StoryEditor
Hrvatskakomentar damira pilića

Lokalni izbori donijeli su potop SDP-a, nova ljevica polučila je veliki uspjeh, a HDZ je podbacio i mogao bi izgubiti neke važne utvrde

Piše Damir Pilić
17. svibnja 2021. - 08:13
Goran Mehkek/Cropix

Uspjeh nove ljevice (Možemo) i potop stare (SDP), uz relativni podbačaj HDZ-a – to bi bio najkraći sumarum prvog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj. 

Premda u HDZ-u, od predsjednika stranke Andreja Plenkovića naniže, unisono izražavaju pozitivne reakcije rezultatima – od toga da su „zadovoljni” do ocjene da su „pobijedili” – činjenica je da su od četiri najveća grada favoriti samo u Osijeku.

U Zagrebu i Rijeci nisu ni ušli u drugi krug – štoviše, u Zagrebu su pali ispod deset posto glasova - a u Splitu ankete predskazuju da će njihov kandidat u drugom krugu izgubiti.

Iako vode u većini županija, te su osvojili dosta manjih gradova i mjesta, na putu su da od simbolično važnih utvrda izgube Vukovar (od svog disidenta Ivana Penave), a moguće i Zadar (od filozofa Marka Vučetića) i Ličko-senjsku županiju (od svog disidenta Darka Milinovića).

Još teži podbačaj i veći neuspjeh zabilježio je SDP. Od četiri najveća grada, u drugi krug ulaze samo u Rijeci. U Zagrebu je njihov kandidat bio tek peti, u Splitu tek četvrti, pri čemu ni jedan ni drugi nisu bili ni blizu deset posto glasova.

Zato je ojačao drugi pol ljevice, onaj crveno-zeleni: Tomislav Tomašević, kandidat koalicije Možemo za gradonačelnika Zagreba, ostvario je najuvjerljiviju pobjedu od svih kandidata u četiri najveća grada, zamalo trijumfiravši već u prvom krugu.

To je možda i najznačajniji nalaz prvog kruga lokalnih izbora. Za razliku od desnice, gdje nešto lošiji rezultat HDZ-a nije znatnije ojačao neku drugu desničarsku opciju, na ljevici je potop SDP-a označio golemi uspon koalicije Možemo. Zasad, doduše, samo u Zagrebu, ali to može biti nagovještaj da i na nacionalnoj sceni hrvatska ljevica skreće ulijevo.

Uz Možemo, najugodnije iznenađenje izbora svakako je kandidat za gradonačelnika Splita Ivica Puljak (Centar), koji je u prvom krugu pobijedio favoriziranog HDZ-ova kandidata Vicu Mihanovića, a ankete sugeriraju da bi trebao pobijediti i u drugom krugu. Njegovom pobjedom HDZ-ov podbačaj na ovim izborima bio bi još više naglašen.

Od ostalih opcija možemo notirati da Domovinski pokret ima dvojicu kandidata u finalima – Miroslava Škoru u Zagrebu i Berislava Mlinarevića u Osijeku. Ni jedan ni drugi, međutim, nemaju osobite šanse.

Generalno, s obzirom na rezultate prvog kruga izbora i anketnu sliku, lako bi se moglo dogoditi da u tri od četiri najveća hrvatska grada zavladaju lijevo-liberalne opcije (Zagreb, Split, Rijeka), dok bi HDZ dobio samo Osijek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 20:06