StoryEditorOCM

Josipović: Bit ću pokrovitelj depolitizirane Alke

Piše PSD.
23. siječnja 2010. - 20:49

Unatoč velikoj hladnoći, stotine Sinjana su u subotu na glavnom gradskom trgu, popularnoj Pijaci, dočekale novoizabranog predsjednika Hrvatske dr. Ivu Josipovića i čestitale mu na pobjedi.

U pratnji domaćina, gradonačelnika Ivice Glavana, i župana Ante Sanadera, Josipović se s grupom suradnika pješice zaputio iz hotela “Alkar” do Alkarskih dvora.

Unatoč velikoj hladnoći, stotine Sinjana su u subotu na glavnom gradskom trgu, popularnoj Pijaci, dočekale novoizabranog predsjednika Hrvatske dr. Ivu Josipovića i čestitale mu na pobjedi.

U pratnji domaćina, gradonačelnika Ivice Glavana, i župana Ante Sanadera, Josipović se s grupom suradnika pješice zaputio iz hotela “Alkar” do Alkarskih dvora.

Prolazeći Vrličkom ulicom, Pijacom i ulicom Put Petrovca, novoizabrani predsjednik dočekivan je pljeskom i pozdravima sviju koji su se na putu zatekli.

Nije bilo niti jednog zvižduka ili povika protiv Josipovića, a on je strpljivo i s neskrivenim zadovoljstvom uzvraćao i neumorno se rukovao s brojnim čestitarima.

Na dobru ste putu

Ivo Josipović u Sinj je stigao kasno u petak navečer, te je prespavao u hotelu “Alkar”. U velikoj hotelskoj dvorani održavala se maturalna večer pa su maturanti, vidjevši novoizabranog predsjednika, zatražili da im se pridruži, što je Josipović nakratko i učinio.

U subotu ujutro u “Alkaru” se Josipović, iza zatvorenih vrata, sastao s gradonačelnikom Ivicom Glavanom i županom Antom Sanaderom.

U izjavama poslije sastanka, domaćini su istaknuli da su novoizabranog predsjednika upoznali sa stanjem u Sinju, odnosno županiji. Župan Sanader posebno je naglasio kako mu je zadovoljstvo pozdraviti prvog hrvatskog predsjednika iz Dalmacije.

Josipović je ocijenio da je ono što se radi u Sinju i županiji dobar put i da imaju preduvjete za izlazak iz krize. On je rekao da je sada njegova jedina stranka Republika Hrvatska i da mu je apsolutna namjera pomagati svim sredinama bez obzira koja je politička opcija na vlasti.

Hrvatski brand

Ivo Josipović razgledao je Alkarske dvore, a razgovarao je i s predsjednikom Viteškog alkarskog društva dr. Stipom Jukićem i njegovim suradnicima, koji su mu najavili zahtjev za pokroviteljstvo nad Alkom odmah poslije svečane prisege 18. veljače i preuzimanja predsjedničke dužnosti na Pantovčaku.

– Mislim da je svima jasno da Alka nije samo sinjski i dalmatinski, nego i hrvatski brand. Ona je naša zajednička vrijednost svjetskog kalibra. Siguran sam da će to ne samo ostati, nego i unaprijediti svoju poziciju.

Nadam se da ću biti pokrovitelj Sinjske alke. Tome sam sklon. Pričekajmo da najprije preuzmem dužnost te da poslije toga dobijem zahtjev za pokroviteljstvo – naglasio je Josipović, istaknuvši kako Alka mora biti depolitizirana.

Prije odlaska iz Sinja Ivo Josipović se vratio na Pijacu i na štekatu popio kavu s domaćinima, alkarskom upravom i predstavnicima udruge veterana slavne sinjske 126. brigade HV-a.

Mesić nije pozivao na rat već na jedinstvenu BiH

Novoizabrani hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović u subotu je za posjeta Sinju komentirao prijavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Vijeću sigurnosti UN-a zbog izjave Stipe Mesića o mogućoj vojnoj akciji na referendum u Republici Srpskoj.

- Očito je jedan usputni razlog, kojega ne želim komentirati, izazvao reakciju predsjednika Tadića prema Vijeću sigurnosti UN-a. Taj potez, koji me ne iznenađuje, predsjednik Tadić je iskoristio više radi domaće nego međunarodne javnosti. Svakome dobronamjernom je jasno da Hrvatska vodi vrlo konstruktivnu i mirnodopsku politiku. O tome su u UN-u govorile i neke druge zemlje. Politika Hrvatske je mirotvorna. Najveći je hrvatski interes smirenje situacije u regiji i okretanje međusobnoj suradnji – kazao je dr. Josipović, a potom je nastavio:

- Vidimo da je BiH u ozbiljnim problemima. Otvara se pitanje revizije Daytonskog sporazuma koji je iscrpio svoje mogućnosti. Za Hrvatsku je strateški važno da BiH bude stabilna zemlja, ali i da hrvatski narod u BiH ostvari jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda. To je, čini mi se, ključ i najvažniji cilj hrvatske politike – smatra Josipović.

Na primjedbu da na Mesićeve riječi nije bilo niti jedne relevantne izjave iz međunarodne zajednice, Josipović je ponovio kako Hrvatska vodi mirotvornu politiku.

Ustvrdio je da Mesićeva izjava nije bila nikakav poziv na rat, jer "do rata nije nikome", već "više metafora, želja da se kaže kako treba očuvati jedinstvo BiH".

Uskoro dolazim i u Split

Nisam zaobišao Split, posebno ne zato što je gradonačelnik Kerum podržao moga protukandidata. Apsolutno mi je svejedno koga je Kerum podržao. Moj glavni cilj ovoga putovanja, prvog poslije izbora, bio je sudjelovanje na obilježavanju akcije Maslenica.

Na tom sam potezu posjetio Zadar i Šibenik, a na povratku u Zagreb došao sam u Sinj. Tu nema nikakve namjere da bih Split zaobišao.

Split je veliki grad koji traži i imat će moju posebnu pozornost. To je destinacija prema kojoj ću se vrlo brzo uputiti - istaknuo je Josipović.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 23:33