StoryEditor
HrvatskaBUDITE OPREZNI

Poplava rabljenih automobila s lažnim kilometrima! Napokon donesena presuda za takvu muljažu, zbog toga se ide i u zatvor

15. veljače 2020. - 17:43

U nekoliko navrata stručnjaci su nam navodili da je golemi problem na tržištu rabljenih automobila prijevara s namještenim kilometrima.

Naime, vlasnici automobila za pedesetak eura unajme računalnog stručnjaka koji primjerice automobilu koji je prošao 300.000 km spuste kilometražu na recimo 150.000 i na taj način za više tisuća eura prijevarom povećaju vrijednost automobila. Ti isti stručnjaci, kao i neki pravnici, navodili su nam da se u Hrvatskoj ne mogu kazniti osobe koje namještaju kilometre, navodeći da bi trebalo “nadopuniti” postojeći kazneni zakon.

Međutim, s njima se nije složio dr. sc. Aleksandar Maršavelski s Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji je naveo i da u postojećim zakonskim rješenjima ima itekakva temelja da se postupa u takvim slučajevima.

- U slučajevima vraćanja kilometraže radi se o kaznenom djelu krivotvorenja isprave iz čl. 278. Kaznenog zakona (KZ) ako se radi o preinačenju mehaničkog brojčanika ili o kaznenom djelu računalnog krivotvorenja iz čl. 270. KZ-a ako je u pitanju elektronički brojač kilometraže. Uz jedno od navedenih kaznenih djela postoji i odgovornost počinitelja za kazneno djelo prijevare iz čl. 236. KZ, koji proda vozilo s brojčanikom umanjene kilometraže.

Navedena kaznena djela su očite kriminalne radnje kod nas kažnjive, i to zatvorskim kaznama - kaže Maršavelski, a to očito smatra i sutkinja Jasna Delić Janković s Općinskog suda u Virovitici koja je kaznila jednog muškarca zbog muljanja s kilometrima na automobilu.

Putokaz svim sucima

Ta presuda je, kaže nam Maršavelski, jedna od rijetkih takvih u Hrvatskoj i trebala bi biti putokaz svim sucima, policiji i državnim odvjetništvima, ali i upozorenje onima koji vrše takve radnje da u konačnici mogu završiti na višegodišnjoj robiji.
Evo što je, među ostalim, napisala sutkinja u presudi koja je postala pravomoćna 7. veljače ove godine.

“N. N. je kriv što je neistinito oglasio automobil za prodaju s prijeđenih 254.000 km svjesno znajući da je automobil prešao više od 300.000 km i prodao ga za iznos od 5.500,00 eura protuvrijednost u kunama... Da bi nakon četiri dana došlo do kvara pumpe od ulja čiji popravak je koštao 11.000,00 kuna te drugih kvarova na vozilu, oštetivši time... za iznos od 11.000,00 kuna.

Dakle, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist doveo je nekog lažnim prikazivanjem činjenica u zabludu i time ga naveo da na štetu svoje imovine nešto učini i izradio lažnu ispravu, čime je počinio u stjecaju kazneno djelo protiv imovine – prijevarom i kazneno djelo krivotvorenja...

Osuđuje se na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine. Temeljem čl. 56. KZ/11 okrivljeniku se izriče uvjetna osuda na način da se određuje da se kazna na koju je osuđen neće izvršiti ako optuženi za vrijeme od 3 (tri) godine ne počini novo kazneno djelo”, navela je sutkinja.

Da je kojim slučajem sud utvrdilo da je optuženi tu prijevaru učinio na više automobila i da je procijenjena šteta bila veća, onda bi, komentira nam jedan odvjetnik, završio i u zatvoru. Također, dobro je prošao jer nije osuđivan.

Najopasnije su no name firme

Dr. sc. Željko Marušić navodi da su to odlične vijesti.

- Jedan od tri automobila ima mijenjanu kilometražu, posebno oni koji dolaze iz uvoza. Već sam u nekoliko navrata upozoravao da se ne ide sam u nabavku u inozemstvo, nego da se auto kupi od neke naše pouzdane autokuće koja daje garanciju, te im je stalo da ih se ne spominje u negativnom kontekstu. Najgore je ići kupovati kod “no name” tvrtki u inozemstvu ili pak pojedinaca. No, osim toga ima još i gorih prijevara koje se bilježe posljednje vrijeme.

Primjerice kupite skupi automobil, dogodi se nesreća, a ne iskoče zračni jastuci. Zašto? Zbog toga što ih nema. Naime, auto je slupano, popravljeno, barem ono što se vidi golim okom, ali nitko nije kupio nove zračne jastuke, nego je samo zavarao senzore i nije kupio zračne jastuke.

Zračni jastuci znaju zapadati tisuće i tisuće eura, a još je najgore od svega ako doživite prometnu nesreću. Što onda? Kupili ste automobil opasan za život! - kaže Marušić.

Onaj tko mijenja kilometre na automobilu može, sukladno sadašnjoj zakonskoj praksi, dobiti i do pet godina zatvora.

- Prodavatelj vozila s preinačenom kilometražom odgovarat će za kazneno djelo prijevare. Čl. 236. KZ predviđa kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina počinitelju koji s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini.

Kupac je, dakle, žrtva prijevare jer ga je prodavatelj lažnim prikazivanjem određene činjenice (prijeđene kilometraže) doveo u zabludu (uvjerenje da je vozilo prešlo manji broj kilometara nego što stvarno jest) i time ga naveo da plati višu cijenu za vozilo koje stvarno vrijedi manje, čime je kupac učinio nešto na štetu svoje imovine.

Tako prodavatelj ne samo da će morati vratiti novac prevarenom kupcu, nego može završiti i do pet godina u zatvoru - navodi, među ostalim,  Maršavelski, uz napomenu da se takve osobe treba goniti i zbog krivotvorenja isprave, kao i računalnog krivotvorenja.

Za svako od tih djela zapriječena je kazna do tri godine zatvora. •

Preplavili nas dizelaši iz EU-a


U 2018. godini u Hrvatsku unešeno samo oko 8700 vozila s benzinskim motorom, a oko 70.000 vozila s dizelskim motorom. Tako nam je stiglo čak 87% posto dizelaša, a tek 11 posto benzinaca, te samo dva posto s ostalim pogonom (električni, LPG). U 2019. godini (do kraja 9. mjeseca) ostao je sličan odnos unesenih vozila s benzinskim i dizelskim motorom. Rabljena vozila u našu zemlju najčešće dolaze iz Njemačke, Italije, Francuske i Belgije.

Kako provjeriti kilometre?


Kilometraža automobila za automobile u domaćem prometu, tj. koja su kupljena i vožena u Hrvatskoj, može se provjeriti u stanicama za tehnički pregled. Potvrda stoji 26 kn. Za pojedine rabljene automobile iz inozemstva se može preko kompjutora u ovlaštenim servisima provjeriti stanje automobila. Međutim, pri kupnji rabljenog automobila nema stopostotne garancije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 23:56