StoryEditor
Hrvatskasjednica vlade

Plenković: Za dva do tri tjedna možemo očekivati vrhunac epidemije. Premijer najavio i povećanje minimalne plaće, iznosit će 3400 kuna

Piše PSD.
29. listopada 2020. - 11:57
Davor Pongračić/Cropix

Vlada na sjednici raspravlja o prijedlogu rebalansa ovogodišnjega državnog proračuna i o prijedlogu proračuna za 2021. te projekcijama planova za 2022. i 2023.

Pred ministrima je i uredba o visini minimalne plaće za 2021. o kojoj će detalje otkriti premijer Andrej Plenković, a bit će iznesena i informacija o aktualnom stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

Premijer Plenković uvodno je govorio o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj, javlja Jutarnji list.

- Osvrt na trenutnu epidemiološku situaciju, ponovno smo u NSK kako bismo mogli biti sukladno epidemiološkim preporukama. Broj oboljelih se ubrzava u RH i diljem Europe i svijeta. Danas imamo rekordnih 2776 zaraženih. Broj preminulih također raste i sada je svaki dan dvoznamenkasti.

Brojne europske zemlje uvode strože restriktivne mjere. Uveli smo restrikcije kako bismo ograničili okupljanja. Imamo naznake da su mjere koje smo usvojili počele djelovati. Bude li tako, za dva do tri tjedna možemo očekivati vrhunac epidemije. Teško je sa sigurnošću davati procjene, ali imamo razloge vjerovati u mjere - kazao je premijer. 

- Vjerujem da možemo izbjeći pooštravanje mjera ako budemo odgovorni - kazao je premijer i pozvao sugrađane na odgovornost kako bi se spasila zdravstvena i gospodarska situacija.

- Hrvatska se znala uspješno nositi s velikim izazovima, pokažimo se još jednom na visini zadatka. Pokažimo da smo kao nacija solidarni, da mislimo jedni na druge, a ne svatko za sebe. To svakodnevno pokazuju liječnici i medicinske sestre, daju maksimum da bi spasili svaki život ne bojeći se izlagati vlastiti. Svi smo im na tome zahvalni. Najmanje što možemo učiniti je da kao društvo budemo odgovorni - kazao je premijer i pozvao na poštivanje mjera te dodao da ima povjerenja u odgovornost Hrvata.

- Što se tiče glavne gospodarske teme, nekoliko uvodnih komentara. Ekonomski pokazatelji za treće tromjesečje ukazuju na oporavak. Prema dostupnim informacijama predviđa se da će u 2020. godini gospodarski pad iznositi 8 posto. To je manje od procjena o kojima smo govorili tijekom proljeća. Prije izbijanja epidemije fiskalna politika vlade u funkciji gospodarskog rada bila je usmjerena na daljnje jačanje fiskalne održivosti - rekao je Plenković.

- Rebalansom proračuna saniramo sektor zdravstva, povećavamo izdvajanja za mirovine i nezaposlene i sustav socijalne skrbi. Nastavljamo s potporom gospodarstvenicima i poljoprivrednicima - kazao je. 

Dodatna sredstva izdvajaju se i za prvu fazu terminala za ukapljeni plin na Krku. 

- Izdvajamo odgovarajuća sredstva za proračun EU kao i sufinanciranje projekata na središnjoj i lokalnoj razini - kazao je te spomenuo EU sredstva za obnovu Zagreba. 

U 2021. očekuje se rast BDP-a od 5 posto, kazao je premijer, kojeg bi trebao pratiti rast od 3,4 posto 2022. godine.

- U fiskalnu projekciju uključena su sredstva iz novog instrumenta EU nove generacije - 6 milijardi eura bespovratnih sredstava, 3,6 milijardi eura zajmova. To su iznosi koji će nam biti na raspolaganju, kazao je premijer. 

- Sredstva temeljem Nacionalnog programa i otpornosti moći ćemo koristiti do ljeta 2026. godine. Ovdje moramo biti brži i učinkovitiji u mjerama i projektima koje želimo financirati. Analizirajući detaljno rezultate pregovora smo pri procjeni da ćemo u idućih 10 godina imati, kada se zbroji višegodišnji financijski okvir, EU iduće generacije i iznos novaca koji nam je na raspolaganju prema fondu EU za solidarnost, od 683 milijuna, da bi ukupan iznos mogao ići do 24,2 milijarde eura. To je kada se zbroje sva tri modula iz kojih možemo koristiti sredstva. To je po mom sudu izrazito dobro, to smo predvidjeli u projekcijama proračuna za iduću godinu, o tome će govoriti ministar financija Zdravko Marić - kazao je Plenković. 

Minimalna plaća iznosi 3400 kuna

- Potpisat ćemo ugovor za obnovu Zagreba i okolice. Drago mi je da je ugovor dobio široku potporu, bit će na Vladi usvojen prvi program mjera. Želim podsjetiti da ćemo imenovati i privremenog ravnatelja Fonda za obnovu na sjednici Vlade. Avansna sredstva su isplaćena - kazao je premijer. 

- Nakon razgovora i analiza donijet ćemo uredbu koja se odnosi na konačni iznos visine minimalne plaće za 2021. Ona će iznositi ukupno u bruto iznosu 4250 kuna, odnosno u neto iznosu 3400 kuna. To je za 187 kuna više u bruto iznosu, i točno za 150 kuna neto iznosu u odnosu na 2020. godinu. Riječ je o povećanju od 4,60 posto. Ukupno povećanje plaće od 1.1.2021. će u odnosu na 2016. kad smo došli u priliku da odnosimo odluke, bit će za 1130 kuna bruto, odnosno 904 kuna neto viša, čime je minimalna plaća porasla - kazao je premijer.

- U rebalansu će se predvidjeti 1,3 milijardi za HZZO za plaćanje lijekova ljekarnama. Time bi se rokovi plaćanja sveli na 180 dana. Ukupno milijardu i 840 milijuna kuna kada se sve zbroji - kazao je premijer.

Beroš upozorio da oboljeli skrivaju kontakte svoje epidemiolozima

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak o 13.925 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj u zadnjih tjedan dana te upozorio na prikrivanje kontakata zaraženih pred epidemiolozima, što značajno otežava borbu s epidemijom.

"Prešućivanje, odnosno navođenje kontakata isključivo iz kruga ukućana koji bi ionako bili u samoizolaciji, sve je uočljiviji problem koji dovodi do daljnjeg širenja epidemije i predstavlja izravnu opasnost za zdravstvene ustanove i sustav, ali i ostale resore", istaknuo je Beroš na sjednici Vlade.

Ministar je posebno istaknuo problem skrivanja kontakata kod zaraženih osoba pred epidemiolozima, navodeći da od ukupnog broja novozaraženih (2776) na današnji dan, njih čak 2099 ne dolazi iz samoizolacije.

"To je alarm za krajnje odgovorno ponašanje, apeliram na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera bez iznimke, u svim okolnostima", istaknuo je Beroš.

U proteklih tjedan dana zabilježeno je 13.925 novih slučajeva. To je značajan broj s obzirom da čitavo vrijeme raspolažemo epidemiološkim mjerama koje minimalno zalaze u zonu komfora svakoga od nas, a čijom primjenom možemo znatno utjecati na broj zaraženih i umrlih, rekao je.

Upozorio je kako je velik broj zdravstvenih radnika bolestan ili u izolaciji, a s druge strane sve je veći broj hospitaliziranih pacijenata.

Tako je na jučerašnji dan među zdravstvenim djelatnicima zabilježeno 935 aktivnih slučajeva i 914 slučajeva samoizolacije. Beroš ističe da je na bolničkom liječenju 980 bolesnika, a njihov broj i dalje raste.

U posljednjih tjedan dana u svim županijama zabilježen je porast broja novozaraženih, a uglavnom se radi o velikom broju mikrožarišta i manjih grupiranja.

Izražena je lokalna transmisija bolesti i veliki je dio pozitivnih s negativnom epidemiološkom anamnezom, što znači da ne znaju gdje su se zarazili.
Problem je  što te osobe, dok ne razviju simptome tijekom perioda inkubacije, mogu prenositi zarazu na članove obitelji, upozorio je ministar.

Bolnički sustav se žurno prilagođava novonastalim okolnostima. Hitni bolnički prijem KB-a Dubrava privremeno je prenamijenjen za potrebe oboljelih od covida, a druge hitne pacijente primat će drugi hitni bolnički prijemi u Zagrebu.
Hitni pacijenti, suspektni na covid-19, zbrinjavaju se prema dosadašnjem rasporedu, a bolnice u Zagrebu su pozvane na povećanje kapaciteta u hitnom prijemu za suspektne bolesnike.

Ravnateljima bolnica je preporučeno da zaposle nove njegovatelje, a zdravstveni radnici se preraspodjeljuju u druge ustanove sukladno potrebama.
Liječnicima obiteljske medicine je naloženo da evidentiraju kontakte oboljelih, a od 23. listopada uključeno je 122 doktora medicine koji rade pod nadzorom za pomoć epidemiološkim timovima.

Zavodima za javno zdravstvo upućen je dopis za žurnim osnivanjem pozivnih centara radi potrebe za jačanjem praćenja kontakata i pružanjem informacija građanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 08:46