StoryEditor
Hrvatska‘pandorina kutija‘

Nadbiskup Uzinić: ‘Ožalošćen sam i postiđen postupanjem hrvatske policije prema migrantima‘

Piše PSD
19. listopada 2021. - 22:11
Dubrovnik, 040421 Uskrsnju misu u dubrovackoj katedrali Gospe Velike predvodio je rijecki nadbiskup i dubrovacki apostolski upravitelj mons. Mate Uzinic. Na fotografiji: Mate UzinicBozo Radic/Cropix

Riječki nadbiskup koadjutor monsinjor Mate Uzinić komentirao je večeras na N1 Televiziji aktualna događanja u Hrvatskoj. 

Snimke nasilja hrvatske policije nad ilegalnim migrantima potaknule su ga da kaže da je „ožalošćen i postiđen”. Zbog toga je dobio i kritike od vjernika koji su poručili da migranti krše zakon.

“Već duže vrijeme dobivam informacije o tome da se radi taj push-back, da se migrante tjera na ilegalan, nedozvoljen način. U trenutku kad sam dobio dokaz da se to doista čini, smatrao sam da se kao kršćanin, ali prije svega kao građanin Hrvatske trebam oglasiti. Takvo što, ako se čini u RH, je nešto nad čim se svi građani Hrvatske moraju zamisliti”, smatra Uzinić.

Pita se tko bi sutra mogao biti u toj situaciji, ako se danas migrante ilegalnim načinom sprječava ući u državu.

“To je jedna pandorina kutija iz koje kad izađe zloduh on može ugroziti bilo koga”, rekao je za N1 i dodao da je to i njegov kršćanski poziv.

“Kad su migranti u pitanju, svi manje-više gledamo na tu pojavu kao problem, a ne vidimo priliku da pogledamo na sebe,svoje izbore, na društvo u kojem živimo da se podržavaju i takve pojave. To nas treba zamisliti i nešto na čemu trebamo tražiti nove načine i gledati malo šire”, tvrdi Uzinić.

“Zapad je puno puta zbog svojih interesa poticao nasilje”

Govoreći o mogućem rješenju migrantske krize, naveo je da i na Zapadu postoji odgovornost.

“Ovo što se događa i žice koje se postavljaju nije rješenje. Rješenje je moguće i nad tim se Zapad treba zapitati što je po tom pitanju napravio, u zemljama iz kojih ti ljudi dolaze, gdje je i Zapad puno puta zbog svojih interesa poticao nasilje, a i zbog svog načina korištenja resursa je uzrokovao i mnoge klimatske promjene zbog kojih su i mnogi migranti postali migranti jer u njihovim zemljama život nije moguće. Postoji odgovornost i kad bismo se malo više potrudili, mogli bismo promijeniti situaciju u mnogim zemljama iz kojih migranti dolaze”, istaknuo je.

Uzinić se osvrnuo i na izjave nekih političara poput Viktora Orbana koji navode da je kršćanska Europa ugrožena od migranata islamske vjeroispovijesti.

“To su populističke izjave koje nažalost mnogi kršćani prihvaćaju i smatraju da je to doista tako. Smatram da kršćanska Europa nije ugrožena od migranata koji su islamske vjeroispovijesti nego je kršćanska Europa ugrožena od kršćana koji govore da su kršćani, a ne ponašaju se i ne žive kao kršćani, pa i u odnosu na migrante.

Govoreći i pobačaju, prisjetio se pape Franje. 

“Smatram da mi kršćani trebamo pomoći da zakoni budu što bolji, tako i taj zakon koji nikad ne može biti dobar. Svjestan sam da nijedan zakon koji bi dozvolio abortus nije dobar zakon, ali da jedan može biti bolji od drugog – može”, istaknuo je, navodeći da tome trebaju doprinijeti i kršćani.

“Zadaća crkve je raditi na obraćenju ljudi. Ako bismo ljude obratili, ni najgori zakon ne bi bio štetan. Manje se trebamo baviti pisanjem zakona, iako imamo pravo utjecati kao i svi drugi, nego se više trebamo baviti propovijedanjem i odgojem”, dodao je Uzinić.

“One su često prepuštene same sebi, i kad govorimo o djeci, nerođenoj, koje su žrtve, ne smijemo isključiti i druge žrtve – a to su majke, žene koje zbog tko zna kojih odluka donose takvu odluku”, istaknuo je Uzinić.

item - id = 1136381
related id = 0 -> 1136411
related id = 1 -> 1135164
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2021 21:21