StoryEditorOCM
HrvatskaŠTO JE POKAZALO ISTRAŽIVANJE O UZROCIMA SIROMAŠTVA U HRVATSKOJ KOJE JE NEDAVNO OBJAVILA ‘KRŠĆANSKA SADAŠNJOST’

KORUPCIJA Za dobro plaćen posao treba rodijačka veza

Piše PSD.
16. svibnja 2010. - 23:14

Kod nas su veze presudan čimbenik pri izboru za radno mjesto. Na taj su način diskriminirane siromašne i socijalno isključene osobe, tvrdi autor istraživanja dr. sc. Petar Tomašić

Glavni uzrok nezaposlenosti je svojevrsni nemoral osoba, elita i lobija, a ne globalna događanja i Domovinski rat -  tvrdi dr. sc. Petar Tomašić u knjizi “Nezaposlenost u tranzicijskoj Hrvatskoj pod socijalno-etičkim vidom”, a koju je nedavno objavila “Kršćanska sadašnjost”. Nezaposlenost u Hrvatskoj bila je ujedno i tema Tomašićeve doktorske disertacije.

- Kada je Republika Hrvatska započela prijelaz na tržišno gospodarstvo, porast nezaposlenosti je bio gotovo neizbježan. Proizvodnja se znatno smanjila, pa se smanjio i broj zaposlenih. No moglo se spriječiti da nezaposlenost dosegne tako visoke razine i da mnogi hrvatski građani budu tako dugo nezaposleni. Od 1994. godine dolazi do rasta proizvodnje, a nezaposlenost se i dalje povećava. U svojoj disertaciji sam temeljito obrazložio što su sve odgovorni propustili učiniti, te kako su mogli zaustaviti rast nezaposlenosti i pokrenuti rast zaposlenosti. Tu se radi o neodgovornosti, nemoralu, grijehu propusta. Upravljačke elite su vlastitom nesposobnošću, nebrigom i sebičnošću dovele nemali broj građana do dugotrajne nezaposlenosti zbog čega su neke obitelji upale u siromaštvo. Tim je obiteljima zaposlenje nužno za dostojanstven život, a mogućnosti da im se pomogne nisu još ni izdaleka iscrpljene.

Prema projektu “Praćenje siromaštva u Hrvatskoj”, 84,4 posto Hrvata drži kako je za dobro plaćen posao potrebna “dobra veza”. Koliko je to u skladu s vrijednostima koje zastupa Katolička crkva, s obzirom da se čak devedeset posto Hrvata izjasnilo da su katolici?

- Sva istraživanja pokazuju kako su kod nas veze među prijateljima i rođacima često presudan čimbenik pri izboru kandidata za novo radno mjesto. To nije u skladu ni s kršćanskim ni s građanskim vrijednostima, jer su na taj način diskriminirane siromašne i socijalno isključene osobe, dakle oni najranjiviji. Zbog velikog pomanjkanja radnih mjesta, kod nas bi prigodom zapošljavanja trebali biti presudni gospodarski i socijalno-etički kriteriji, a ne privatni interesi. Prednost pri zapošljavanju treba dati kompetentnim osobama i hraniteljima siromašnih obitelji. 

Koji su moralni aspekti cjelokupne problematike nezaposlenosti u Hrvatskoj?

- Postoji čitav niz moralnih aspekata koje bih podijelio u dvije skupine: nemoralna ponašanja koja uzrokuju nezaposlenost, te vrlo ozbiljne posljedice koje se sručuju na pojedince i obitelji pogođene nezaposlenošću. Uzroke nemoralnih ponašanja koji dovode do tako teških posljedica treba tražiti ne toliko u zloj namjeri, koliko u nebrizi, krivom mentalitetu i grijehu struktura.

Teologija rada

Koji je to teološki aspekt nezaposlenosti koji obrađujete u knjizi, za razliku od čisto etičkog?

- Teološki aspekt nezaposlenosti proizlazi iz teologije rada. Teologija promatra čovjeka radnika kao sustvaratelja koji surađuje s Bogom Stvoriteljem, obrađuje i čuva zemlju na koju ga je Bog stavio, svojim trudom stječe ono što je potrebno njemu i njegovim bližnjima, daje svoj doprinos općem dobru, oplemenjuje prirodu, društvo i samoga sebe...

Uskraćivanjem mogućnosti rada čovjeku se oduzima ne samo zarada, nego i narušava njegovo dostojanstvo. Stoga socijalni nauk Katoličke crkve, koji je, nažalost, premalo poznat u našoj javnosti, daje dragocjene smjernice kako oblikovati suvremeno gospodarstvo, a da se pritom ne narušava dostojanstvo radnika.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 19:52