StoryEditor
Hrvatskamučne scene

‘Hrvatski policajci migrantima briju glave i sprejevima im crtaju križeve‘: Britanski Guardian objavio teške optužbe i fotografije

Piše PSD
12. svibnja 2020. - 20:36

- Hrvatska policija navodno brije glave azilantima i potom im sprejevima za kosu crta križeve po glavi kada pokušavaju prijeći granicu iz BiH, piše danas internetsko izdanje britanskog Guardiana, a prenosi Jutarnji list.

Spomenuti dnevni list tvrdi da je dobio brojne fotografije onoga što su dobrotvorne organizacije opisale kao 'najnovije poniženje azilanata', a koje su hrvatske vlasti navodno počinile nad migrantima koji putuju balkanskom rutom prema zapadu Europe.

Ujedinjeni narodi su, nastavlja Guardian, zatražili od hrvatske vlade da istraži sve navode o zlostavljanju migranata.

- Očito je da imaju namjeru poniziti izbjeglice i migrante koji pokušavaju prijeći granicu, rekao je Jack Sapoch iz organizacije No Name Kitchen (NNK), nevladine organizacije koja djeluje u Velikoj Kladuši, a koji je i član nadzorne organizacije Border Violence Monitoring Network.

- Hrvatske vlasti koriste se jednom od dviju metoda. Ili sprej koriste kako bi identificirale prijestupnike kojima to nije prvi put ili, što je još zabrinjavajuće, koriste to kao taktiku za psihološku traumatizaciju ovih muškaraca, koji su većinom muslimani, vjerskim simbolom, poručuje Sapoch.

Tako je NNK 6. svibnja dobio dojavu da je skupina migranata u pograničnom mjestu Poljana odgurnuta od granice s Hrvatskom i obojena narančastom bojom. Također, grupi migranata su, piše Guardian, oduzeti mobilni telefoni, novac, a nekoliko njih je ostalo i bez cipela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. kolovoz 2021 20:01