StoryEditorOCM
HrvatskaSlužbeni posjet

Macron stigao u Hrvatsku: uz strogo osiguranje stigao do restorana gdje se održao sastanak, stigli i Božinović i Plenković

Piše PSD
24. studenog 2021. - 18:19

NOVO:

22:00 Sigurnosne mjere ispred hotela Esplanade na visokoj su razini. Zbog dolaska francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Hrvatsku, povećan je broj pripadnika policije na ulicama.

image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Policija ispred hotela Esplanade
 
Damir Krajač/Cropix

20:59 Satima prije dolaska francuskog predsjednika Macrona bila je postavljena trasa osiguranja od zračne luke do restorana Gallo gdje je nekoliko minuta prije 21 sat stigla štićena kolona s pratnjom francuskog predsjednika.

Riječ je o zahtjevnom zadatku, ali za pripadnike MUP-a zapravo rutinskom poslu: od Novog Zagreba i Avenije Većeslava Holjevca preko Vukovarske bila su parkirana obilježena policijska vozila kao i policijska vozila bez oznaka.

Na Trgu Republike Hrvatske, u neposrednoj blizini HNK, raspoređena je i ekipa EPZ-ovaca, ekipe za posebne zadaće PU zagrebačke. U Hebrangovoj ulici, u neposrednoj blizini restorana Gallo, bilo je 10-ak policajaca, što u odori što u civilu, a promet se normalno odvijao do dolaska štićene kolone.

image
Boris Kovačev/Cropix

Nakon večere Macron će otići svega nekoliko stotina metara dalje do hotela Esplanade gdje je već tijekom dana uspostavljena 'sigurna zona', a svakih nekoliko metara raspoređeni su policajci. Na terenu je nekoliko stotina policajaca.

image
Boris Kovačev/Cropix

Na sutrašnji svečani ručak iz Ureda predsjednika pozvani su predstojnik ureda Orsat Miljenić, savjetnik za vanjsku politiku Neven Pelicarić i Dragana Podnar, šefica protokola predsjednika Milanovića. Oni, kako doznaje Jutarnji list, na taj ručak neće otići jer je prvotno bilo predviđeno da to bude radni ručak, koji se inače i daje u prigodi službenog posjeta predsjednika države. Međutim, Milanovićev protokol je prije nekoliko dana, kada su počele stizati pozivnice, ustvrdio da to nije radni,već svečani ručak te je stoga odlučio ne odazvati se. Slijedom toga, na taj ručak neće otići nitko iz Ureda predsjednika

20:27 - U restoran Gallo, gdje će se održati radna večera, upravo je ušao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a nedugo zatim i premijer Andrej Plenković.

image
Na fotografiji: Andrej Plenković
Boris Kovačev/Cropix
image
Restoran 'Gallo'
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovačev/Cropix

20:13 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron upravo je sletio na aerodrom 'Franjo Tuđman'.

-------------------------------------------------------------

Na poziv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednik Francuske Emmanuel Macron boravit će u službenom posjetu Republici Hrvatskoj, 24. i 25. studenoga 2021.

Macron je prvi francuski predsjednik koji dolazi u službeni posjet Hrvatskoj, a po dolasku u Zagreb u srijedu u večernjim satima susret će se na radnoj večeri s premijerom Plenkovićem i izaslanstvima.

Svečani doček predsjednika Macrona i sastanak s predsjednikom Zoranom Milanovićem održat će se sutradan u Uredu predsjednika Republike.

Plenković i Macron susrest će se kod Spomenika domovini gdje će položiti vijenac za žrtve stradale u Domovinskom ratu, a potom je predviđen sastanak u Banskim dvorima, nakon kojeg će potpisati Strateško partnerstvo, a ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly Ugovor o nabavi aviona Rafalea.

Nakon potpisivanja ugovora održat će konferenciju za medije iza koje je predviđen prelet borbenih aviona Rafalea, u povodu potpisivanja Ugovora.

Službeni posjet Hrvatskoj predsjednik Macron završit će radnim ručkom kojem je domaćin premijer Plenković, a na kojem će sudjelovati i osobe iz javnog, gospodarskog, kulturnog, znanstvenog i sportskog života koje povezuju Hrvatsku i Francusku.

Iznimno je zanimljivo i što će im izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac i glavni direktor za operacije tvrtke Bugatti Rimac Christophe Piochon na terasi hotela Esplanade predstaviti dva automobila marke Nevera i Bugatti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 09:46