StoryEditor
HrvatskaTEŠKO OBOLJELI PACIJENTI NE MOGU DOBITI ADEKVATNO LIJEČENJE

Manjka novca za lijekove protiv raka

Piše PSD.
22. travnja 2009. - 22:12

Liječim se od raka debelog crijeva i rečeno mi je da ne možemo svi dobiti lijek koji sprječava rast tumorskih žila jer bolnica nema novca da svima osigura lijek, pa se pitam zašto je to tako i zašto svi nismo isti? - upitao je 57-godišnji Zvonko Marić na početku tribine “Kako do skupih lijekova”, u organizaciji Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ), koja okuplja 40-ak udruga pacijenata.

Predstavnici HZZO-a i liječnici ustvrdili su kako nisu u stanju financirati sve potrebe pacijenata zbog povećanog broja onih koji trebaju terapiju te zbog ograničenih bolničkih budžeta namijenjenih za lijekove.

Dr. Tea Strbad iz HZZO-a rekla je kako je ove godine za tzv. listu skupih lijekova, na kojoj su i onkološki lijekovi, namijenjeno 500 milijuna kuna, što je najviše dosad, te da troškove inovativnih lijekova, koji se ne nalaze na toj listi, treba podmiriti bolnica vlastitim novcem.

Predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb doc. dr. Stjepko Pleština istaknuo je kako je njegova klinika već u “debelome minusu” zbog povećanih potreba za lijekovima, iako im je lanjskog rujna limit gotovo udvostručen.

Smatra kako je uvođenje fonda skupih lijekova bio veliki skok u liječenju onkoloških bolesnika, ali i kako je vrijeme da ga se redefinira prema prijedlozima struke.

- Ministar i HZZO nisu krivi što im je novac ograničen, ali moraju prestati govoriti da svi mogu dobiti sve - kazao je prof. dr. Igor Aurer iz Zavoda za hematologiju.

A. ŠANTEK

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2022 10:51