StoryEditor
Hrvatskaprovjera.com

Izbjegnite prijevare, pokrenuta je internetska stranica na kojoj možete provjeriti bankovne račune i kampanje za donacije stradalima u potresu

4. siječnja 2021. - 13:51
screenshot/Provjera.com

Pokrenuta je internetska stranica Provjera.com gdje svatko može provjeriti brojeve bankovnih računa organizacija i donatorske kampanje za stradale u potresu te kako se zaštititi od financijskih prijevara i lažnih kampanja, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Uz potporu te udruge internetska/web stranica Provjera.com je i pokrenuta, a održava ju skupina, kako kažu iz te udruge, nezavisnih ljudi među kojima su i stručnjaci za upravljanje informacijskom sigurnošću, zaštitom podataka i sigurnosti bankarskih sustava.

Stranica i sadržaji se stalno unapređuju uz pomoć volontera iz područja sigurnosti, marketinga i komunikacija, a dostupna je i na društvenim mrežama te se stalno ažurira s dostupnim informacijama nakon provjere.

Cilj pokretanja takve stranice je informirati i zaštititi građane od prijevara, lažnih i neprovjerenih informacija i podataka, koji svakodnevno kolaju i kao takvi mogu prouzročiti štetne lančane reakcije, a služi i kao pomoć u sprečavanju financijskih prijevara tijekom prikupljanja internetskih donacija vezanih za potrese u Hrvatskoj.

Osim smjernica za provjeru izvora informacija te mjere predostrožnosti prilikom izvršavanja donatorskih uplata, na Provjera.com se nalazi i popis provjerenih brojeva bankovnih računa organizacija te popis provjerenih donatorskih crowdfunding kampanja.

"Iznimno je bitno kontinuirano podizati svijest svakog pojedinca da prepozna potencijalne prijevare i sam donosi odluke.

Naglasak je stoga i na edukaciji, i hvala svima koji rade na ovom projektu koji je u potpunosti volonterski", ističe potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i jedan od pokretača platforme Alen Delić.

Napominje i da se na toj stranici ne promovira nijedna donatorska kampanja, nego im je želja da sve budu uspješne i pouzdane. S te strane, na svakom je pojedincu da odluči kome će i kako usmjeriti svoju pomoć, a stranica im u tome može pomoći jer uz ostalo donosi i informacije o kampanjama koje nisu na listi i za njih se ne može u potpunosti utvrditi kako će biti izvršen prijenos novca ili uopće nije moguće pronaći ostale informacije o kampanji.

"Solidarnost i podrška koju su građani Hrvatske pokazali nakon razornog potresa koji je pogodio područje Banovine nadahnuli su čitavu regiju, no u moru informacija koje svakodnevno kolaju česti su i neprovjereni, lažni podaci, čemu smo nastojali 'doskočiti' pokretanjem ove stranice", kaže Delić.

Poziva ujedno i sve građane da im šalju informacije kojima raspolažu te pomognu širenju baze podataka o humanitarnim kampanjama i sličnom.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 17:42