StoryEditorOCM
Hrvatskaširenje covida-19

Pula uvodi stroge mjere, zatvaraju se kino, kazalište, knjižnice...; Mirando Mrsić: Treba razmisliti o radikalnim mjerama u cijeloj zemlji

Piše Hina
10. ožujka 2020. - 19:39

Nakon što su u pulskoj Općoj bolnici potvrđena dva slučaja koronavirusa  Grad Pula je u utorak prihvatio prijedlog županijskog Stožera civilne zaštite o potrebi provođenja strožih mjera pa se do 14. travnja odgađaju sve javne manifestacije, kulturna događanja, skupovi i natjecanja. 

Kako se navodi u priopćenju za javnost iz Grada Pule, strože mjere su prihvaćene s obzirom na blizinu granice s Italijom i zbog dnevnih migracija lokalnog stanovništva.

Tako se privremeno zatvaraju svi javni objekti i ustanove kojima upravlja Grad Pula: Istarsko narodno kazalište- Gradsko kazalište Pula, kino Valli, Društveni centar Rojc, Gradska knjižnica i čitaonica, Čitaonica kluba umirovljenika, Dječja knjižnica, knjižnica Veruda, kompleks javnih gradskih bazena, Dom sportova Mate Parlov, sportski centar Mirna i Dom braće Ribar.

Osim toga, Grad je ograničio rad ugostiteljskih objekata  do maksimalno 23 sata.

Pulska gradska uprava od sutra ograničava rad sa strankama te se one pozivaju da komunikaciju obavljaju elektroničkim putem, poštom ili telefonom.

Građani se i dalje pozivaju na pridržavanje propisanih higijenskih postupanja koja uključuju češće i temeljito pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, korištenje dezinficijensa za ruke te da ako osjete znakove i simptome groznice, upale respiratornih puteva, čak i blage, ali novonastale, da kontaktiraju svog liječnika za daljnje upute.

Mrsić: Razmisliti o radikalnim mjerama u cijeloj Hrvatskoj

Predsjednik stranke Demokrati Mirando Mrsić podržao je u utorak stajalište Stožera civilne zaštite Istarske županije o zatvaranju vrtića, škola i fakulteta, a smatra da bi trebalo razmisliti i o radikalnim mjerama u cijeloj Hrvatskoj.

"Zdravlje naše djece nam mora biti na prvom mjestu. Hrvatska je dobro kontrolirala dosadašnji tijek razvoja virusa COVID-19 i baš zato ne bih želio da zbog neodlučnosti propustimo pravi trenutak za prave mjere", poručio je dr. Mirando Mrsić. 

Istarska županija je prva na udaru epidemije s obzirom na to da veliki broj Istrana i Istranki radi u Italiji i činjenicu kako to područje graniči sa Slovenijom, rekao je Mrsić te podržao stajalište Stožera civilne zaštite Istarske županije o zatvaranju vrtića, škola i fakulteta.

Dodao je kako primjer Kine pokazuje da samo radikalne mjere mogu donijeti uspjeh.

"Ne dijelim mišljenje Vlade da bi takve mjere podrazumijevale paniku, već da je to slučaj kada je nužno racionalno prosuđivanje. Virus je u našoj populaciji i treba ga ograničiti", rekao je.

Ističući kako je do sada zdravstveni sustav dobro funkcionirao i izdržavao pritisak epidemije, Mrsić je ustvrdio kako bi se ograničavanjem okupljanja i zatvaranjem škola, vrtića i fakulteta nastavilo smanjivati pritisak na zdravstveni sustav.

"Ograničenje okupljanja uz samoizolaciju, karantenu i pranje ruku najefikasnija je mjera u ograničavanju širenja virusa. Do sada je Hrvatska bila korak ispred epidemije i zato je vrijeme za napraviti nužne korake u daljnjem sprječavanju širenja virusa COVID-19 u Republici Hrvatskoj", poručio je Mrsić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. siječanj 2023 09:58