stdClass Object ( [id] => 463539 [title] => Što je Milanoviću bila Rijeka, Bernardiću postaje Dalmacija: SDP-ovci koji se ne mire s izborom u tišini razrađuju planove za osvajanje vlasti [alias] => sto-je-milanovicu-bila-rijeka-bernardicu-postaje-dalmacija-sdp-ovci-koji-se-ne-mire-s-izborom-u-tisini-razraduju-planove-za-osvajanje-vlasti [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Čini se kako stabilnost pozicije nijednog stranačkog predsjednika u povijesti hrvatskog višestranačja nije toliko ovisila o ishodu lokalnih izbora kao u slučaju Davora Bernardića, predsjednika SDP-a.

Naime, zaključi li se da su lokalni izbori neuspjeh – Split, Zagreb, baš kao, recimo, i Zadar ili Osijek, kazat će dežurni pesimisti u stranci, već mogu prekrižiti! – nezanemariva unutarstranačka oporba krenut će u juriš svrgavanja, a prije toga slabljenja ionako još nepotvrđenog autoriteta novog šefa socijaldemokrata. Dakako, to se odnosi prije svega na dojučerašnje pristaše Zorana Milanovića, zatim većinom glasače Ranka Ostojića u predsjedničkom duelu sa šefom zagrebačkog SDP-a. Iako još neko vrijeme sigurno nećete čuti da netko od njih i javno proziva Bernardića, okupljanje SDP-ovaca kojima Bernardićeva pobjeda nije po guštu zapravo je već počelo. Ne samo u jednoj županiji. I ne samo u zatvorenim grupama na društvenim mrežama. Nego i po restoranima.

Čitali ste već o nedavnoj večeri u organizaciji Ranka Ostojića, koji je, istina, i prije znao organizirati slična zatvorena druženja svojih suradnika i stranačkih kolega, ali kažu upućeni u odnose unutar SDP-a kako sastav tih druženja nikad nije bio indikativniji za odnose snaga u samoj stranci kao ovaj put. Naime, s tobože posve običnog i bezazlenog druženja u restoranu "Arkada" u Podstrani izostali su, tj. nisu pozvani, gotovo svi važniji dalmatinski SDP-ovci koji su iskazali lojalnost Bernardiću, a nije bilo ni Marina Jurjevića, Veljana Radojkovića, Arsena Bauka, Branka Grčića, Franka Vidovića.

Nije viđena ni Aida Batarelo, dogradonačelnica Splita i izvjesna SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu, no zato su tu bili brojni zadarski SDP-ovci, među kojima se isticala saborska zastupnica iz Zadra Sabina Glasovac te stranačke uzdanice iz gotovo cijele Dalmacije, iz čega su neki zaključili kako se "zoranovci" (interno nazivani i "bedem ljubavi") ne misle samo tako predati. Uostalom, može se čuti i kako se na tom "druženju s pjevanjem i zakuskom" navodno prikupljalo i potpise za osnivanje – udruge. Ona bi navodno trebala biti jedna od platformi djelovanja SDP-ovskih snaga nesklonih Bernardiću. Tko zna, možda i temelj neke buduće socijaldemokratske stranke, makar se to u ovom trenutku ipak čini kao pretjerana spekulacija. No, nakon osnivanja sindikata u stranci, više nas – rečeno nekadašnjom terminologijom – ništa ne može iznenaditi.

Pomirbe i savezništva

Izborna redefinicija odnosa snaga u najjačoj oporbenoj stranci okupila je u prigradskom restoranu i splitske SDP-ovce koji se, ne tako davno, nisu baš međusobno "mirisali", kao recimo u slučaju Milana Blaževskog i Vinka Bajrovića Cape. Bivši košarkaš i poznati prosvjetni mentor je svojedobno i na stranicama "Slobodne", nakon što je izbačen iz splitskog SDP-a, iskazivao svoje razočaranje postupcima bivšeg ravnatelja Lučke uprave Split, među ostalim i zbog toga što je ovaj digao ruku za njegovo isključenje. Iskusniji SDP-ovci ne propuštaju primijetiti kako među Ostojićevim aktualnim simpatizerima ima i podosta onih koji su u splitskom SDP-u bili protiv njega kad se natjecao za predsjednika ogranka.

Pa čak i nekih koji su Ostojića u kuloarima pogrdno nazivali Rankovićem puno prije nego što ga je tim imenom počeo nazivati notorni Velimir Bujanec. Dobar dio splitskih SDP-ovaca ispod glasa se čudi i pomirenju Ostojića i Stivena Vladislavića, potpredsjednika SDP-a Split. Naime, njih dvojica nisu u najboljim odnosima još iz dana kad su obojica radila u MUP-u, tijekom mandata premijera Ivice Račana (Ostojić je bio ravnatelj policije, a Vladislavić na čelu kabineta ondašnjeg ministra Šime Lučina). Poslije je Vladislavić, za razliku od Ostojića, postao blizak gradonačelniku i bivšem SDP-ovcu Ivi Baldasaru, pa ga je ovaj nagradio članstvom u Muzejskom vijeću Muzeja grada Splita i Nadzornom odboru "Lovrinca".

U ovom kontekstu nije nezanimljivo pripomenuti kako ni Darko Parić, aktualni predsjednik splitskog SDP-a, također viđen na druženju, nije bio u dobrim odnosima s Ostojićem, pogotovo dok je trajala borba za mjesto predsjednika SDP-a Split 2010., kad je tadašnja "mlada nada" Parić bio zamjenik "vječitog" Jurjevića. No, i ovaj se put potvrđuje kako zajednički neprijatelj ili, hajde, ako je riječ preteška, suparnik, može ujediniti do jučer nezamislive suprotnosti. Naposljetku, u tom se kontekstu gleda i na, za mnoge iznenađujuće, osnivanje spomenutog ogranka Novog sindikata Marija Ivekovića u SDP-u. Nego, koji je krajnji cilj svega toga?

Scenarij je ustvari prilično predvidiv: ono što je u vrijeme Milanoviće vladavine strankom bila riječka, odnosno primorsko-goranska županijska organizacija, sada bi trebali očito postati Split i ovdašnja županijska organizacija, na čijem je čelu Arsen Bauk, koji nije Bernardiću pretrčao u zagrljaj, ali je jasno svojim odmjerenim izjavama pokazao da je lojalan Milanovićevu nasljedniku, makar je i sam, gostujući ovoga tjedna na N1 televiziji, izjavio kako "otpor novom stranačkom vodstvu nije veći nego što je to bio prema bivšem, ovom koje je bilo na čelu stranke od četvrtog do devetog mjeseca". Dakle, po planovima onih koji se ne mire s činjenicom da je Bernardić novi čelnik SDP-a, upravo bi dalmatinske županije trebale postati nositelj unutarstranačke oporbe (podsjetimo, Ostojić je po broju glasova SDP-ovaca pobijedio Bernardića u Dalmaciji!).

Nisu za podcijeniti

U svemu tome, vrlo je važno produljavanje kontrole nad Gradskom organizacijom SDP-a Split (razmatra se mogućnost da se Milan Blaževski kandidira za njezinog čelnika umjesto sadašnjeg predsjednika Parića, čijim je članovima obitelji, rodbini i prijateljima navodno "krenulo" na profesionalnom planu, slučajno ili ne, baš nakon što je danas među SDP-ovcima omraženi Baldasar postao gradonačelnik Splita). Isti je zadatak postavljen i u Zadru gdje se cilja na preuzimanje Županijske organizacije, pošto gradsku organizaciju čvrsto drži Glasovac.

Podrazumijeva se i nastavak kontrole nad Županijskom organizacijom SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije (dakle, i sprječavanje "bernardinca" Miše Krstičevića u njezinu preuzimanju). Trebalo bi, isto tako, doći na čelo Gradske organizacije SDP-a Šibenik nakon priželjkivanog poraza sadašnjeg predsjednika Franka Vidovića (dojučerašnjeg "zoranovca", sadašnjeg "bernardinca") na izborima za gradonačelnika. Logičan zadatak je i preuzimanje Županijske organizacije SDP-a Šibensko-kninske županije (Ivan Klarin je, naime, dao ostavku nakon konvencije SDP-a Hrvatske) te "zadržati" SDP Ličko-senjske županije. Tako bi – kontrolom pet županijskih organizacija – bio ispunjen preduvjet za sazivanje Konvencije SDP-a Hrvatske, što bi omogućilo i da se izglasa nepovjerenje predsjedniku stranke!

Upućeni u odnose snaga u SDP-u drže kako izgledi Bernardićevih političkih protivnika i nisu za podcjenjivanje. Naime, Ranko Ostojić i Orsat Miljenić su zajedno dobili 40 posto glasova u prvom krugu izbora za predsjednika SDP-a, a drže i da su mnogi koji su prišli Bernardiću to zapravo napravili iz čistog oportunizma ili pak karijerizma te da će ga prvom prigodom – napustiti. Usto, priželjkuju i da im se "vrati" Milanovićev kadar od povjerenja, i Siniša Hajdaš Dončić, što bi ujedno donijelo i snagu još jedne – Krapinsko-zagorske županije, inače jedine uz Primorsko-goransku, gdje vlada Zlatko Komadina, u kojoj SDP ima svog župana.

Dakle, čeka se lokalne izbore, otprilike s onom neizvjesnošću kojom sprinteri čekaju oglašavanje pištolja "startera", ali se do tada neće gubiti vrijeme. Nakon što je Boris Lalovac neočekivano postao protagonist velikog (bračnog) skandala s još neizvjesnim pravnim posljedicama, što ga je prisililo da se povuče iz javnog života, kalkulirat će se o novom izglednom kandidatu za Bernardićeva nasljednika. Zasad se spominje još Peđa Grbin, no on je više bio rezervna opcija Lalovcu. Kad je riječ o Ranku Ostojiću, pravo je pitanje želi li ovaj iskusni političar riskirati još jedan izborni poraz.

Kako bilo, Bernardićevi protivnici – zasad, naravno, daleko od javnosti – razvijaju ovakvu argumentaciju: ako Bernardić nije u stanju dobiti vlast nad zagrebačkom Gradskom skupštinom i dobiti gradonačelničke izbore (a po njima ga je od 2013. godine Milanović pustio da vodi zagrebački SDP kako želi!), to je jasna poruka da nije u stanju podignuti ni SDP pa ga treba "smijeniti dok je još na vrijeme kako Plenković ne bi vladao osam godina". Bernardiću preostaje tek, uz asistenciju "svog Dragovana", tj. Zvane Brumnića, pokušati do tada uspostaviti punu kontrolu nad strankom. I paziti kome okreće leđa.

Ako je suditi po odluci Predsjedništva SDP-a, koje je u četvrtak smijenilo s funkcije međunarodnu tajnicu Karolinu Leaković, inače povjerenicu novoosnovanog sindikata i v.d. predsjednicu Foruma žena SDP-a, novi šef socijaldemokrata ne kani biti samo kibic događanja na Iblerovu trgu i "pasti" bez ispaljenog metka.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bura na ljevici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-01-15 19:49:12 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-01-15 21:02:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-01-15 19:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13982 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/01/15/sdp_predsjednik13-261116.JPG" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "sdp_predsjednik13-261116.JPG" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1263x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38577117 Threads: 3 Questions: 7110158933 Slow queries: 3304284 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608673035 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/sto-je-milanovicu-bila-rijeka-bernardicu-postaje-dalmacija-sdp-ovci-koji-se-ne-mire-s-izborom-u-tisini-razraduju-planove-za-osvajanje-vlasti-463539 [printLink] => /vijesti/hrvatska/sto-je-milanovicu-bila-rijeka-bernardicu-postaje-dalmacija-sdp-ovci-koji-se-ne-mire-s-izborom-u-tisini-razraduju-planove-za-osvajanje-vlasti-463539?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bura na ljevici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što je Milanoviću bila Rijeka, Bernardiću postaje Dalmacija: SDP-ovci koji se ne mire s izborom u tišini razrađuju planove za osvajanje vlasti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/15/sdp_predsjednik13-261116.JPG [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => sdp_predsjednik13-261116.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/15/sdp_predsjednik13-261116.JPG [title] => sdp_predsjednik13-261116.JPG ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Čini se kako stabilnost pozicije nijednog stranačkog predsjednika u povijesti hrvatskog višestranačja nije toliko ovisila o ishodu lokalnih izbora kao u slučaju Davora Bernardića, predsjednika SDP-a.

Naime, zaključi li se da su lokalni izbori neuspjeh – Split, Zagreb, baš kao, recimo, i Zadar ili Osijek, kazat će dežurni pesimisti u stranci, već mogu prekrižiti! – nezanemariva unutarstranačka oporba krenut će u juriš svrgavanja, a prije toga slabljenja ionako još nepotvrđenog autoriteta novog šefa socijaldemokrata. Dakako, to se odnosi prije svega na dojučerašnje pristaše Zorana Milanovića, zatim većinom glasače Ranka Ostojića u predsjedničkom duelu sa šefom zagrebačkog SDP-a. Iako još neko vrijeme sigurno nećete čuti da netko od njih i javno proziva Bernardića, okupljanje SDP-ovaca kojima Bernardićeva pobjeda nije po guštu zapravo je već počelo. Ne samo u jednoj županiji. I ne samo u zatvorenim grupama na društvenim mrežama. Nego i po restoranima.

Čitali ste već o nedavnoj večeri u organizaciji Ranka Ostojića, koji je, istina, i prije znao organizirati slična zatvorena druženja svojih suradnika i stranačkih kolega, ali kažu upućeni u odnose unutar SDP-a kako sastav tih druženja nikad nije bio indikativniji za odnose snaga u samoj stranci kao ovaj put. Naime, s tobože posve običnog i bezazlenog druženja u restoranu "Arkada" u Podstrani izostali su, tj. nisu pozvani, gotovo svi važniji dalmatinski SDP-ovci koji su iskazali lojalnost Bernardiću, a nije bilo ni Marina Jurjevića, Veljana Radojkovića, Arsena Bauka, Branka Grčića, Franka Vidovića.

Nije viđena ni Aida Batarelo, dogradonačelnica Splita i izvjesna SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu, no zato su tu bili brojni zadarski SDP-ovci, među kojima se isticala saborska zastupnica iz Zadra Sabina Glasovac te stranačke uzdanice iz gotovo cijele Dalmacije, iz čega su neki zaključili kako se "zoranovci" (interno nazivani i "bedem ljubavi") ne misle samo tako predati. Uostalom, može se čuti i kako se na tom "druženju s pjevanjem i zakuskom" navodno prikupljalo i potpise za osnivanje – udruge. Ona bi navodno trebala biti jedna od platformi djelovanja SDP-ovskih snaga nesklonih Bernardiću. Tko zna, možda i temelj neke buduće socijaldemokratske stranke, makar se to u ovom trenutku ipak čini kao pretjerana spekulacija. No, nakon osnivanja sindikata u stranci, više nas – rečeno nekadašnjom terminologijom – ništa ne može iznenaditi.

Pomirbe i savezništva

Izborna redefinicija odnosa snaga u najjačoj oporbenoj stranci okupila je u prigradskom restoranu i splitske SDP-ovce koji se, ne tako davno, nisu baš međusobno "mirisali", kao recimo u slučaju Milana Blaževskog i Vinka Bajrovića Cape. Bivši košarkaš i poznati prosvjetni mentor je svojedobno i na stranicama "Slobodne", nakon što je izbačen iz splitskog SDP-a, iskazivao svoje razočaranje postupcima bivšeg ravnatelja Lučke uprave Split, među ostalim i zbog toga što je ovaj digao ruku za njegovo isključenje. Iskusniji SDP-ovci ne propuštaju primijetiti kako među Ostojićevim aktualnim simpatizerima ima i podosta onih koji su u splitskom SDP-u bili protiv njega kad se natjecao za predsjednika ogranka.

Pa čak i nekih koji su Ostojića u kuloarima pogrdno nazivali Rankovićem puno prije nego što ga je tim imenom počeo nazivati notorni Velimir Bujanec. Dobar dio splitskih SDP-ovaca ispod glasa se čudi i pomirenju Ostojića i Stivena Vladislavića, potpredsjednika SDP-a Split. Naime, njih dvojica nisu u najboljim odnosima još iz dana kad su obojica radila u MUP-u, tijekom mandata premijera Ivice Račana (Ostojić je bio ravnatelj policije, a Vladislavić na čelu kabineta ondašnjeg ministra Šime Lučina). Poslije je Vladislavić, za razliku od Ostojića, postao blizak gradonačelniku i bivšem SDP-ovcu Ivi Baldasaru, pa ga je ovaj nagradio članstvom u Muzejskom vijeću Muzeja grada Splita i Nadzornom odboru "Lovrinca".

U ovom kontekstu nije nezanimljivo pripomenuti kako ni Darko Parić, aktualni predsjednik splitskog SDP-a, također viđen na druženju, nije bio u dobrim odnosima s Ostojićem, pogotovo dok je trajala borba za mjesto predsjednika SDP-a Split 2010., kad je tadašnja "mlada nada" Parić bio zamjenik "vječitog" Jurjevića. No, i ovaj se put potvrđuje kako zajednički neprijatelj ili, hajde, ako je riječ preteška, suparnik, može ujediniti do jučer nezamislive suprotnosti. Naposljetku, u tom se kontekstu gleda i na, za mnoge iznenađujuće, osnivanje spomenutog ogranka Novog sindikata Marija Ivekovića u SDP-u. Nego, koji je krajnji cilj svega toga?

Scenarij je ustvari prilično predvidiv: ono što je u vrijeme Milanoviće vladavine strankom bila riječka, odnosno primorsko-goranska županijska organizacija, sada bi trebali očito postati Split i ovdašnja županijska organizacija, na čijem je čelu Arsen Bauk, koji nije Bernardiću pretrčao u zagrljaj, ali je jasno svojim odmjerenim izjavama pokazao da je lojalan Milanovićevu nasljedniku, makar je i sam, gostujući ovoga tjedna na N1 televiziji, izjavio kako "otpor novom stranačkom vodstvu nije veći nego što je to bio prema bivšem, ovom koje je bilo na čelu stranke od četvrtog do devetog mjeseca". Dakle, po planovima onih koji se ne mire s činjenicom da je Bernardić novi čelnik SDP-a, upravo bi dalmatinske županije trebale postati nositelj unutarstranačke oporbe (podsjetimo, Ostojić je po broju glasova SDP-ovaca pobijedio Bernardića u Dalmaciji!).

Nisu za podcijeniti

U svemu tome, vrlo je važno produljavanje kontrole nad Gradskom organizacijom SDP-a Split (razmatra se mogućnost da se Milan Blaževski kandidira za njezinog čelnika umjesto sadašnjeg predsjednika Parića, čijim je članovima obitelji, rodbini i prijateljima navodno "krenulo" na profesionalnom planu, slučajno ili ne, baš nakon što je danas među SDP-ovcima omraženi Baldasar postao gradonačelnik Splita). Isti je zadatak postavljen i u Zadru gdje se cilja na preuzimanje Županijske organizacije, pošto gradsku organizaciju čvrsto drži Glasovac.

Podrazumijeva se i nastavak kontrole nad Županijskom organizacijom SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije (dakle, i sprječavanje "bernardinca" Miše Krstičevića u njezinu preuzimanju). Trebalo bi, isto tako, doći na čelo Gradske organizacije SDP-a Šibenik nakon priželjkivanog poraza sadašnjeg predsjednika Franka Vidovića (dojučerašnjeg "zoranovca", sadašnjeg "bernardinca") na izborima za gradonačelnika. Logičan zadatak je i preuzimanje Županijske organizacije SDP-a Šibensko-kninske županije (Ivan Klarin je, naime, dao ostavku nakon konvencije SDP-a Hrvatske) te "zadržati" SDP Ličko-senjske županije. Tako bi – kontrolom pet županijskih organizacija – bio ispunjen preduvjet za sazivanje Konvencije SDP-a Hrvatske, što bi omogućilo i da se izglasa nepovjerenje predsjedniku stranke!

Upućeni u odnose snaga u SDP-u drže kako izgledi Bernardićevih političkih protivnika i nisu za podcjenjivanje. Naime, Ranko Ostojić i Orsat Miljenić su zajedno dobili 40 posto glasova u prvom krugu izbora za predsjednika SDP-a, a drže i da su mnogi koji su prišli Bernardiću to zapravo napravili iz čistog oportunizma ili pak karijerizma te da će ga prvom prigodom – napustiti. Usto, priželjkuju i da im se "vrati" Milanovićev kadar od povjerenja, i Siniša Hajdaš Dončić, što bi ujedno donijelo i snagu još jedne – Krapinsko-zagorske županije, inače jedine uz Primorsko-goransku, gdje vlada Zlatko Komadina, u kojoj SDP ima svog župana.

Dakle, čeka se lokalne izbore, otprilike s onom neizvjesnošću kojom sprinteri čekaju oglašavanje pištolja "startera", ali se do tada neće gubiti vrijeme. Nakon što je Boris Lalovac neočekivano postao protagonist velikog (bračnog) skandala s još neizvjesnim pravnim posljedicama, što ga je prisililo da se povuče iz javnog života, kalkulirat će se o novom izglednom kandidatu za Bernardićeva nasljednika. Zasad se spominje još Peđa Grbin, no on je više bio rezervna opcija Lalovcu. Kad je riječ o Ranku Ostojiću, pravo je pitanje želi li ovaj iskusni političar riskirati još jedan izborni poraz.

Kako bilo, Bernardićevi protivnici – zasad, naravno, daleko od javnosti – razvijaju ovakvu argumentaciju: ako Bernardić nije u stanju dobiti vlast nad zagrebačkom Gradskom skupštinom i dobiti gradonačelničke izbore (a po njima ga je od 2013. godine Milanović pustio da vodi zagrebački SDP kako želi!), to je jasna poruka da nije u stanju podignuti ni SDP pa ga treba "smijeniti dok je još na vrijeme kako Plenković ne bi vladao osam godina". Bernardiću preostaje tek, uz asistenciju "svog Dragovana", tj. Zvane Brumnića, pokušati do tada uspostaviti punu kontrolu nad strankom. I paziti kome okreće leđa.

Ako je suditi po odluci Predsjedništva SDP-a, koje je u četvrtak smijenilo s funkcije međunarodnu tajnicu Karolinu Leaković, inače povjerenicu novoosnovanog sindikata i v.d. predsjednicu Foruma žena SDP-a, novi šef socijaldemokrata ne kani biti samo kibic događanja na Iblerovu trgu i "pasti" bez ispaljenog metka.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
sdp_predsjednik13-261116.JPG
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/sto-je-milanovicu-bila-rijeka-bernardicu-postaje-dalmacija-sdp-ovci-koji-se-ne-mire-s-izborom-u-tisini-razraduju-planove-za-osvajanje-vlasti-463539 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ed07546e1d27f507ad8d7536c229b3b8c78d40a7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+je+Milanovi%C4%87u+bila+Rijeka%2C+Bernardi%C4%87u+postaje+Dalmacija%3A+SDP-ovci+koji+se+ne+mire+s+izborom+u+ti%C5%A1ini+razra%C4%91uju+planove+za+osvajanje+vlasti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsto-je-milanovicu-bila-rijeka-bernardicu-postaje-dalmacija-sdp-ovci-koji-se-ne-mire-s-izborom-u-tisini-razraduju-planove-za-osvajanje-vlasti-463539 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsto-je-milanovicu-bila-rijeka-bernardicu-postaje-dalmacija-sdp-ovci-koji-se-ne-mire-s-izborom-u-tisini-razraduju-planove-za-osvajanje-vlasti-463539 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bura na ljevici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskabura na ljevici

Što je Milanoviću bila Rijeka, Bernardiću postaje Dalmacija: SDP-ovci koji se ne mire s izborom u tišini razrađuju planove za osvajanje vlasti

15. siječnja 2017. - 20:49
sdp_predsjednik13-261116.JPG

Čini se kako stabilnost pozicije nijednog stranačkog predsjednika u povijesti hrvatskog višestranačja nije toliko ovisila o ishodu lokalnih izbora kao u slučaju Davora Bernardića, predsjednika SDP-a.

Naime, zaključi li se da su lokalni izbori neuspjeh – Split, Zagreb, baš kao, recimo, i Zadar ili Osijek, kazat će dežurni pesimisti u stranci, već mogu prekrižiti! – nezanemariva unutarstranačka oporba krenut će u juriš svrgavanja, a prije toga slabljenja ionako još nepotvrđenog autoriteta novog šefa socijaldemokrata. Dakako, to se odnosi prije svega na dojučerašnje pristaše Zorana Milanovića, zatim većinom glasače Ranka Ostojića u predsjedničkom duelu sa šefom zagrebačkog SDP-a. Iako još neko vrijeme sigurno nećete čuti da netko od njih i javno proziva Bernardića, ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 01:23