StoryEditor
Hrvatskabio je glas slobode

Iz ovog podruma svake je večeri štoriju o nepokorem gradu slao u eter. Čim je grad pao, skupina srpskih vojnika krenula je u potragu za njim, ubijen je među prvima. Njegov sin danas je posebno ogorčen...

18. studenog 2019. - 19:07
glavasevic00

Ubijen je među prvima. Nakon što je grad pao, i nakon što su u hangare na Ovčari doveli ranjenike iz vukovarske bolnice, skupina srpskih vojnika potražila je Sinišu Glavaševića.

Iako nije nosio pušku, niti tijekom rata ispalio ni metka. Ubijen je jer je bio glas slobode.

Malo tko je uspio Vukovar i razaranje kojemu je bio izložen opisati kao Glavašević. Novinar Hrvatskog radija Vukovar koji je svake večeri štoriju o nepokorem gradu slao u eter.

Ovo je dio njegove “Priče o gradu”.

“Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka?

Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema?

Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa.

Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost.

I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama.

Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe.

Grad – to ste vi.

Sin Sinše Glavaševića danas je saborski zastupnik, a već dugo ne živi u Vukovaru, ali ističe da će uvijek biti Vukovarac. Tragedija tog grada, nakon pada kojeg je ubijen i njegov otac Siniša, trajno ga je obilježila, pa je Vukovar, priznaje, veliki dio njegove sadašnjosti, a uvjeren je i budućnosti.

O tragediji svoje obiteljii i svog grada još jednom je progovorio danas, na 28. obljetnicu pada Grada heroja, a u razgovoru za Novi list žestoko se obrušio na predsjednicu Kolndu Grabar Kitarović.

Glavašević govorio o tragediji Vukovara pa žestoko napao predsjednicu: Njezini postupci su licemjerni i vrijedni prijezira!

- Naravno da razumijem ljude koji su prošli traume. Moje rane, rane moje obitelji, rane svih vukovarskih obitelji koje su nastradale u ratu nikada neće u potpunosti zacijeliti.

Ali, moramo se čuvati trgovaca mržnjom i onih koji tom traumom žele manipulirati i iskoristiti je za vlastitu korist, poput Kolinde Grabar-Kitarović i njenog dobrog prijatelja Aleksandra Vučića. Sjećam se da se predsjednica Republike, koja često govori o ranama koje nisu zacijelile, u Vukovaru prvi put pojavila tek kad joj je to koristilo, u izbornoj kampanji 2014.

Godinu dana kasnije je na Memorijalnom groblju okrenula glavu od Freda Matića i mene. Moja obitelj je svojom žrtvom gradila temelje Hrvatske, Fred je za ovu zemlju robijao devet mjeseci i bio mučen u tri srpska logora, a ona je na to pljunula zbog političkih poena. Njezini postupci su licemjerni i vrijedni prijezira i ona nema ama baš nikakvo pravo govoriti o Vukovaru - kazao je Bojan Glavašević za Novi list.

 

Izdvojeno

13. srpanj 2020 23:15