stdClass Object ( [id] => 279496 [title] => Kolinda Grabar-Kitarović: Ako nema dogovora, dajmo Prevlaku na Međunarodni sud [alias] => kolinda-grabar-kitarovic-ako-nema-dogovora-dajmo-prevlaku-na-medunarodni-sud [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U današnjem broju Vaše novine donosimo nastavak razgovora s Predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar - Kitarović. Predsjednica je u jučerašnjem dijelu razgovora istakla koje su razlike u pristupu regionalnoj problematici u odnosu na njezinog prethodnika, a današnji započinjemo temom tzv.hrvatske šutnje u odnosima sa susjedima.

- U nekim situacijama već se događa da se hrvatska šutnja krivo čita. Tako su neki vladajući krugovi u Crnoj Gori otvoreno isticali da se privremeno rješenje na Prevlaci ne treba mijenjati, jer da je iz toga što o tome godinama šuti i Hrvatska očito da ga ni Hrvatska ne želi mijenjati.
– To se događa kad šutimo. I ranije sam upozoravala kako je Prevlaka zaboravljena. Privremeni režim na Prevlaci trebao je trajati nekoliko godina, a produžio se, evo, na 15 godina.
Privremeno rješenje imalo je svoj politički smisao u vrijeme kad je definirano i kad je Crnoj Gori trebalo sigurnosno jamstvo za ulaz u Boku.
Mada, iskreno, ne znam zašto su crte prema otvorenom moru povučene tako kako jesu. Međutim, danas su odnosi s Crnom Gorom kvalitativno drukčiji. Crna Gora želi postati saveznicom u NATO-u, želi postati članicom EU-a. Vjerujem da pitanje granice želi riješiti i sama Crne Gora te imam jasne naznake od njihova državnog vodstva u tom smislu.
I na ovome se primjeru vidi što se događa kad pustite da problem stoji godinama. Sada je, dakako, teže objasniti o čemu je riječ kad smo dopustili da se neriješeno pitanje ne rješava godinama.
ne mogu shvatiti da nije riješena svastika

- Ako se pokaže da nema prostora da se bilateralno riješe ni granični problemi sa Srbijom niti s Crnom Gorom, jeste li spremni sami predložiti međunarodnu arbitražu da prekinete ovo mučenje jer je očito da se Vlada boji uopće izgovoriti tu mogućnost?
– Ako se pokaže da granična pitanja ne možemo riješiti bilateralno, spremna sam predložiti postupak pred međunarodnim sudom temeljem međunarodnog prava.
Prije toga bih, naravno, tražila konsenzus i Vlade i oporbe jer se radi o vitalnim nacionalnim pitanjima, gdje je konsenzus nužan.
A osobno držim da je o takvim pitanjima uvijek dobro uključiti i širu javnost kako bi dogovor bio postignut stvarno na nacionalnoj razini.
Sasvim je jasno da smo najbolje rezultate postizali onda kad smo bili ujedinjeni i da samo zajednički možemo naprijed. Tako je bilo u Domovinskom ratu, tako je bilo prilikom ulaska u Uniju i NATO, tako treba biti i u budućnosti.

- Skandal koji je izazvao kukasti križ na poljudskom stadionu još uvijek trese Hrvatsku. Kako Vi gledate na tu provokaciju i na činjenicu da tjednima nakon toga policija nije otkrila ni jednog jedinog počinitelja, kamoli nalogodavca?

– Kako ste mogli vidjeti, bila sam prva osoba koja je osudila taj incident. Čvrsto inzistiram na tome da se otkrije počinitelj ovog iznimno zabrinjavajućeg slučaja.
Naime, ovo nije nikakav incident nekog Splićanina ili Dalmatinca, ovo je zapravo teroristički čin neke osobe ili osoba kojima je bilo kristalno jasno da time može nanijeti veliku štetu i sramotu Hrvatskoj.
Zato je iznimno važno da se policija koncentrira na otkrivanje počinitelja.
Iskreno govoreći, ne mogu shvatiti da se već tjednima nije ušlo u trag počiniteljima nedjela učinjenog na stadionu na koji ne može baš svatko ući, nedjela koje iziskuje pomno planiranje i višesatnu provedbu. Slažem se i s onima koji tvrde da je važno otkriti počinitelja i prije odluke UEFA-e o hrvatskom sudjelovanju na Europskom nogometnom prvenstvu, kako bismo i na toj razini pokazali svijetu da Hrvatska i hrvatski narod s tim činom nemaju ništa.

- Kako gledate na situaciju u BiH?
– Sa zabrinutošću moram reći da, ako postoji neka tema koju redovito namećem u svim mogućim susretima koje imam kao predsjednica Hrvatske, onda je to svakako stanje u BiH.
Naime, mi vidimo da su se potiho dogodile promjene Daytona koje su išle na štetu hrvatskog naroda i one su se manifestirale tako da Hrvati i dalje masovno napuštaju BiH.
Hrvati u BiH ne traže nešto nemoguće, niti traže da budu iznad druga dva naroda. Jednostavno traže svoja prava, traže ravnopravnost s ostala dva naroda i u tome ću im nastojati pomoći koliko god budem mogla.
Kao što ću se, uostalom, i dalje nastaviti zalagati za političku emancipaciju BiH, te budućnost i prosperitet cijele države, njezina tri naroda i svih građana.

- Gdje je, po Vašem mišljenju, ključ rješenja situacije u BiH?

– Ulazak BiH u Europsku uniju i NATO ključ je konačnog rješenja. To se, dakako, neće brzo dogoditi, jer je tehnički i politički proces približavanja Uniji kompliciran i težak. No, ulazak BiH u Uniju vidim kao trajno rješenje za našu susjednu državu.
U ovom trenutku, jasan integrirajući element za BiH bilo bi dobivanje akcijskog plana za članstvo u NATO-u. Time bismo, između ostaloga, dobili snažniju polugu u poticanju demokratskog razvoja oružanih i sigurnosnih snaga u BiH.
Nama je to, imajući u vidu migracijske probleme, ali i sigurnosne probleme vezane uz povratak boraca ISIL-a, iznimno važno jer imamo granicu od tisuću kilometara s BiH.
Treba uvesti elektroničke izbore

- Iseljena i domovinska Hrvatska….

– Za mene je to jedna, jedina i jedinstvena Hrvatska. Moramo učiniti sve na njezinu povezivanju. U tom ću kontekstu predložiti osnivanje ureda koji će konkretnije raditi na pomoći našim ljudima koji se žele vratiti jer mislim da je to naš kapitalni interes.
Znam da su brojni ljudi imali problema kod povratka i mnogi od njih misle da se namjerno baš njima nije htjelo pomoći, no to u većini slučajeva nije tako.
Riječ je o tome da oni žive u uređenim društvima, pa često probleme s kojima se susreću u našem društvu i državi, a koje najbolje osjećamo i mi sami koje ovdje živimo, počesto doživljavaju osobno.
Teško im je shvatiti zašto državnoj administraciji treba toliko vremena za rješavanje dozvola i upita, zašto se predmeti ponekad drže u ladicama, zašto se ne može otvoriti tvrtka u jednome danu, zašto se stalno mijenjaju zakoni i pravila…
Kad je riječ o hrvatskom iseljeništvu, ono nam treba ne samo iz demografskih razloga i zbog ulaganja kapitala u Hrvatsku.
Treba nam i njihov ljudski kapital – njihovo znanje i iskustvo iz uređenih država i dobro funkcionirajućih tržišnih gospodarstava… Moramo im olakšati povratak i, ako je potrebno, i njima i svim ulagačima osobno pomagati i na lokalnim razinama kako bi se ubrzalo i olakšalo poslovanje s Hrvatskom i u Hrvatskoj.

- Kako bi bilo da im se za početak omogući dopisno ili elektroničko glasanje?

– Čvrsto podržavam to rješenje i mislim da ga treba što hitnije uvesti jer je ovakva praksa krajnje nepoštena. Svi naši državljani moraju biti u mogućnosti ostvariti svoje ustavno pravo glasa.
U tom smislu već sam svome timu dala zadatak da pripremi sve detalje potrebne za prijedlog zakonskih promjena koje bi napokon trebale omogućiti jednakopravnost svih hrvatskih državljana.

Tihomir Dujmović
Snimio Tomislav Krišto/CROPIX

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Predsjednica u razgovogu s našim novinarom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => drugi dio intervjua [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-07-10 11:08:59 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-07-11 19:40:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-07-10 23:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7470 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/07/10/Novosti/grabar_kitarovic5-060715.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x533" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38089392 Threads: 3 Questions: 7079441480 Slow queries: 3296407 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607883017 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/kolinda-grabar-kitarovic-ako-nema-dogovora-dajmo-prevlaku-na-medunarodni-sud-279496 [printLink] => /vijesti/hrvatska/kolinda-grabar-kitarovic-ako-nema-dogovora-dajmo-prevlaku-na-medunarodni-sud-279496?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 226490 [name] => prevlaka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prevlaka [link] => /tag/prevlaka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 232688 [name] => kolindagrabarkitarović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kolindagrabarkitarovic [link] => /tag/kolindagrabarkitarovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Predsjednica u razgovogu s našim novinarom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => drugi dio intervjua [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kolinda Grabar-Kitarović: Ako nema dogovora, dajmo Prevlaku na Međunarodni sud [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-07-55-12-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/07/10/Novosti/grabar_kitarovic5-060715.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/07/10/Novosti/grabar_kitarovic5-060715.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U današnjem broju Vaše novine donosimo nastavak razgovora s Predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar - Kitarović. Predsjednica je u jučerašnjem dijelu razgovora istakla koje su razlike u pristupu regionalnoj problematici u odnosu na njezinog prethodnika, a današnji započinjemo temom tzv.hrvatske šutnje u odnosima sa susjedima.

- U nekim situacijama već se događa da se hrvatska šutnja krivo čita. Tako su neki vladajući krugovi u Crnoj Gori otvoreno isticali da se privremeno rješenje na Prevlaci ne treba mijenjati, jer da je iz toga što o tome godinama šuti i Hrvatska očito da ga ni Hrvatska ne želi mijenjati.
– To se događa kad šutimo. I ranije sam upozoravala kako je Prevlaka zaboravljena. Privremeni režim na Prevlaci trebao je trajati nekoliko godina, a produžio se, evo, na 15 godina.
Privremeno rješenje imalo je svoj politički smisao u vrijeme kad je definirano i kad je Crnoj Gori trebalo sigurnosno jamstvo za ulaz u Boku.
Mada, iskreno, ne znam zašto su crte prema otvorenom moru povučene tako kako jesu. Međutim, danas su odnosi s Crnom Gorom kvalitativno drukčiji. Crna Gora želi postati saveznicom u NATO-u, želi postati članicom EU-a. Vjerujem da pitanje granice želi riješiti i sama Crne Gora te imam jasne naznake od njihova državnog vodstva u tom smislu.
I na ovome se primjeru vidi što se događa kad pustite da problem stoji godinama. Sada je, dakako, teže objasniti o čemu je riječ kad smo dopustili da se neriješeno pitanje ne rješava godinama.
ne mogu shvatiti da nije riješena svastika

- Ako se pokaže da nema prostora da se bilateralno riješe ni granični problemi sa Srbijom niti s Crnom Gorom, jeste li spremni sami predložiti međunarodnu arbitražu da prekinete ovo mučenje jer je očito da se Vlada boji uopće izgovoriti tu mogućnost?
– Ako se pokaže da granična pitanja ne možemo riješiti bilateralno, spremna sam predložiti postupak pred međunarodnim sudom temeljem međunarodnog prava.
Prije toga bih, naravno, tražila konsenzus i Vlade i oporbe jer se radi o vitalnim nacionalnim pitanjima, gdje je konsenzus nužan.
A osobno držim da je o takvim pitanjima uvijek dobro uključiti i širu javnost kako bi dogovor bio postignut stvarno na nacionalnoj razini.
Sasvim je jasno da smo najbolje rezultate postizali onda kad smo bili ujedinjeni i da samo zajednički možemo naprijed. Tako je bilo u Domovinskom ratu, tako je bilo prilikom ulaska u Uniju i NATO, tako treba biti i u budućnosti.

- Skandal koji je izazvao kukasti križ na poljudskom stadionu još uvijek trese Hrvatsku. Kako Vi gledate na tu provokaciju i na činjenicu da tjednima nakon toga policija nije otkrila ni jednog jedinog počinitelja, kamoli nalogodavca?

– Kako ste mogli vidjeti, bila sam prva osoba koja je osudila taj incident. Čvrsto inzistiram na tome da se otkrije počinitelj ovog iznimno zabrinjavajućeg slučaja.
Naime, ovo nije nikakav incident nekog Splićanina ili Dalmatinca, ovo je zapravo teroristički čin neke osobe ili osoba kojima je bilo kristalno jasno da time može nanijeti veliku štetu i sramotu Hrvatskoj.
Zato je iznimno važno da se policija koncentrira na otkrivanje počinitelja.
Iskreno govoreći, ne mogu shvatiti da se već tjednima nije ušlo u trag počiniteljima nedjela učinjenog na stadionu na koji ne može baš svatko ući, nedjela koje iziskuje pomno planiranje i višesatnu provedbu. Slažem se i s onima koji tvrde da je važno otkriti počinitelja i prije odluke UEFA-e o hrvatskom sudjelovanju na Europskom nogometnom prvenstvu, kako bismo i na toj razini pokazali svijetu da Hrvatska i hrvatski narod s tim činom nemaju ništa.

- Kako gledate na situaciju u BiH?
– Sa zabrinutošću moram reći da, ako postoji neka tema koju redovito namećem u svim mogućim susretima koje imam kao predsjednica Hrvatske, onda je to svakako stanje u BiH.
Naime, mi vidimo da su se potiho dogodile promjene Daytona koje su išle na štetu hrvatskog naroda i one su se manifestirale tako da Hrvati i dalje masovno napuštaju BiH.
Hrvati u BiH ne traže nešto nemoguće, niti traže da budu iznad druga dva naroda. Jednostavno traže svoja prava, traže ravnopravnost s ostala dva naroda i u tome ću im nastojati pomoći koliko god budem mogla.
Kao što ću se, uostalom, i dalje nastaviti zalagati za političku emancipaciju BiH, te budućnost i prosperitet cijele države, njezina tri naroda i svih građana.

- Gdje je, po Vašem mišljenju, ključ rješenja situacije u BiH?

– Ulazak BiH u Europsku uniju i NATO ključ je konačnog rješenja. To se, dakako, neće brzo dogoditi, jer je tehnički i politički proces približavanja Uniji kompliciran i težak. No, ulazak BiH u Uniju vidim kao trajno rješenje za našu susjednu državu.
U ovom trenutku, jasan integrirajući element za BiH bilo bi dobivanje akcijskog plana za članstvo u NATO-u. Time bismo, između ostaloga, dobili snažniju polugu u poticanju demokratskog razvoja oružanih i sigurnosnih snaga u BiH.
Nama je to, imajući u vidu migracijske probleme, ali i sigurnosne probleme vezane uz povratak boraca ISIL-a, iznimno važno jer imamo granicu od tisuću kilometara s BiH.
Treba uvesti elektroničke izbore

- Iseljena i domovinska Hrvatska….

– Za mene je to jedna, jedina i jedinstvena Hrvatska. Moramo učiniti sve na njezinu povezivanju. U tom ću kontekstu predložiti osnivanje ureda koji će konkretnije raditi na pomoći našim ljudima koji se žele vratiti jer mislim da je to naš kapitalni interes.
Znam da su brojni ljudi imali problema kod povratka i mnogi od njih misle da se namjerno baš njima nije htjelo pomoći, no to u većini slučajeva nije tako.
Riječ je o tome da oni žive u uređenim društvima, pa često probleme s kojima se susreću u našem društvu i državi, a koje najbolje osjećamo i mi sami koje ovdje živimo, počesto doživljavaju osobno.
Teško im je shvatiti zašto državnoj administraciji treba toliko vremena za rješavanje dozvola i upita, zašto se predmeti ponekad drže u ladicama, zašto se ne može otvoriti tvrtka u jednome danu, zašto se stalno mijenjaju zakoni i pravila…
Kad je riječ o hrvatskom iseljeništvu, ono nam treba ne samo iz demografskih razloga i zbog ulaganja kapitala u Hrvatsku.
Treba nam i njihov ljudski kapital – njihovo znanje i iskustvo iz uređenih država i dobro funkcionirajućih tržišnih gospodarstava… Moramo im olakšati povratak i, ako je potrebno, i njima i svim ulagačima osobno pomagati i na lokalnim razinama kako bi se ubrzalo i olakšalo poslovanje s Hrvatskom i u Hrvatskoj.

- Kako bi bilo da im se za početak omogući dopisno ili elektroničko glasanje?

– Čvrsto podržavam to rješenje i mislim da ga treba što hitnije uvesti jer je ovakva praksa krajnje nepoštena. Svi naši državljani moraju biti u mogućnosti ostvariti svoje ustavno pravo glasa.
U tom smislu već sam svome timu dala zadatak da pripremi sve detalje potrebne za prijedlog zakonskih promjena koje bi napokon trebale omogućiti jednakopravnost svih hrvatskih državljana.

Tihomir Dujmović
Snimio Tomislav Krišto/CROPIX

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kolinda-grabar-kitarovic-ako-nema-dogovora-dajmo-prevlaku-na-medunarodni-sud-279496 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d27ef7d302b7b38a8cd18d7581137f28095c90f7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kolinda+Grabar-Kitarovi%C4%87%3A+Ako+nema+dogovora%2C+dajmo+Prevlaku+na+Me%C4%91unarodni+sud&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkolinda-grabar-kitarovic-ako-nema-dogovora-dajmo-prevlaku-na-medunarodni-sud-279496 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkolinda-grabar-kitarovic-ako-nema-dogovora-dajmo-prevlaku-na-medunarodni-sud-279496 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Predsjednica u razgovogu s našim novinarom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => drugi dio intervjua [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskadrugi dio intervjua

Kolinda Grabar-Kitarović: Ako nema dogovora, dajmo Prevlaku na Međunarodni sud

Piše PSD.
11. srpnja 2015. - 01:15

U današnjem broju Vaše novine donosimo nastavak razgovora s Predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar - Kitarović. Predsjednica je u jučerašnjem dijelu razgovora istakla koje su razlike u pristupu regionalnoj problematici u odnosu na njezinog prethodnika, a današnji započinjemo temom tzv.hrvatske šutnje u odnosima sa susjedima.

- U nekim situacijama već se događa da se hrvatska šutnja krivo čita. Tako su neki vladajući krugovi u Crnoj Gori otvoreno isticali da se privremeno rješenje na Prevlaci ne treba mijenjati, jer da je iz toga što o tome godinama šuti i Hrvatska očito da ga ni Hrvatska ne želi mijenjati.
– To se događa kad šutimo. I ranije sam upozoravala kako je Prevlaka zaboravljena. Privremeni režim na Prevlaci trebao je trajati nekoliko godina, a produžio...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 09:55