StoryEditor
PolitikaSDP - HDZ 4:4

Britancima smrklo, a njoj svanulo: najsiromašnija saborska zastupnica zahvaljujući Brexitu ide na plaću koju na rodnom Pelješcu nije mogla ni sanjati

Piše Davor Krile
30. siječnja 2020. - 14:47
Goran Mehkek/Hanza Media

Dok se jednome ne smrkne, drugome ne svane. Što je jednima tužni "exit", drugima je radosni "enter". Tako su se paralelno s briselskim koferima britanskih eurozastupnika ovih dana počeli pakirati i neki drugi kovčezi, ali za put u suprotnom smjeru.

Umjesto 73 odlazeća europarlamentarca klupe u sjedištu EU-a popunit će novih 27 zastupnika iz 14 europskih zemalja, a među njima je, kao jedina Hrvatica i dvanaesta članica naše europske političke postave, i SDP-ova saborska zastupnica dr. Romana Jerković.

Ova sveučilišna profesorica na Zavodu za anatomiju u Rijeci ujedno je i prva Pelješčanka na prestižnoj europskoj funkciji, te druga liječnica iz redova SDP-a koja će nas s europskoga sjevera braniti od koronavirusa. Njezin ulazak u europarlament i formalno izjednačava odnos SDP-a i HDZ-a na 4:4.

Stjecajem okolnosti rođena je u Splitu, no odrasla je u Lovištu, na najsunčanijoj i najzapadnijoj točki južnoga poluotoka. Osnovnu i srednju školu završila je u Korčuli, a diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Bivša je dogradonačelnica Rijeke, gdje i danas živi, te smo je pozivom presreli upravo na povratku sa sjednice saborskog Odbora za zdravstvo u svoj grad.

Makar se mnogima čini kako glavnoj oporbenoj stranci u zadnje vrijeme zrele kruške same padaju u krilo, kaže nam kako iza rasta njihovih političkih tantijema, pa i njezina europskog mandata, stoji jasna biračka volja i opipljiv minuli rad.

Službena dinamika puta Romane Jerković u europske političke krugove još nije poznata, no sva je prilika kako će svoje nove članove Europski parlament potvrditi polovicom veljače, na prvoj sljedećoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Koliko god se to ne bi očekivalo od dobro uhodane eurobirokracije, nije nikakva rijetkost ni da vas danas nazovu i kažu da doputujete u roku od dan-dva.

Romana Jerković još ne može špekulirati o svom budućem članstvu u odborima Europskog parlamenta, no tvrdi kako bi joj osobne želje svakako išle u pravcu odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, što je najbliže njezinim stručnim preferencijama. Nije, međutim, isključeno da o tome presude neke više sile i stranačke kvote, pa da se na koncu zatekne u odboru za industriju, istraživanje i energetiku, pošto socijaldemokrati tamo još nemaju svojih predstavnika.

SDP još nije riješio pitanje njezina nasljednika na Markovu trgu, a dr. Jerković kaže kako bi bilo logično da to bude netko iz njezina grada i izborne jedinice, a zbog ženske bi kvote također bilo uputno da to bude i žena.

Kako je svojedobno u medijima bila uvrštena među deset najsiromašnijih zastupnika u hrvatskom Saboru, što je ostala i nakon što je naknadno u imovinskoj kartici evidentirala suprugovu zemlju koju je bila zaboravila upisati, upitali smo Romanu Jerković hoće li je u Bruxellesu možda biti sramota koliko nema?

- Sramota me može biti jedino zbog nerada ili neznanja - odgovara.

Kolekcioniranje satova ili nekretnina ne smatra primarnim ciljem ičijega političkog opusa.

Zamijenit će je načelnica Omišlja


Kako Slobodna doznaje, Romanu Jerković u saborskim klupama zamijenit će također žena, Mirela Ahmetović načelnica Omišlja na otoku Krku.

Ova SDP-ovka afirmirala se kao ljuti borac za interese svoje lokalne zajednice i njezinih građana, koje je predvodila u velikom riječkom prosvjedu protiv plutajućeg LNG terminala u Omišlju.

#ROMANA JERKOVIĆ#EUROZASTUPNICI

Izdvojeno

09. srpanj 2020 10:56