StoryEditor
Hrvatskaobljetnica oluje

Medved: Dobili smo mandat izgrađivati tolerantne odnose u društvu. Grbin: Pozdravljam geste odlaska u Knin i Grubore ako nas okreću budućnosti

31. srpnja 2020. - 15:20
 Davor Pongračić/HANZA MEDIA

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u petak da ga raduje što će svi članovi Vlade biti na obilježavanju 25. obljetnice Oluje, a da je Vlada od naroda dobila mandat izgrađivati tolerantne odnose u društvu. 

"Pred nama je jako puno komemoracija i obljetnica. Dvadeset pet godina nakon Domovinskog rata Vlada je dobila mandat od naroda izgrađivati odnose u društvu koji se baziraju na toleranciji, na iskazivanju počasti svim žrtvama, poglavito civilnim žrtvama, i mi ćemo na tom tragu nastaviti raditi", izjavio je Medved za N1.

Upitan radi li se o određenoj trgovini jer će on nazočiti na komemoraciji u Gruborima, a potpredsjednik Vlade Boris Milošević na proslavi obljetnice Oluje u Kninu, Medved je rekao da to ne želi dodatno komentirati. 

“Predsjednik Vlade jučer je vrlo jasno pojasnio i nema potrebe dalje to komentirati, stav Vlade i program Vlade i težnje Vlade i sve ono što će Vlada raditi u razdoblju pred nama”, kazao je.

Ministra Medveda raduje što će cijela Vlada  5. kolovoza biti u Kninu. Kako je rekao, o svim drugim najavljenim obljetnicama i komemoracijama, govorit će nakon obilježavanja Oluje.

“Svake jeseni kada dolaze one velike obljetnice teških zločina (...), naša je obveza prisjetiti se svih tih ljudi, odati ljudsko poštovanje, pokoniti im se i na tim osnovama graditi perspektivu. Predugo je godina prošlo nakon Domovinskog rata, stalno se otvaraju iste rane, i upravo naša Vlada ima mandat sada u narednom razdoblju uspostavljati takve odnose na kojima gradimo društvo tolerancije, društvo uvažavanja i društvo perpektive”, poručio je. 

Ocijenio je da je 25. obljetnica vojno redarstvene operacije Oluja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja velik dan za hrvatsko društvo i narod. 

“Svake godine uoči obljetnice prisutne su velike emocije, sjećanja prvenstveno na naše poginule hrvatske branitelje, na sve koji su podnijeli žrtvu na veličanstvenu i briljantnu junačku pobjedu, najveću u hrvatskoj povijesti”, kazao je. 
Rekao je i da će program obilježavanja Oluje biti danas predstavljen u Kninu te izrazio uvjerenje da će se obljetnica proslaviti dostojanstveno.

Grbin: Vjerovat ću da je ovo vrlo dobronamjerna gesta


Saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin u petak je pozdravio najavljene geste potpredsjednika Vlade Miloševića i Medveda o odlasku u Knin, odnosno, Grubore ako će pridonijeti okretanju budućnosti i shvaćanju da je rat gotov.

“Oluja je bila pobjeda u ratu koji je nametnut Hrvatskoj i svi moraju prihvatiti tu činjenicu. No, također svi moraju prihvatiti činjenicu da je i u ratu i nakon Oluje bilo zločina i da je dio tih zločina počinila i hrvatska strana”, rekao je Grbin novinarima u Saboru.

Ako će geste potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića i Tome Medveda pridonijeti prihvaćanju tih činjenica, ako će te geste pridonijeti prihvaćanju toga da se, kako je svojedobno rekao general Ante Gotovina, moramo okrenemo budućnosti i shvatiti da je rat gotov, onda ja te geste pozdravljam, naglasio je.

Međutim, dodao je, ako je ovdje riječ samo o nekom ispraznom dogovoru koji je postignut kako bi se očuvala koalicija i većina u Saboru, onda to nema smisla. Dok se ne uvjerim u suprotno, vjerovat ću da je ovo vrlo dobronamjerna gesta i da će pridonijeti razvitku hrvatskog društva i u tom je kontekstu pozdravljam, kazao je.

Izdvojeno

31. srpanj 2020 15:38