StoryEditor
Hrvatskaliberalizacija potpisa?

Ministar Malenica najavio velike promjene kod raspisivanja referenduma, oporba se žestoko usprotivila: ‘Otežat će nam prikupljanje potpisa...‘

Piše PSD
23. rujna 2021. - 22:29
Zagreb, 220921. Hotel Westin. Konferencija Integrirani pristup zastiti od nasilja nad zenama i nasilja u obitelji. Na fotografiji: Ivan Malenica.Marko Todorov/Cropix

Prikupljanje potpisa referendumskih inicijativa više neće ovisiti o samovolji i ideologiji lokalnih čelnika, potpisi će se moći dulje prikupljati, ali i kontrolirati odlučivanje o njihovoj valjanosti. 

Dio je to promjena u Zakona o referendumu koji bi, prema riječima ministra, trebao liberalizirati referendume. Građanske inicijative i saborska oporba, pak, misle drukčije.

Kako najavljuje ministar Malenica, uskoro možemo očekivati promjenu Zakona u referendumu koja bi trebala liberalizirali referendume, ali s njim se ne slažu građanske inicijative i saborska oporba, donosi RTL.

- Novosti u ovom zakonodavnom uređenju idu u smjeru da se glas građana čuje da na lakši način građani mogu utjecat na donošenje političkih odluka- tvrdi Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Prema najavi, potpisi se više neće prikupljati 15 dana nego će se vrijeme produžiti na 30, a građanske inicijative promatrat će cijeli proces uključujući i provjeru valjanosti potpisa. U jedinicama lokalne samouprave osigurat će se besplatne lokacije za prikupljanje potpisa, jasnije će se definirati i što je valjan potpis kao i kako treba biti postavljeno referendumsko pitanje. Ako je valjano, Sabor će referendum raspisati u roku od 30 dana.

-U vrijeme kada je više od pola milijuna građana u Hrvatskoj popisalo se putem sustava eGrađanin mi nismo vidjeli prijedlog da se može preko tog sustava ili slične aplikacije dati kako potpis za referendumsku inicijativu, tako i samo glasanje- kaže Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora građanske inicijative "Narod odlučuje".

Vladin prijedlog nije prihvatila ni oporba.

- Andrej Plenković, odnosno aktualna Vlada RH sigurno neće ići prema liberalizaciji skupljanja potpisa, nego će na jedan perfidan način prikazati to kao liberalizaciju, a zapravo će otežati prikupljanje potpisa. Daj Bože da se varam, ali mislim da to ne odgovara istini- kazao je Hrvoje Zekanović, predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista.

- Ako doista želimo referendumsku Hrvatsku, ukoliko doista nam to je na umu da se demokratizira društvo, onda moramo omogućiti elektroničko prikupljanje potpisa- kaže Marija Selak Raspudić.

- Oporbene političke stranke, naravno, populistički se odnose prema ovom prijedlogu, ne znam da li su ga uopće pročitali- odgovorio je ministar pravosuđa Malenica.

item - id = 1129638
related id = 0 -> 1145348
related id = 1 -> 1145337
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 10:23