Hrvatskatransferi od lani

Preživljavanje uz dijasporu: gastarbajteri doma poslali vrtoglavu cifru od koje će vas zaboliti glava!

Piše M.Dr.
10. svibanj 2017. - 16:24

Ukupni transferi dijaspore potvrđuju da je Hrvatska od iseljeništva dobila više novca nego od stranih ulaganja.
Iako nema preciznih brojki koliko se stotina tisuća hrvatskih državljana iselilo zadnjih godina u inozemstvo, najnoviji podaci Svjetske banke potvrđuju da i novo iseljeništvo nije izgubilo vezu s Hrvatskom.

Kao i za vrijeme bivše države, članovi obitelji koji su ostali u Hrvatskoj preživljavaju ili podižu životni standard upravo zahvaljujući novčanim transferima iseljeništva.

Hrvati su, prema  podacima Svjetske banke, u 2016. kući poslali 2,253 milijarde dolara što je 4,3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP-a). Hrvatska se tako ubraja među zemlje, prema podacima Svjetske banke, u kojima transferi vlastitih građana iz inozemstva kontinuirano rastu, prenosi kamenjar.com.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, najnovija procjena transfera iseljeništva podudara se s procjenama Svjetske banke i premašuje 2,1 milijardu eura. To je više od svih ukupno pristiglih izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku tijekom 2016. godine, koja su, prema podacima HNB-a, iznosila 1,96 milijardi eura.

Prema podacima središnje banke najviše novca u Hrvatsku su investirale kompanije iz Italije, Nizozemske, Luksemburga i Njemačke.

Ako se prebroje sva dosadašnja inozemna ulaganja od 1993. do danas ukupno su iznosila 30,8 milijardi eura. U tom su razdoblju najznačajnije strane investicije pristigle iz Nizozemske (6,55 milijardi eura), Austrije (3,5 milijardi eura), Italije (3,3 milijarde eura) i Njemačke (2,9 milijardi eura).

Dijaspora je poslala puno više novca, službenim i neslužbenim kanalima, no o tome se nedovoljno govori i ne vodi se prava statistika. Prema najnovijem istraživanju Svjetske banke u razdoblju od 1993. hrvatski su iseljenici u zemlju porijekla poslali 29,5 milijardi američkih dolara, u to naravno nisu računate pojedinačne investicije putem njihovih tvrtki. Dakle, gotovo kao i sva izravna strana ulaganja.

Naši prvi susjedi recimo, državljani BiH u zemlju porijekla u 2016. godini slali su 1,87 milijardi dolara, što je jednako vrijednosti 11,3 posto njihova BDP-a.

#HNB#SVJETSKA BANKA