StoryEditor
HrvatskaNEĆEMO SLIJEDITI PRIMJER IOWE

Mirjana Kučer: Američki recept zabrane pobačaja u Hrvatskoj neće proći

Piše Katarina Marić Banje
16. svibnja 2018. - 23:58

Početkom ovog mjeseca guvernerka Kim Reynolds potpisala je zakon kojim se u američkoj državi Iowi zabranjuje pobačaj nakon šestog tjedna trudnoće.

Svoj potpis, kojim je prijedlog stavljen na snagu kao punovažni zakon, guvernerka Reynolds stavila je u uredu u Des Moinesu okružena hrpom djece.

Dok su svi prisutni u uredu, uključujući djecu, pozdravili klicanjem trenutak kada je tintom ozakonila zabranu pobačaja, u pozadini su se čuli uzvici koje nisu mogli prigušiti ni zatvoreni prozori. "Moje tijelo, moj izbor!", vikali su prosvjednici koji su se okupili ispred zgrade, protestirajući protiv najstrožeg zakona o abortusu na području svih američkih država.

– Vjerujem da je nevin život dragocjen i svet. Kao guvernerka zaklela sam se da ću napraviti sve što je u mojoj moći da ga zaštitim. Upravo to ću napraviti danas – kazala je neposredno prije potpisivanja akta, kojim takoreći proglašava ilegalnim sve abortuse.

Priče za malu djecu

Predviđena je primjena zakona od prvog srpnja, iako je već najavljeno iz udruga koje se bave ljudskim pravima i planiranjem obitelji da će ga i prije toga pokušati osporiti.

Prema novom zakonu, liječnicima će biti zabranjeno vršenje većine pobačaja nakon trenutka u kojem se detektiraju otkucaji srca ploda. Kako su stručnjaci rekli da se otkucaji mogu čuti već u šestom tjednu trudnoće, zabrana se odnosi na zahvate koji bi se poduzeli nakon tog razdoblja.

Međutim, protivnici zakona ističu kako žene često u šestom mjesecu trudnoće još uvijek ni ne znaju da su u drugom stanju, a kamoli da bi mogle reagirati ako žele legalno prekinuti trudnoću.

Zakon je kolokvijalno nazvan "Otkucaj srca brani". Potpis guvernerke Reynolds stavljen je na sporni zakon isti dan kada su u Južnoj Karolini, čijim zakonodavstvom upravljaju republikanci, propali pokušaji demokratske opozicije da osuvremene sličan restriktivni zakon.

Novi zakon o ograničavanju prava na abortus postao je prioritet u Iowi prije dvije godine kada su zakonodavstvo i guvernerski ured preuzeli republikanci.

Ustavni sud Hrvatske proglasio je Zakon o zdravstvenim mjerama iz 1978. godine neustavnim i zatražio od Hrvatskog sabora da donese novi zakon u roku dvije godine. Nova zakonska inicijativa za regulaciju postupka pobačaja u središte stavlja niz pitanja, među kojima i pravo na priziv savjesti u zdravstvu.

O situaciji u američkoj državi te zakonskoj regulativi u Hrvatskoj upitali smo za mišljenje Mirjanu Kučer, koordinatoricu udruge "Domina" i građansku aktivisticu.

 

– Novi američki zakon je praktički zabrana pobačaja. Većina žena do drugog ili trećeg mjeseca trudnoće ni ne znaju da su u drugom stanju. Mi imamo zakon iz 1978. godine, a ono što je važno je njegova poruka, da je pobačaj legalan. Ništa što novi zakon donese ne može ni na koji način ugroziti stečena prava. Bilo je straha da se ne uvede psihološko savjetovanje žena, što je u stvari prosuđivanje mentalnog zdravlja žena i ugrožavanje njihove pravne i poslovne sposobnosti da donesu odluku. To su sve priče za malu djecu, jer netko ugrožava ženu i stečena prava u dnevno političke svrhe. Lakše je glumiti humanistu nego biti humanista – kazala nam je Kučer.

Jednako kao i za Istanbulsku konvenciju, pojasnila je, kontaktirali su nadležno ministarstvo da uključi organizacije koje se bave tom problematikom.

Tamna brojka

– Pobačaj je kod nas takoreći ilegalan jer se obavlja u privatnim klinikama koje nisu licencirane. Ilegalan je jer se prikazuje fingiran broj. Apsudrno je da živimo u državi nepovjerenja i straha gdje žena ne može kazati: "Ja sam prekinula trudnoću!". Krajem 80-ih godina prošloga stoljeća bilo je 36.500 pobačaja godišnje, a 2015. već deset puta manje, ukupno 3500 dok je za 2017. godinu bilo manje od 3000 zahvata. Naravno, nitko ne zna tamnu brojku. Nadalje, ne bih se čudila da se pobačaj koristi kao sredstvo kontracepcije jer smo nisko po edukaciji o upotrebi sredstava za sprječavanje trudnoće, te time i njihovoj primjeni – rekla nam je Mirjana Kučer.

Socijalni pedagog i stručnjak za kulturu mladih prof. Zlatko Miliša smatra kako se radi o jednom od najtežih etičkih pitanja na koje "nikada, baš nikada" neće biti suglasja.

– Poznavajući kako to rade Amerikanci, od dotičnog zakona u Iowi se ne treba stvoriti slučaj da se napravi otklon od devijacija. Amerikanci su liberalizirali sve i sva, te je tragikomično da oni sada idu u tom smjeru zabrana. Kada su te teme u pitanju smatram da je najlegitimnije slušati mišljenje žena. Gledajte, kada znamo za užasne scene silovanja žena teško je govoriti o zabrani pobačaja. Nadalje, zakonsko rješenje smatram trećerazrednim dokle god nemamo zdravstveni odgoj u školama, do tada je licemjerno bilo kakvo uplitanje. Imam iskustva sa spolnim odgojem mladih koji se tek sporadično događa u obrazovnim ustanovama. Dati unisoni odgovor je ne znati ništa o životu, ključ je u prevenciji – zaključio je profesor Miliša.

#ABORTUS#POBAčAJ#MIRJANA KUčER

Izdvojeno