StoryEditor
Hrvatska31. dan štrajka

Nastave nema do daljnjega, pregovori se danas nastavljaju, premijerov savjetnik otkrio detalje

Piše Hina, PSD
26. studenog 2019. - 09:12

Predstavnici sindikata i vlade nisu u ponedjeljak navečer postigli dogovor o zahtjevima prosvjetnih radnika u štrajku te se njihovi pregovori nastavljaju u utorak, a dok sindikati nisu željeli iznijeti nikakav dojam sa sastanka, predstavnik vlade izrazio je optimizam i rekao da su dvije strane "blizu rješenja".

Završio maratonski sastanak u Banskim dvorima, štrajk ide dalje; Sindikalna povjerenica: Zašto su policajci dolazili u škole i popisivali učitelje koji su išli na prosvjed?

"Nismo se dogovorili. Sutra nastavljamo pregovore. Dogovor je da ne iznosimo jesmo li zadovoljni razgovorom. Ali, pozitivna je činjenica da sutra nastavljamo pregovore", rekao je čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nakon sedam sati razgovora u Banskim dvorima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec također nije želio iznijeti nikakve dojmove sa sastanka.

"Pregovore ćemo nastaviti sutra, štrajk se sutra nastavlja kao i do sada. Ukoliko sutra završimo pregovore ići ćemo na referendum", rekao je.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da su razgovori bili iscrpljujući. "Više opcija je na stolu, a sutra ćemo vidjeti kakva su moguća rješenja", dodala je Šprem i istaknula kako očekuju da im dani u štrajku budu plaćeni.

"Dali smo maksimalni doprinos da razgovori budu konstruktivni i da vode rješenju, vidite i sami koliko je sastanak trajao", dodala je.

Sastanak u vladi uslijedio je nakon velikog prosvjeda na središnjem zagrebačkom trgu, a u razgovorima, uz školske sindikate, sudjelovao je i sindikat znanosti i visokog obrazovanja,

Predstojnikom Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić kazao je kako misli da ima pomaka u razgovorima, te da su oni bili "jako konstruktivni".

"Mislim da smo blizu rješenja a razgovori se nastavljaju sutra", rekao je Frka Petešić.

"Mi smo apsolutno svjesni nepravde koja se kumulirala kroz godine prema nastavnicima i učiteljima u osnovnom i srednjem obrazovanju i to želimo popraviti i tražimo najbolje rješenje. Puno stvari je na stolu, razgovaramo o različitim opcijama, to vam sad ne mogu otkriti, jako nam je važno da dođemo do rješenja", dodao je.

Ranije je posebni premijerov savjetnik za društvena pitanja akademik Zvonko Kusić, koji je sudjelovao u razgovorima sa sindikatima, rekao da su bili "iscrpni, kompleksni i obećavajući".

Kusić, koji je došao u HRT-ovu emisiju Otvoreno, rekao je kako smatra da su sindikati skloni korekciji koeficijenata kroz određeni vremenski period budući da je riječ o složenom postupku, a dok se to ne učini, predviđa se korigiranje dodataka kako bi s time kompenzirali neodgovarajući koeficijenti.

Mihalinec je zamolio novinare da pokušaju utvrditi što je policija istraživala o prosvjednicima i kakve je popise prosvjednika radila u Krapinsko-zagorskoj županiji. "To smatramo zastrašivanjem ljudi koji su u štrajku", rekao je novinarima.

Zvonimir Frka Petešić rekao je da je bio zatečen takvom informacijom jer je ustavom zajamčeno pravo na štrajk te se odmah raspitao kod policije.

"Rečeno mi je da to nije točno nego da se raspitivalo zbog sigurnosti u prometu koliko je autobusa u pitanju, radi regulacije prometa", kazao je.

Takvu informaciju dobili su i predstavnici sindikata.

Međutim, njima nije jasno zbog čega su policiji takve informacije trebale samo u Krapinsko-zagorskoj županiji, te su zatražili od svojih povjerenika u drugim županijama da istraže je li se to događalo još negdje.

Ističu također da su unaprijed policiji najavili oko 200 autobusa.

Sindikati štrajkaju već 31 dan, prvo po cirkularnom modelu, a od prošlog utorka krenuli su u opći štrajk, tako da su učenici dosad izgubili 11 dana nastave.

#PROSVJED# VLADA# šTRAJK# šTRAJK U šKOLAMA# SINDIKATI# PREGOVORI

Izdvojeno