StoryEditorOCM
Hrvatskane žuri im se

Hrvati ‘u čarapama‘ još čuvaju 6 milijardi kuna: Što ako pronađete tajnu zalihu nakon isteka roka za zamjenu u eure?

Piše Sanja Stapić
24. svibnja 2023. - 10:12

Još gotovo šest milijardi kuna imaju građani u svojim kućnim trezorima i ne moraju strahovati da će im taj novac propasti jer imaju neograničeno vrijeme za zamjenu novčanica.

To znači da će od iduće godine pa nadalje, kad god požele u budućnosti, po konverzijskom tečaju od 7,5345 kuna za euro moći zamijeniti kunske novčanice u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB). Dogodi li se tako da netko dogodine, za pet ili 20 godina pronađe neki tajni sef s kunskim novčanicama i dalje ih može prebaciti u eurske, ali ne i kovanice, za koje je zamjena ograničena na tri godine od uvođenja eura.

Njemačka bez granice

Kad su početkom 2002. godine uveden euro, neke su zemlje propisale da će njihove središnje banke novac mijenjati još najmanje 10 godina, dok druge, poput Njemačke, nisu postavile nikakvu granicu za zamjenu.

Dandanas građani te zemlje, ali i mnogi izvan nje, imaju 12,3 milijarde njemačkih maraka u novčanicama i kovanicama, što je 6,29 milijardi eura, a Deutsche Bundesbank neograničeno mijenja i novčanice i kovanice “orlića” u euro po fiksnom konverzijskom tečaju od 1,95583 njemačke marke za euro od pred dva desetljeća.

Tamošnji mediji javljaju da ljudi, raščišćavajući nasljedstva, nalaze kovanice maraka na raznim mjestima, čak i u vrtnim patuljcima, a događaju se i znatno vrjedniji pronalasci, pa je jedan bračni par tako u zaboravljenom sefu obiteljske tvrtke pronašao 637 tisuća maraka.

Kakva će skrovišta novca u svojim kućama pronalaziti nasljednici u Hrvatskoj, možda ćemo doznati u godinama koje dolaze. Bilo kako bilo novac im, ako se radi o novčanicama i kovanicama marki ili novčanicama kune, neće propasti ali će na zamjenu, ovisno o valuti koju pronađu, morati u Bundesbank ili Hrvatsku narodnu banku.

Pripreme za uvođenje eura lani su rekordno podigle razinu novca na računima u bankama, navode iz domaće središnje banke.

image

U ovome je paketiću ravno milijun kuna
 

Davor Pongračić/HANZA MEDIA

Obvezno dati podatke

U Hrvatskoj su tako lani ukupni depoziti koji uključuju klasičnu štednju i novac na transakcijskim računima, tekućim, žiro i a vista računima, rekordno rasli za 16 posto ili 7,4 milijarde eura na 56 milijardi eura, a potom su se u prva tri mjeseca ove godine smanjili na 53 milijarde eura.

Prošle su godine depoziti na računima građana porasli za 4,3 milijarde eura ili 13 posto na 34,9 milijardi eura, a iz Hrvatske narodne banke taj rast pripisuju novcu koji je položen na račune radi konverzije u euro. U prvom kvartalu ove godine smanjena je ta svota eurske štednje za 1,2 milijarde eura, na 33,7 milijarde eura. Građani u drugim valutama imaju još 2,3 milijarde eura, što je glavnina štednje u stranim valutama u Hrvatskoj. Taj se iznos nije znatno promijenio u odnosu na onaj od prije godinu dana.

Iz Hrvatske narodne banke onima koji imaju kune koje namjeravaju mijenjati u euro poručuju da banke pri zamjeni kunske gotovine u eursku gotovinu ne naplaćuju naknadu ako se mijenja više od sto novčanica i sto kovanica kune u jednoj transakciji. Građani kunsku gotovinu mogu bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure polaganjem novca na bankovne račune u svojoj poslovnoj banci, pri čemu će se primjenjivati propisi kojima se i inače uređuje sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma.

image

Zagreb, 140123.
Zadnji dan placanja u kunama.
Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX

Vanesa Pandzic/Cropix

Moguća i naplata

To znači da su građani, ako zamjenjuju gotov novac kune u iznosu od 105.000 i više kuna za euro, obvezni dati podatke za provedbu dubinske analize, a osim toga, banke, Fina i pošta su dužne prilikom zamjene kuna u eure utvrditi i provjeriti identitet stranke pri svakoj jednokratnoj zamjeni u vrijednosti od 15.000 i više kuna.

Financijska agencija i Hrvatska pošta cijelu 2023. godinu bez naknade mijenjaju kune u eure, a ako se u jednoj transakciji mijenja više od sto novčanica i sto kovanica, mogu naplatiti tu zamjenu. Tako se u Fini naknada zaračunava za količinu koja prelazi navedeno ograničenje, i to po 0,01 eura po svakoj novčanici ili kovanici.

image

Zagreb, 030123.
Placanje u eurima na trznici Dolac.
Foto: Damjan Tadic/CROPIX

Damjan Tadic/Cropix

Od prvog dana iduće godine banke, Fina i Hrvatska pošta prestaju pružati uslugu zamjene valute, a novčanice i kovanice kuna moći će se zamijeniti samo kod HNB-a, i to također bez naknade. HNB će trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti sve do kraja 2025. godine. 

Marke i biljezi i dalje vrijede

Zakonom o uvođenju eura propisano je da se legitimacijski papiri, poštanske marke, frankirane markice, državni biljezi, lutrijske igre s unaprijed utvrđenim rezultatom, kuponi za popust, kuponi u vrijednosti vraćene robe, ambalaža s iskazanim piktogramom povratne naknade, prepaid bonovi, vrijednosne kartice, poklon-kartice, knjige i druge periodičke publikacije, službeni obrasci i tiskanice, koji su bili tiskani ili u prodaji prije dana uvođenja eura i na kojima su iznosi iskazani u kuni koriste i nakon dana uvođenja eura do potrošnje zaliha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:56