StoryEditorOCM
HrvatskaAlarmantna situacija

Jedni odoše u mirovinu, drugi u inozemstvo: u ovom trenu u Hrvatskoj nedostaje oko 4 tisuće medicinskih sestara i tehničara; ‘Povećajte upisne kvote za 50 posto!‘

5. svibnja 2021. - 09:35

Situacija je, najblaže rečeno, alarmantna. U ovom trenutku samo u bolničkom sustavu nedostaje oko četiri tisuće medicinskih sestara i tehničara.

U sustavu socijalne skrbi na jednu medicinsku sestru dolazi 17 bolesnika. U idućih 5 do 7 godina oko 7500 medicinskih sestara odlazi u mirovinu. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, samo prema službenim podacima, zemlju je napustilo 2670 medicinskih sestara. Kao zemlja, sigurno nismo financijski atraktivni za sestre i tehničare iz drugih zemalja, i oni će radije produžiti u Njemačku, Irsku, Veliku Britaniju.

Ako sada nešto ne poduzmemo, pitanje je kako ćemo sustav održavati u budućnosti. Jedna od mjera iza koje stojimo jest: povećajte upisne kvote za medicinske sestre u srednjim zdravstvenim školama i na studijima sestrinstva za 50 posto!

Jasna je to i izravna poruka koju šalje Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, i ne staje na tome. Zbog izuzetno teške situacije vezane za kadrovski deficit, obim posla i druge poteškoće koje je pandemija koronavirusa samo dodatno naglasila, Komora je inicirala tematsku sjednicu saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, koja će se održati 5. svibnja i na kojoj će se razgovarati upravo o problematici vezanoj za medicinske sestre. Očekuje se nazočnost državnih tajnika iz čak triju ministarstava – zdravstva, socijale i obrazovanja.

– Mi smo već sada u situaciji da nemamo odakle uzeti taj kadar i možemo računati jedino na naše mlade. Međutim, upisne kvote ne prate potrebe, iako posljednjih godina i Hrvatski zavod za zapošljavanje u preporukama za upisnu politiku svrstava upravo medicinske sestre i tehničare među zanimanja čije upisne kvote treba povećati i stipendirati. Tu se trebaju uključiti županije i omogućiti stipendije upisanima u zdravstvene srednje škole i na studije sestrinstva, ali pod uvjetom da oni imaju obvezu nakon završetka školovanja određeno vrijeme raditi na području svojih županija – predlaže Mario Gazić.

image
Duje Klarić/Cropix

Iako problem deficita sestara i tehničara nije od jučer – i najbolje se reflektira u primjerima poput onoga iz KBC-a Split koji je nedavno raspisao natječaj za zapošljavanje 70 medicinskih sestara i tehničara na određeno vrijeme, a javilo se samo njih 14 – pitanje je koliko je u ovom trenutku upisne kvote moguće povećati. Naime, u 26 srednjih medicinskih škola u Hrvatskoj godišnje se u prve razrede upiše između 1050 do 1100 budućih sestara i tehničara, a slično će biti i ove godine. Mnogi od učenika tih škola nastavljaju obrazovanje na visokim učilištima, a mnogi odmah "zapale" put inozemstva. Još jedna zanimljivost – te se upisne kvote u nas nisu bitnije mijenjale najmanje 15-ak godina!

Je li sad uopće moguće nešto promijeniti? Kada bi se za 50 posto povećale upisne kvote samo za upise u prvi razred srednjih škola, to znači da bismo godišnje morali upisivati 500 učenika više nego sad za zanimanje medicinska sestra/tehničar.

– Naravno da podržavamo povećanje upisnih kvota, ali za to se moraju osigurati tri bitna preduvjeta: prostorni, materijalni i kadrovski. Lokalna zajednica i Ministarstvo zdravstva moraju se uključiti, ali to je jedan dugotrajan proces i svakako je prethodno važno napraviti određene projekcije – ističe dr. Asja Jelaković, predsjednica Udruge zdravstvenih škola RH i ravnateljica zagrebačke Škole za medicinske sestre Mlinarska. Školovanje medicinskih djelatnika je jako skupo, dodaje, osim infrastrukture u školi, tu je puno vježbi, oko 2300 sati godišnje rada po bolnicama, klinikama, domovima zdravlja za što je potrebna i nabava zaštitne odjeće, a svako povećanje kvota zahtijevat će i nova zapošljavanja u školama – dodaje ona.

image
Duje Klarić/Cropix

Splitska Zdravstvena škola ove je godine, u dogovoru s osnivačem, zatražila od Ministarstva znanosti i obrazovanja mogućnost upisa u prvi razred za medicinsku sestru/tehničara, uz dosadašnja dva, još jednog odjeljenja. To znači da bi se od jeseni u prvom razredu trebala školovati tri razreda budućih sestara/tehničara, što je povećanje sa sadašnjih 48 novih učenika po generaciji na njih 72. Uz to što je lani, kaže ravnateljica Zdravstvene škole Split Sanja Perić, i u srednjoj strukovnoj školi u Sinju otvoreno jedno razredno odjeljenje za medicinske sestre/tehničare, s dodatnim razredom u Splitu ove godine upisna kvota za to zanimanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji u zadnje dvije godine povećala bi se za 50 posto.

Interes za to zanimanje, kao i za ostala u toj školi, je izniman: na primjer, za upis na neko od 48 dosadašnjih upisnih mjesta za medicinsku sestru/tehničara javilo bi se i 250-300 kandidata.

– Trenutačno nemamo prostorne uvjete da upisujemo više učenika. Dobili smo građevinsku dozvolu za izgradnju još jednog kata. U 13 učionica imamo 30 razrednih odjeljenja, ukupno 743 učenika. Radimo na dvije lokacije jer i u Vukovarskoj imamo tri učionice. Možete misliti kako radimo, vještina je napraviti raspored! – kaže ravnateljica Sanja Perić.

Nedostaje ih do 12 tisuća

Upisne kvote moraju se povećati, uz ograničenje da mlade ne školujemo za inozemstvo – naglašava Ankica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, prema čijim procjenama, temeljenima na podacima iz Hrvatskog statističkog ljetopisa, u Hrvatskoj u cijelom zdravstvenom te sustavu socijale nedostaje ukupno između 8 i 12 tisuća medicinskih sestara/tehničara.

– Mladim ljudima treba omogućiti stipendije za školovanje za ovo zanimanje, međutim, uz obvezu ostanka u zemlji dok ne isplate svoje besplatno obrazovanje. Također, treba uvesti i druge mjere kako bi ih ovdje zadržali, poput rješavanja stambenog pitanja. Iz sustava polako izlaze kolegice iz takozvane baby-boom generacije, smjena generacija već je počela i moramo urgentno početi rješavati pitanje nedostatka tog kadra. Dosta je izgovora, očekujemo angažman i s lokalne i s državne strane – poziva Ankica Prašnjak.

Bijeg u inozemstvo

– u sustavu zdravstvene i socijalne skrbi trenutačno je zaposleno oko 35 tisuća medicinskih sestara/tehničara;
– samo u bolničkom sustavu nedostaje 4000 medicinskih sestara; sindikalne su procjene da je ukupan manjak u zdravstvu i socijali između 8 i 12 tisuća;
– oko 7500 medicinskih sestara za pet do sedam godina odlazi u mirovinu;
– od 2013. godine, službeno, u inozemstvo je otišlo 2670 medicinskih sestara; neslužbene brojke su dvostruko veće;
– već 15-ak godina ukupno se u prve razrede srednjih medicinskih škola za zanimanje medicinska sestra/tehničar upisuje između 1050 i 1100 učenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 02:19