StoryEditorOCM
Hrvatskasve više je gladnih

Voditelj pučke kuhinje o potresnim činjenicama: Imamo nove kategorije siromašnih, osobe koje su marljivo radile cijeli život. Neki dan me u suzama nazvala umirovljena profesorica

Piše PSD
7. prosinca 2022. - 14:23

Voditelj pučke kuhinje Sv. Duh u Zagrebu Fra Vladimir Vidović progovorio je za N1 o potresnim posljedicama pandemije, potresa, ali i inflacije koje su se odrazile na velik broj hrvatskih građana.

U zadnje dvije godine broj obroka koje dnevno podijele u pučkoj kuhinji značajno je porastao.

“Do 2020. bili smo na oko 300 obroka, pandemija i potresi su povećali brojku. Pune dvije godine smo bili na 400 obroka, a u zadnjih dva mjeseca smo prešli i tu brojku, sad idemo prema 450, 500 obroka”.

Pričao je i o novoj kategoriji siromašnih koji si ne mogu samostalno priuštiti topli obrok. Sve poskupljuje, a potrebe su velike, kaže Fra Vidović, objašnjavajući kako u novo siromaštvo pripada i kategorija umirovljenika koji s nedostatnim i mizernim primanjima ne mogu normalno funkcionirati.

“Te osobe više nisu osobe u riziku od siromaštva nego prelaze u kategoriju itekako siromašnih osoba. Takvih osoba imamo najviše u zadnje vrijeme i s one ljudske i duhovne strane to je najteže promatrati. Radi se o osobama koje su marljivo radile cijeli život i sad su prisiljene dolaziti ovdje. Stid koje osobe osjećaju kad dolaze ovdje je porazan za nas kao čovječanstvo”, kaže Fra Vidović, a smatra da će taj trend još više rasti.

“U ponedjeljak smo podijelili više od 500 obroka, tu nisu posebni meniji, u ponedjeljak smo imali pizzu iz donacije. No, oni dođu na topli obrok, a sa s sobom kući ponesu  voće i povrće. Umirovljenici nam uvijek kažu: ‘Da nema vas, nikad ne bismo jeli voće. Voće je jednostavno preskupa kategorija za umirovljenički džep i za nekoga na rubu egzistencije”.

Profil ljudi koji je najviše dolazio u posljednja dva mjeseca su umirovljenici, ali postojao je i trend dolaska osoba srednje životne dobi koje su ostale bez posla u lockdownu.

“Svaki dan primjećujemo nova lica. Neki me dan nazvala jedna starija gospođa, umirovljena profesorica i u suzama mi je rekla da je gladna zbog životnih okolnosti koje su je snašle”, ispričao je fra Vidović za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 22:35