StoryEditorOCM

Učenik iz Makarske umro od meningokokne sepse

Piše PSD.
2. travnja 2009. - 12:46

Šestnaestogodišnjak iz Makarske preminuo je sinoć u KBC-u Split s kliničkom slikom meningokokne sepse.

Učenik drugog razreda Ekonomske škole iz Makarske je u teškom stanju dovezen na Odjel za zarazne bolesti na Križinama, odakle je prebačen na dječju Jedinicu intenzivnog liječenja na Firulama, međutim unatoč intenzivnoj terapiji život mu se nije mogao spasiti.

Prof. dr. Marijana Saraga, zamjenik predstojnika Dječje klinike potvrđuje da se radilo o rapidnom obliku sepse, kod kojeg smrtnost, unatoč terapiji, iznosi visokih 95 posto.

Epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatisnke županije su obitelji, školskim kolegama, profesorima i ostalim osobama koje su bile s njim u bliskom kontaktu odmah sinoć dali preventivnu terapiju, kako se infekcija kod njih ne bi razvila. Antibiotike je, kako ističe dr. Zorana Klišmanić, voditeljica Službe za epidemiolgiju Zavoda, ukupno primilo 140 osoba.

Mladić se, kako doznajemo, zbog visoke temperature i glavobolje jučer oko 14 sati javio svom liječniku u Makarskoj, gdje je dobio infuziju i urađene su mu krvne pretrage.

Oko 16 sati ponovno mu je pozlilo, nakon čega ga je vozilom Hitne pomoći prebačen u splitsku bolnicu. Stanje mu je, doznajemo u bolnici, bilo jako loše, zbog čega je prebačen na Jedinicu intenzivnog liječenja, gdje je oko 20 sati preminuo. 

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ovo je ukupno treći slučaj meningokokne sepse u ovoj godini (dvije infekcije završile su smrću, dok je dijete koje je obolilo u veljači preživilo). Dr. Klišmanić napominje kako se godišnje u županiji u prosjeku zabilježi pet slučajeva.

Menigokokna sepsa nastaje ulaskom bakterije Neisseria meningitidis u krv, čime izaziva upalnu reakciju organizma. Oboljeti može svatko, a najčešće su to djeca do dvije godine starosti.

Meningokok se prenosi kapljičnim putem (kihanjem, kašljanjem, govorom), a meningokoknu sepsu karakterizira nagli nastup bolesti, povišena tjelesna temperatura (38 do 40 stupnjeva Celzijevih), te točkasta krvarenja u koži, a kod teških oblika oboljeli upada u stanje šoka.

Sepsa se može javiti zajedno s meningitisom, čiji su simptomi glavobolja, povraćanje i poremećaj svijesti, od pospanosti do kome.

Divna Zenić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 23:13