StoryEditorOCM
Hrvatskapenavina ekipa

Imaju velike snove, stranku vode poluamateri ali oni i dalje sanjaju svoju vladu. I to, kako kažu, bez Plenkovića...

Piše Marko Špoljar/JL
7. ožujka 2024. - 07:44

Nekoliko mjeseci uoči prošlih parlamentarnih izbora, održanih u srpnju 2020. godine, Domovinski pokret - koji je tada još nosio ime svog osnivača Miroslava Škore - bio je najtraženija roba na hrvatskoj političkoj tržnici.

Na valu odličnog rezultata postignutog krajem prosinca 2019. godine na predsjedničkim izborima, kada mu je malo nedostajalo da porazi HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović, u Škorin predizborni vlakić uskočili su (uz iznimku Mosta) gotovo svi koji su nešto vrijedili u političkom prostoru desnijem od Plenkovićeva HDZ-a.

Na Škorine izborne liste parkirali su se desni "teškaši" od Zlatka Hasanbegovića, preko Karoline Vidović Krišto pa do Ruže TomašićHrvoja Zekanovića i njihovih Suverenista.

Nakon što je iz te nekad perspektivne priče otišlo čak deset od ukupno 16 saborskih zastupnika koji su mandate osvojili na listama Domovinskog pokreta - uključujući i samog osnivača Miroslava Škoru i njegovu sestru Vesnu Vučemilović - danas je DP u situaciji da s njima u koaliciju neće nitko od relevantnijih političkih opcija piše Jutarnji list.

image
Damjan Tadic/Cropix
 

Suverenisti su pretrčali Mostu, a Most, pak godinama vrijeđa DP da su samo političko krilo Prvog plinarskog društva i najmoćnijeg hrvatskog biznismena Pavla Vujnovca. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak ih je još jednom optužio da su pridonijeli izboru Zorana Milanovića za predsjednika Republike te da HDZ na njih ne računa.

- Svaki glas za DP je glas za ljevicu. Prema tome, birače desnog centra i desnice pozivam da poklone povjerenje HDZ-u - rekao je Plenković.

Osim što su prezreni od desnih stranaka, veliko je pitanje je li DP i dalje prva opcija - kao što je to bio na prošlim parlamentarnim izborima - za glasače razočarane Plenkovićevim HDZ-om.

Nadalje, dok se tijekom Škorinih kampanja 2019. i 2020. godine Domovinski pokret reklamirao kao "pravi", "izvorni HDZ" - kada su njegovu kampanju protiv HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje podupirali brojni članovi HDZ-a, uključujući i neke dužnosnike vladajuće stranke - danas se DP teško može brendirati kao neka vrsta "zamjenskog HDZ-a" ili platforme preko koje će desno krilo HDZ-a srušiti Andreja Plenkovića s čela stranke.

- Daleko su oni od snage koji su imali 2020. godine kada se val Škorina uspjeha na predsjedničkim izborima prelio i na parlamentarne izbore. U međuvremenu su DP napustili mnogi sposobni ljudi, uključujući i operativce bliske HDZ-u. Iskreno, Domovinski pokret danas vode poluamateri koji se igraju visoke politike. Unatoč svemu tome, njihov je plan i dalje ponoviti ono što im nije pošlo za rukom na izborima 2020. godine.

image
Damjan Tadic/Cropix

Dakle, osvojiti toliko saborskih mandata da HDZ bez njih ne bi mogao sastaviti novu Vladu. DP nikad nije odustao od svog originalnog plana: sastavljanja Vlade s HDZ-om, po mogućnosti bez Andreja Plenkovića - kaže u razgovoru za Jutarnji list iskusni politički lisac i jedan od najboljih poznavatelja prilika na desnoj političkoj sceni.

"Glas za Kolindu Grabar-Kitarović je glas za Andreja Plenkovića, a Plenković je izdao HDZ i Franju Tuđmana. Obraćam se HDZ-ovim biračima, ja ću biti vaš predsjednik, baštinit ću Franju Tuđmana", grmio je Škoro tijekom svoje predsjedničke kampanje kraje 2019. godine kada se činilo da bi Plenkovićeva predsjednička fotelja u HDZ-u uskoro mogla postati opasno ugrožena.

- Nije Škori tada namjera bila stvarno preuzeti HDZ, želio im je (samo) uzeti birače. U međuvremenu je DP otklizao previše udesno, a dodatno ih je limitirao Most svojim spretnim popunjavanjem tog prostora na umjerenoj desnici i uspješnim lijepljenjem etikete da DP nije stranka nego politička ispostava Vujnovčeva poslovnog carstva.

Nekad glavni izazivači HDZ-a u međuvremenu su se doveli u nezavidnu situaciju u kojoj im sada prijeti poraz od Mosta. Kladio bih se da će Most na ovim izborima dobiti 30 posto više saborskih mandata od DP-a - napominje jedan od najboljih poznavatelja desne političke scene.

image
Vlado Kos/Cropix/Cropix

Dužnosnik Mosta kaže, pak, da je Domovinski pokret u padu i da niti jedna od relevantnih političkih opcija s njima ne želi sklopiti predizborni pakt.

- Nakon što su ih odbili svi na desnici, ostali su sami. Imaju još samo novac svojih stvarnih vlasnika, kupljene anketare, Z1 televiziju i još nekoliko portala. Iako vodstvo DP-a i dalje održava dobre veze s dijelom HDZ-a, suradnja desnog krila HDZ-a i DP-a bila je puno izraženija tijekom posljednjih parlamentarnih izbora - kaže naš sugovornik i zaključuje da su stvarni motivi vođa Domovinskog pokreta "jedina sličnost između današnjeg DP-a i onog iz ere Miroslava Škore".

- U odnosu na 2020. godinu, isti su samo DP-ovi sponzori i njihove namjere da uđu u vlast. I to pod krinkom domoljublja, a za račun većinskih dioničara Domovinskog pokreta - kaže Mostov dužnosnik.

image
Emica Elvedji/Cropix/Cropix

Predsjednik DP-a Ivan Penava kaže kako je najveća razlika između današnjeg DP-a i onoga otprije četiri godine u tome što je "Domovinski pokret sada puno organiziranija stranka sa stabilnim biračkim tijelom i kojoj se više ne može dogoditi da se na izbornim listama nađu nestabilni i potkupljivi ljudi kakvi su bili neki od onih koje je Škoro uveo u Sabor na prošlim izborima".

Što se tiče odnosa između DP-a i desnog krila HDZ-a s jedne te HDZ-ovih birača s druge strane, Penava tvrdi kako su prošla vremena kada je dio HDZ-a radio za račun DP-a, ali i kako će dio HDZ-ovih birača opet glasati za Domovinski pokret.

- Dio članova i dužnosnika HDZ-a koji su prije četiri godine doista radili za Škoru, a protiv svoga stranačkog šefa i svoje predsjedničke kandidatkinje, Plenković je u međuvremenu ugušio. Kao što je u HDZ-u ugušio i sve druge koji promišljaju suverenistički.

A što se tiče birača HDZ-a koji su razočarani Plenkovićevom politikom, oni će i na ovim izborima svoj glas pokloniti Domovinskom pokretu. Uvjeren sam da će za nas glasati svi koji promišljaju suverenistički, pa tako i birači koji su dosad glasali za HDZ - izjavio je za Jutarnji list čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:38