StoryEditorOCM
Hrvatskavlada intervenira

Od idućeg tjedna niže cijene svih goriva, posebno dizela. Benzin bi nakon dugo vremena mogao pasti ispod 10 kuna

Piše PSD
16. prosinca 2022. - 12:51

Vlada bi u ponedjeljak, 20. prosinca trebala donijeti novu Uredbu o cijenama goriva, a prema izvorima s veleprodajnog tržišta pritisak na cijene goriva mogao bi popustiti.

Trenutno su cijene goriva uređene tako da se benzin prodaje za 10,6 kuna po litri, dizel po 11,59 kuna po litri, a plavi dizel po 7,95 kuna po litri.

Tportalov izvor s veleprodajnog tržišta javlja kako bi od idućeg tjedna mogla pojeftinini sva goriva, posebice dizel.

Prema aktualnim podacima, u ponedjeljak 20. prosinca litra dizela na veliko prodavat će se po 11,064 kuna što je 53 lipe manje u odnosu na sadašnje fiksirane cijene.

Benzin će vjerojatno pasti ispod deset kuna, jer mu je važeća cijena na veliko od ponedjeljka i na veliko 9,47 kuna po litri što je 1,13 lipa manje u odnosu na sadašnje cijene.

Cijene sirove nafte globalno proteklih dana snažno padaju jer su trgovci zabrinuti za potražnju – glavni faktor je Kina u kojoj je ponovno buknula pandemija koronavirusa. Središnje banke diljem svijeta, američki FED, europski ECB, ali britanska i švicarska središnja banka ovog su tjedna opet digle kamatne stope što će usporiti rast gospodarstava kako bi se ublažila inflacija koja je zahvatila veći dio svijeta.

Barelom nafte u Londonu trguje se po cijeni od 82 dolara, dok je barel u SAD-u pojeftinio na 76,49 dolara. Nafta je na oba tržišta debelo ispod cijene u odnosu na veljaču 2021. i početak rata u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 19:40