StoryEditorOCM
HrvatskaBIROKRACIJA

Uvode se nove osobne iskaznice, nećemo ih odmah morati svi mijenjati, a neće služiti samo za legitimiranje

Piše PSD.
27. kolovoza 2020. - 13:26

Osobne iskaznice mijenjaju se u skladu s europskom uredbom o jačanju sigurnosti.

Vlada je u proceduru uputila nacrt prijedloga izmjena Zakona o osobnoj iskaznici koji će se primjenjivati od kolovoza iduće godine, sukladno uredbi Europskog parlamenta o jačanju sigurnosti građana Unije, prenosi RTL

Nove osobne iskaznica imat će poseban čip na koji će biti pohranjeni biometrijski podaci korisnika, odnosno izgled lica i dva otiska prsta u digitalnom obliku. Također, podiže se starosni prag za trajno izdavanje iskaznice sa 65 na navršenih 70 godina. Za one koji imaju manje od 70 godina, iskaznica će se izdavati kao i sada, na rok od pet godina.

Propisana je i obaveza povlačenja osobnih iskaznica izdanih bez roka važenja koje ne osiguravaju standarde osigurane uredbom što znači da će oni s trajnim iskaznicama biti prvi na redu za promjenu, uz one kojima, naravno, ističe redovno. 

Promijenit će se i vizualni izgled iskaznice, na način da će imati i 12 zvjezdica.

Predloženim izmjenama, omogućit će se elektronsko korištenje iskaznice i na mobilnim uređajima - građani će moći pristupati elektroničkim uslugama i potpisivati elektronički dokumente korištenjem mobitela i tableta, a te usluge se neće dodatno plaćati, pojasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade, javlja RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 15:58