StoryEditor
Hrvatskadan poslije

Sanja Bilač o splitskom prosvjedu protiv Istanbulske Konvencije: Važne su poruke, a ne brojke, a jedna je stvar sada napokon potpuno jasna...

Piše Marina Karlović-Sabolić
14. travnja 2018. - 22:32
riva_prosvijed5-120418

Prokazivanje sotone, zazivanje šaptača zmija i panično širenja straha od toga da žene kojim slučajem ne zavladaju svijetom na koncu ipak nije urodilo plodom.

Splitski skup protiv Konvencije Vijeća Europe za zaštitu žena od nasilja nije uspio napuniti Rivu. Iako su se organizatori ufali da će reprizirati broj s dočeka Vlaka slobode nakon Oluje, odaziv Splićana ipak nije bio ni približan.

Profesorica Sanja Bilač, članica građanske inicijative “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije”, dan poslije prosvjeda nije se previše željela upuštati u ocjene odaziva Splićana. Tvrdi da je prosvjed uspio i da vjeruje u uspjeh referenduma protiv Istanbulske konvencije:

– S obzirom da smo na prosvjednom skupu hrvatskome narodu prenijeli važne poruke i jasno istaknuli smjer kojim Hrvatska treba ići, možemo reći da je prosvjed u potpunosti uspio. U ovom trenutku, nakon prosvjednog skupa, važne su samo poruke. Sada je potpuno jasno kako su Hrvatskoj potrebni politika i vodstvo koje može suvereno voditi državu. Jer danas svjedočimo izdajničkoj, poslušničkoj i protuhrvatskoj politici i vodstvu – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Bilač, koja prst upire u izborni sustav koji je, prema njezinu mišljenju, uzrok problema u hrvatskom društvu jer generira “političare koje danas imamo”.

Taj nas je sustav doveo u zatvoreni krug u kojem smo postali zatočenici političkih elita usmjerenih isključivo na svoje interese, bez obzira je li riječ o stolici u Saboru ili poziciji u Europskom parlamentu - smatra ona.

– Glasovanje o ratifikaciji Istanbulske konvencije u Hrvatskome saboru to potvrđuje. Što se tiče referenduma, vjerujem da će se dogoditi i da će hrvatski narod znati kako treba odgovoriti – zaključuje Sanja Bilač.

Strasti bi se, nakon svega, a posebno nakon što je dvotrećinska većina u Saboru glatko ratificirala Istanbulsku konvenciju, ipak mogle smiriti. Do prve iduće prilike, i novoga povoda za prosvjed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 15:48