Piše PSD
24. siječnja 2020. - 20:04
Nova TV

Predsjednički izbori odrazili su se i na rejtinge političkih stranka, a Dnevnik Nove TV u petak navečer objavio je svoje redovito istraživanje - kako se ono provodi 20 dana na terenu, a od početka godine dogodilo se mnogo promjena na političkoj sceni, telefonsko istraživanje provodilo se 21. i 22. siječnja.

SDP vodi, HDZ drugi, a Škoro treći izbor birača

SDP je prvi put u četiri godine postao prvi izbor i dobili bi potporu od 27,1 posto. HDZ je pak drugi, ali razlika je i dalje unutar statističke pogreške i sad ta stranka dobiva 25,6 posto potpore.

Miroslav Škoro nakon predsjedničkih najavio je da želi na parlamentarne izbore pod svojim imenom. Ako se to dogodi, mogao bi, vidljivo je sad u siječnju, računati na 16,6 posto potpore birača. I to je sve od opcija koje prelaze izborni prag.

Tko su birači SDP-a, HDZ-a i Škorine liste

SDP može računati na malo više žena među svojim biračima (žene 32%), HDZ malo više muških birača (32%), a Škorina lista je lista mladih (22%). SDP veliku prednost ima u Zagrebu i okolici (35%) te Istri i Primorju (40%). HDZ ima svoje baze kao što su Dalmacija (39%) i Slavonija (33%), a na kraju, Škorina lista više glasova može dobiti u Slavoniji (25%) i malo više na Sjeveru Hrvatske (19%).

Stranke koje žele biti na vlasti, ali trebaju saveznike

HSU se probio na 4. mjesto s potporom od 3 posto, baš kao i MOST koji uživa jednaku potporu. Stranka Ivana Pernara dobila bi 2,3 posto potpore, a PAMETNO 2,1 posto. Živi zid odavno se bori da prijeđe izborni prag i sad može računati na potporu od 2 posto. Hrvatski suverenisti trenutačno bi mogli dobiti 1,7 posto potpore, a GLAS 1,4 posto.

HSS i tvit njegova predsjednika doveli su stranku na najniže granice popularnosti s potporom od 1,3 posto, a START klizi prema dolje i sad je na 1 posto. Ostale stranke imaju manje od 1 posto i zajedno osvajaju 2,9 posto. Zanimljivo, među tim je strankama IDS s 0,9 posto, ali i HNS s 0,1 posto potpore. Neodlučnih je 9,9 posto birača.

Istraživanje je provela agencija IPSOS telefonskom metodom na 977 ispitanika 21. i 22. siječnja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge stranaka +/-3,7%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. rujan 2020 12:33