StoryEditor
HrvatskaNEIZMJERNA TUGA

Udomiteljica preminule djevojčice: ‘Vidjelo se odmah da se malena njih boji, ali u Centru su procijenili da je tako bolje‘

Piše Nikola Patković/JL
6. travnja 2021. - 18:46
Svijeće, cvijeće i plišane igračke za djevojčicu iz Nove Gradiške koja je preminula zbog roditeljskog zlostavljanja.  Ronald Goršić/HANZA MEDIA

Tragična smrt djevojčice iz Nove Gradiške već nekoliko dana tišti cijelu Hrvatsku, ali najsnažnije žaluju njezina baka koja je i sama pokušavala djevojčici pomoći tako što je kontaktirala Centar za socijalnu skrb te udomiteljska obitelj koja ju je odgajala dvije godine.

- Baka neće više davati nikakve izjave za medije. Sve je jučer rekla i molimo vas da nam više ne dolazite. Razumijemo vaš interes i znamo da ne želite ništa loše, ali shvatite i vi nas. Ovo je kuća žalosti - rekao je novinaru Jutarnjeg lista jedan od mladića koji se nalazio ispred dvorišta kuće u kojoj je malena živjela s obitelji, a ispred koje se nalaze lampionu. 

Ne znaju točno niti kada će biti pogreb, ali sigurno je, kažu nam, da će to biti na obližnjem gradskom groblju u Novoj Gradiški.

- I mi čekamo informaciju o pogrebu. U kontaktu smo s bakom koja je rekla da će nam javiti kada budu imali sve dogovoreno – zavapila je udomiteljica preminule djevojčice koja se dvije godine brinula o malenoj, a čiji odlazak je nezamislivo tišti. Dodala je i kako se ne zna točno kada će biti pogreb, ali da je jedino sigurno to da će se odviti na gradskom groblju u Novoj Gradiški. 

- Užasno nam je bilo proteklih dana i još uvijek se ne mogu do kraja pomiriti s činjenicom da je više nikada nećemo vidjeti, ali to što su nam omogućili da je posjetimo na Uskrs u bolnici i posljednji put pogledamo, oprostimo se od nje, donijelo je takav mir, utjehu i spokoj u moje srce da vam to ne mogu riječima opisati. Kao da mi je ona sama poslala taj mir, kao da mi je poručila da se ne brinem. Baš je i suprugu i meni to jako puno značilo – nastavila je udomiteljica koja hvali baku djevojčice.

- Ona je divna žena koja se uvijek brinula o njoj. U početku, kada je malena tek došla kod nas, a njeni roditelji su bili rastavljeni, baka je često dolazila posjetiti je i uvijek bi donijela neki poklon, odjeću... Ja bih joj govorila da nema potrebe, da malena ovdje ima sve, a ona bi mi odgovorila: 'Znam ja da ona ima sve, vidim to, ali to je moja unučica i moram joj nešto donijeti!' Nas dvije smo sada u jednakoj tuzi i nesreći – govori žena koju javnost smatra pravom majkom djevojčice, a koja je bila skeptična oko toga da se malena vraća u biološku obitelj. 

- Vidjelo se odmah da se malena njih boji, ali u Centru su procijenili da je tako bolje - samo je kratko rekla.

- Za naše dijete sada je kasno, ali zbog druge djece koja su u takvoj ili sličnoj situaciji nadam se da se ovako nešto nikada neće ponoviti. Tko zna koliko djece sada, dok vi i ja razgovaramo, u nekim kućama, pa čak i svojim obiteljskim, trpi nasilje, batine, udarce, psihičko zlostavljanje... Tko zna koliko je u ovom trenutku u cijeloj Hrvatskoj malih, nesretnih duša koje traže pomoć. Ostaje nam svima samo nadati se da za njih isto neće biti kasno – završila je nesretna žena. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 17:27