StoryEditor
Hrvatskanedjeljom u dva

Marija Selak Raspudić kod Stankovića: Osjećam se revolucionarno otkad je došlo dijete. Velika je laž da je suprug išta žicao za mene

Piše PSD.
13. rujna 2020. - 15:50
HRT

HRT-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2' Aleksandra Stankovića ovog je tjedna gošća bila filozofkinja i bioetičarka te saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić.

- Ja se osjećam revolucionarno otkad je došlo dijete, odgovorila je na pitanje o svojem braku s Ninom Raspudićem.

- Totalitarne metode koje kažu da se svatko mora brinuti sam za sebe zapravo ne odražavaju pravu bit ljudske prirode, a to je da moramo imati povjerenje jedni drugima, i u politici i u ljubavi, samo je pitanje kome dati to povjerenje. Čovjek je biće zajednice, ne samo koje se okreće prema drugom biću nego zajednice kao takve. To se najbliže vidi u ljubavnom odnosu, kaže Marija Selak Raspudić.

Osvrnula se i na tekst svojeg supruga koji je napisao da je iznenađen i njezinim ulaskom u politiku.

- Oboje smo razgovarali, slično razmišljali makar nemamo identične političke stavove. Ja sam načelno razmišljala o tome, a on me iznenadio kad je pomislio da je to taj trenutak. Nisam vjerovala da će on zaista ići. Ja sam onda rekla: Kvragu sve, idem i ja. Ne bih zažalila da nisam uspjela. Više čovjek žali kad nešto ne pokuša. Možete žaliti ako niste pokušali, ali ne kad ste dali sve od sebe. Ali nisam imala nikakvu ideju, mislila sam da je moguće da ne prođem, ali sam ipak probala, izjavila je.

- Velika je laž u medijima bila da on inzistira i traži mjesto za mene. Ja nisam bila dio tih pregovora, to je neistina. Kasnije, Most nas je htio oboje. Nije on meni ni trebao da pregovara za mene. Nije on žicao ništa za ženu, kaže Marija Selak Raspudić.

Na pitanje Aleksandra Stankovića o tome da je ona u Saboru previše ozbiljna i pripremljena, Selak kaže:

- Meni se čini da je to predrasuda gdje žene kada su aktivne, često ostavljaju dojam kao da su štreberice. To je na tragu kritika, prihvaćam kritiku. Sabor me suzbio jer je tamo vrijeme jako ograničeno. Kada želite ukazati na neke stvari, a imate pet minuta ili manje, a ljudima treba razjasniti da vi ne možete replicirati premijeru na aktualnom satu kada on govori. On se najčešće huliganski obraća oporbi. Vremena je malo, ali puno toga je što bih ja htjela.

- Nije to mizogino, ali možda nam se tako čini, možda je došlo do neke promjene gdje žene jako puno govore. Možda i ja...

Stanković se osvrnuo i na retoriku bivšeg premijera Milanovića i rekao da Plenković taj slijed nastavlja.

- Kod nas je arogancija zamijenila kompetenciju. Odavno nismo imali 'dobrog vladara'. Jedino nam ulijeva sigurnost je ta neka bahatost u nastupu. On time prikriva nedostatak autentičnog vodstva. On ima legitimitet. Postoje negativne stvari u HDZ-u, ali neću gubiti vrijeme na to. Inicijativama pokažimo da možemo bolje.

Koji bi bio primjer dobrog vladara?

- Nema neki tip suverenosti u komunikaciji s narodom. Npr. kad se Plenković obraća novinarima, a oni su mi narod, onda je 'Sad ću ja vama objasniti', ili poentiranje 'Šta ćemo sad'. Dobar vladar bi bila Angela Merkel: to nije agresija ni arogancija nego prirodan autoritet koji se stječe dobrim odlukama koje je svojevremeno donosila u Njemačkoj, rekla je, spočitavajući njemačkoj kancelarki politiku prema migrantima.

Opravdava li se još uvijek na cesti?

- Iznenadilo me kada sam razgovarala s kolegama, dosta stručnjaka bi se htjelo politički aktivirati, ali se malo srame kao što sam se i ja sramila. Ne mogu ja biti svjesna sebe, možda će moj politički put biti pogreška, ali činjenicom da smo se aktivirali možda otvorimo prostor za aktivaciju još nekih i možda onda dođe prava osoba na pravom mjestu, osoba koja je sposobna, ima kredibilitet, autoritet...

Ipak smo parlamentarna demokracija, a ne kancelarska, kaže Stanković.

- Slažem se, premijer ne bi trebao imati glavnu ulogu nego Sabor, zato je i važno imati dobre saborske zastupnike.

Na pitanje o suradnji s 'Možemo!', Selak Raspudić odgovara da se već pokazalo da se to ne može.

- Dogodila se jedna stvar koja ne ide na čast oporbi. U trenutku kada se govorilo o tome da su donesene pogrešne i možda i neustavne mjere za rad u Saboru, to je ova situacija gdje smo potpunosti eutanazirani. Kada je ta situacija artikulirana, ja sam se prva javila za stanku da kažem da ne možemo ovako funkcionirati i da nam žele začepiti usta, Tomašević se nešto rugao s tim traženjima stanke, a onda pet minuta nakon toga kada su shvatili da ne mogu sudjelovati u raspravi, onda su i oni digli bunu. Ispada da i neideološke teme imaju ideološki predznak pa sam pesimistična po tom pitanju, rekla je. 

Upitana o svojem mjestu na čelu Odbora za ravnopravnost spolova, rekla je da ovo može biti promjena u dobrom smjeru da se pokaže da teme ravnopravnosti koje se često vežu pogotovo za nasilje, nemaju ideološki predznak.

Komentirala je i istup Zlatka Hasanbegovića koji je rekao da njegova supruga ne može ostati bez posla jer je ona po zanimanju majka. Selak Raspudić ističe kako je to na tragu mjera koje su donesene, barem u gradu Zagrebu.

- I koje jesu mnogim majkama olakšale posao i koje zaista žele da to bude shvaćeno kao posao, da se cijeni u društvu. S druge strane, feminizam govori upravo o tom neplaćenom, kućanskom radu i koji omogućava, feminističkim rječnikom, reprodukciju kapitala. Biti majka je vrlo zahtjevan, ako ne i najzahtjevniji posao koji postoji na svijetu, rekla je Selak Raspudić.

Na pitanje namjerava li se kandidirati za gradonačelnicu Zagreba, odgovorila je - ne. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. rujan 2020 15:51