StoryEditorOCM
Hrvatskaborba za prava djece

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo oglasila se o bitci Severine i Milana za zajedničkog sina: Apeliramo na sve da se pridržavaju ove tri stvari

Piše PSD
3. prosinca 2019. - 13:48
sevemilan00

Nakon velikog broja članaka, informacija i komentara koje su u svezi bitke Severine Kojić i Milana Popovića za skrbništvo nad zajedničkim sinom Aleksandrom objavljeni u medijskom prostoru, Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo oglasila se javnim priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

'Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo od samog se svojeg osnutka zalaže za ravnopravno roditeljstvo, a to znači za ravnopravnu i jednaku podjelu roditeljskih odgovornosti. Također, od samog se početka zalažemo da se roditeljske kompetencije ne procjenjuju po spolu, već prema stvarnim roditeljskim vještinama.

Ne možemo i ne želimo ulaziti u konkretan slučaj o kojem je posljednjih dana riječ u medijima. Ne možemo jer s njime nismo upoznati i preostaje nam samo vjerovati procjenama stručnih službi za koje vjerujemo da profesionalno i etično obavljaju svoj posao, a ne želimo jer je riječ o malodobnom djetetu kojem su, dojma smo, narušena prava na privatnost i normalno odrastanje.

Kao Udruga, bolno smo svjesni da je hrvatsko pravosuđe u slučajevima povjere djeteta na zajednički život  i dalje nepravedno prema djeci i očevima i da je u (pre)velikoj većini slučajeva majka ta kojoj se dijete povjerava, dok se očevi moraju boriti za minimum kontakta s djecom.

Struka je danas jednoglasna u ocjeni da takav model zakida sve uključene: i djecu i majke i očeve, te da ga je potrebno mijenjati. S tim u vezi, pozdravljamo svaki pomak u smjeru ravnopravnije podjele roditeljskih uloga i prema većoj i kvalitetnijoj uključenosti očeva u život njihove djece.

To što je netko majka ili otac nije odmah sinonim za dobrog ili lošeg roditelja ili roditelja koji bi trebao imati bilo kakvu prednost u bilo čemu nad onim drugim.

Kad je riječ o konkretnom slučaju, smatramo da ga je potrebno u najvećoj mjeri rješavati izvan medija pa apeliramo na obje strane, na njihove pravne zastupnike i sve uključene da se suspregnu od iznošenja pojedinosti slučaja koje bi mogle nepotrebno izložiti malodobno dijete javnosti jer to doista nije u interesu djeteta', poručuju iz Udruge za ravnopravno roditeljstvo te apeliraju na sve:

1. da se suzdrže od bilo kakvih akcija, objava, pisanja, komentiranja ili prenošenja informacija iz obiteljskog života bilo kojeg mldb. djeteta

2. da u ovom predmetu kao i u bilo kojem drugom poštuju znanje, iskustvo i procjene stručnjaka i suda, i ne pristaju na bilo koji oblik zloupotrebe javnog prostora

3. da prihvate da se prema suvremenim spoznajama znanosti i struke kompetentnijim roditeljem smatra onaj koji bolje razumije potrebe djeteta i koji je spremniji na suradnju s drugim roditeljem.

'Ravnopravno roditeljstvo je borba za prava djece, a ne linč na roditelje!', poručuju iz Udruge.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 01:09