StoryEditorOCM

Novi prijedlog: predsjednika birati u Saboru

Piše PSD.
28. prosinca 2009. - 21:05

Nakon što se ideja o izboru predsjednika Republike u Saboru u nekoliko navrata zavrtila u stranačkoj politici, u nedjelju ju je neočekivano vratio u opticaj politolog Nenad Zakošek.

Nastupivši u emisiji HTV-a o predsjedničkim izborima, Zakošek je ocijenio kako su slab odaziv birača i dosadna predizborna kampanja potvrda da se predsjednika države ne treba birati na izravnim izborima.

- U najmanju je ruku čudno da znanstvenik zastupa ovakav stav koji ide izravno u korist partitokraciji koja je zaposjela sve sfere društvenog života pa bi još i predsjednika države birala po dogovoru - komentira za Slobodnu Zakošekov istup Josip Jurčević, nezavisni kandidat na minulom prvom krugu predsjedničkih izbora.

Upravo suprotno imenovanom stručnjaku sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, Jurčević drži kako su rezultati izbora pokazali kako građani traže izlaz iz, navodi, mreže korupcije koju su izvezale stranke i interesne skupine koje ih podupiru.

- Ako ukinemo izravni izbor predsjednika Republike, potpuno ćemo se predati samovolji političkih snaga koje su nas dovele u stanje jedne od najkorumpiranijih zemalja na svijetu - poručuje Jurčević.

V.MARJANOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 17:18