Hrvatskafrontalni štrajk

Tko je na strani prosvjetara: predsjednica šuti, Kolakušić želi rezati troškove, a Škoro i Milanović podržavaju štrajkaše

Piše Anita Belak-Krile

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije jučer željela odgovarati na pitanja novinara vezana uz frontalni štrajk prosvjetnih sindikata koji su uz svakodnevni štrajk u školama najavili i veliki prosvjed na Trgu bana Josipa Jelačića.

Predsjednica je bila gost na Šestom saboru Nezavisnih hrvatskih sindikata, kazala je da je najviše brine što djeca nisu u školi i što će izgubiti dosta školskih dana, a štrajk izrijekom nije ni poduprla ni osudila.

Iz stožera predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića poručili su kako plaće u prosvjeti mogu i moraju biti više.

- Zaposleni u prosvjeti štrajkaju jer vide da sada novca ima više nego prije, vide da se novac krade i nestaje, a njima ne ide ništa. Ali, ne radi se više toliko o povećanju plaća, radi se naprosto o tome da su djelatnici u prosvjeti pokazali samopoštovanje i svijest da novac sada odlazi samo tamo gdje odrede uske političke elite - mišljenje je Zorana Milanovića.

Miroslav Škoro podržao je štrajkaše i poručio im da ustraju. Kao problem je detektirao ego premijera Andreja Plenkovića.   

 

 - Taj štrajk nije rezultat nečijeg jednodnevnog ili jednomjesečnog djelovanja pa ni jednogodišnjeg. To je nagomilani niz problema koji imamo u školstvu u cjelini desetljećima. Podržavam štrajk prosvjetara, ti su nam ljudi izuzetno važni jer odgajaju našu djecu. Pobogu, pa budućnost države se zasniva na onome što može biti jedina naša komparativna prednost u odnosu na cijeli svijet, a to je znanje - rekao je Škoro i dodao da su "pamet i znanje resurs koji nema ograničenja monopola".

- Ako si pametan, pametan si i nije bitno gdje živiš u 21 stoljeću. Bitno je samo da taj sustav bude takav da generira djecu i ljude koja će biti konkurentna na europskom i svjetskom tržištu. Neka samo ustraju u svojim zahtjevima i nadam se da će biti dovoljno pametni da se dogovorimo – zaključio je Škoro.

 Na Facebooku je napisao kako politički interes i ego Andreja Plenkovića ugrožavaju cjelokupni obrazovni sustav u Hrvatskoj.

- Prosvjetnim djelatnicima prvo je bilo poručeno da nema novca za njihove zahtjeve, da bi se naknadno osiguralo 3-4 puta više sredstava za povećanje plaća svim državnim i javnim službenicima. Otkud se odjednom stvorio novac?! Plenković želi preko leđa učitelja ostvariti svoj politički interes i udahnuti malo života vladi na izdisaju, a prosvjetni djelatnici, roditelji i djeca njegovi su taoci - zaključio je Škoro. 

 Dražen Dizdar, voditelj kampanje Mislava Kolakušića podsjetio je kako Kolakušić ne komentira dnevnopolitičke događaje pa tako ni štrajk. 

- On je već prije, kad su ga to pitali, kazao da su zahtjevi prosvjetara opravdani ali da svako povećanje plaća u javnim i državnim službama mora imati pokriće u rasterećenju proračuna. Naš je plan prvo smanjiti troškove državne uprave i lokalne samouprave, a tek se onda taj višak novca može iskoristiti, između ostalog, i za povećanje plaća zaposlenicima – komentirao je šef Kolakušićeve kampanje Dražen Dizdar

 

 

#šTRAJK PROSVJETARA