StoryEditorOCM
Hrvatskavelika zabluda

Tonči Tadić: Hrvati, uzalud vam navijati za Trumpa. Pobijedi li, nećemo imati nikakve koristi. Naglašava i šest važnih činjenica o američkim izborima

2. studenog 2020. - 20:54

Klerikalne udruge i desni aktivisti. Novi konzervativci i suverenisti svih boja. Radikali i populisti. Oni u Hrvatskoj jednako kao i njihovi kolege u Srbiji, Mađarskoj, Poljskoj… Svi redom u niskom startu čekaju da vide hoće li njihov junak Donald Trump u utorak pobijediti. Začepiti usta kritičarima. I dobiti mandat da i u iduće četiri godine vodi SAD. A njima nastaviti biti politički i moralni svjetionik.  

Tonči Tadić, nekada aktivni HSP-ovac, danas ugledni fizičar sa Instituta Ruđer Bošković, svojedobno je bio promatrač na američkim predsjedničkim i kongresnim izborima gdje je u studenom 1992. u Indianapolisu i New Yorku boravio kao gost Američkog vijeća mladih političkih vođa. On tvrdi da su u velikoj zabludi svi koji misle da se Trumpov model može preslikati negdje u Europi.

- Trump zapravo uopće nije konzervativac. Konzervativizam znači biti u politici dosljedan, skroman i nenametljiv, živjeti u skladu sa vjerskim načelima, poštivati tradicionalne vrijednosti, biti skeptičan prema tome da ti država može pružiti sve. Trump je sve suprotno od toga. Uz to ne plaća porez i zalaže se za državni intervencionizam. On je zvijezda reality showa, ne konzervativac – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Tadić.

Konzervativac, prema njegovim riječima, ne stvara podjele u svojoj naciji, nego čuva njezinu stabilnost. Amerika je nakon četiri godine Trumpovog mandata jako podijeljeno društvo.

- Predsjednik je pune četiri godine pumpao podjele u američkom društvu. Posljednja istraživanja pokazuju da 70 posto birača obje stranke smatra besmislenim razgovor s onom drugom stanom. Takvo nešto čak ni kod nas u Hrvatskoj nije moguće – smatra naš sugovornik.

Ako Trump pobijedi, Hrvatska, uvjeren je on, od toga neće imati nikakve koristi.

- Trumpu je bitna samo Amerika. U slučaju bilo kakve krize u hrvatskom okruženju, primjerice na Kosovu ili u Crnoj Gori, sigurno je da Amerika neće reagirati, koliko god Hrvatska glumila njihove saveznike.

U svojem eventualnom drugom mandatu Trump neće imati skrupula prema bilo kome. Na cjedilu je ostavio afganistansku vlast i Kurde koji su se borili na strani SAD-a. Isto to će napraviti prema bilo kome u budućnosti – ocjenjuje Tadić.

Ako pak Trump izgubi, i pogotovo ako taj poraz bude pratio i gubitak većine u Senatu, Republikance čeka veliki raskol.

- Nikada se još nije dogodilo da predsjednika na reizboru ne podrži toliko veliki broj najviđenijih Republikanaca: bivši državni tajnik Colin Powell, bivši predsjednik George W. Bush, bivši predsjednici zastupničkog doma Paul Ryan i John Boehner... Postoji i organizirani Projekt Linkoln ili „Republikanci protiv Trumpa“. Danas je na vlasti koalicija Republikanske stranke i klana Trump. Ako to pukne, dogodit će se pravi lom – analizira Tadić.

Sjeća se kako ga je 1992. fascinirala organiziranost Republikanske stranke, ne samo u vidu podružnica, nego i think-tankova poput Hudson instituta koji su bili na raspolaganju njihovim kandidatima. Trumpa ne zanimaju ni stručnjaci ni think-tankovi, čak ni stručnjaci unutar njegove vlastite administracije. On sam sve zna najbolje, navodi Tadić.

SAD su, prema njegovim riječima, oduvijek nastojale biti primjer i uzor demokratske utakmice na izborima.

- Onaj koji je dobio manje elektorskih glasova priznavao je poraz iste izborne noći. No sada je sve drukčije, obzirom da je Trump tijekom kolovoza i rujna višekratno najavio da neće priznati izborni poraz, navodeći sumanute razloge 'da će biti ubačeno na milijune lažnih listića'. To je do sada bilo nezamislivo – zaključuje Tadić.

Tadićev vodič kroz američke izbore


1) Na izborima se ne bira predsjednik, nego izbornici ili elektori u svakoj saveznoj državi. Kandidatu koji dobije relativnu većinu glasova u nekoj državi pripadaju svi elektori te države. Broj elektora nije isti za sve države i ovisi o njenom broju stanovnika.

2) Predsjednika SAD-a biraju države, a ne građani. Ili kako nam je lijepo rečeno u Indianapolisu, „ovo su Sjedinjene Države, a ne Sjedinjeni građani“.

3) Moguće je da kandidat ne dobije natpolovičnu većinu glasova birača u SAD, ali da dobije većinu elektora.

4) Elektori se sastaju na Elektorskom kolegiju u Kongresu SAD-a i tamo de facto biraju predsjednika. Zabilježeni su slučajevi u povijesti da su elektori na kraju glasovali za kandidata druge stranke.

5) Svaka savezna država ima vlastiti izborni zakon. Niti način glasovanja nije isti u svim državama. Negdje se koriste glasački listići, negdje strojevi za glasanje sa kabinom.

6) Ako u saveznoj državi dođe do nepravilnosti u izborima elektora, svaka savezna država ima pravo izabrati svoje elektore u vlastitom zastupničkom domu, dakle mimo volje birača.

Takav izvanredni način izbora na kraju verificira Vrhovni sud SAD. Zato je presudan sastav sudaca Vrhovnog suda. Od toga su tri imenovali Obama i Clinton, a 6 Bush i Trump.

Steve Schmidt zgroženo o Trumpu


Tonči Tadić podsjeća na riječi Stevea Schmidta, Republikanca koji je organizirao niz republikanskih izbornih kampanja, a sada zgroženo ovako govori o Trumpu:

„Vidimo nekoga tko rado ide na masovne mitinge, stalno lažući da bi se svidio ljudima i kako bi potaknuo strasti u izbornoj bazi koja sve više štuje njegov kult ličnosti…Vidimo pretvaranje manjina - Afroamerikanaca i Meksikanaca u žrtvene jarce.

I konačno čujemo kako on traži takve izvršne ovlasti koje nikad nijedan predsjednik nije trebao radi izvanrednih okolnosti. To on čini namjerno. To je nasrtaj na objektivnost i istinu u politici.

A kad jednom građani odustanu od svojih suverenih prava, kada je istina postane ono što vođa kaže, iako je to suprotno onome što vidiš, tada više ne živiš u demokratskoj republici. Trideset pet posto građana u ovoj državi su se odmaknuli od stvarnosti. Oni su pristupili Trumpovom kultu, oni su poslušni svom vođi.“

Ako Trump pobijedi, a Republikanci izgube Senat...


Ako Donald Trump pobijedi, a Republikanci izgube Senat, novog-starog američkog predsjednika ne čekaju med i mlijeko.

Upravo je Senat bio u ključan u zaustavljanju impeachmenta kojeg su protiv njega pokrenuli Demokrati.

A bez potpore u Senatu novi postupak opoziva biti će, po svemu sudeći, samo pitanje vremena.

Kao u filmu ‘Tri plakata izvan grada‘


Većina američkih birača, ističe Tonči Tadić, ne živi u Los Angelesu niti u New Yorku, nego u gradovima poput Indianapolisa i u malim mjestima poput Ebbinga iz filma „Tri plakata izvan grada“.

Tu se zapravo američki izbori gube ili dobivaju, ne u velikim gradovima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 14:43