StoryEditorOCM
Hrvatskanakon četiri godine

Hoće li stradati i kapitalci? Protjeranog diplomata sud vratio na posao, a nezakonitosti na koje je ukazao sad češljaju DORH i USKOK! Zbog istih su pala dva Plenkovićeva ministra

Piše Marina Karlović-Sabolić
20. studenog 2022. - 22:50

Damiru Sabljaku u srijedu je bio prvi radni dan na starom poslu u Ministarstvu vanjskih poslova.

Taj diplomat i bivši glavni tajnik Ministarstva iz službe je udaljen prvo odlukom ministrice Marije Pejčinović Burić, a potom i njezina nasljednika Gordana Grlića Radmana.

 

Razlog?

Sabljak je imenom i prezimenom prijavio pojedince za zloupotrebu položaja i nezakonito trošenje proračunskog novca u veleposlanstvima RH u Washingtonu i Canberri. Najprije je obavijestio svoje nadležne, onda Vladu, a na koncu i Sabor, kojemu je poslao svoja saznanja i dokaze o fiktivnom zapošljavanju.

Fiktivno zapošljavanje

Među ostalim i o slučaju Lorete Bertoše-Kušen, supruge hrvatskog veleposlanika Damira Kušena, koja je, kako je javnost doznala sa sjednice Antikorupcijskog vijeća, fiktivno zaposlena u konzulatu u Canberri iako je pravilnikom zabranjeno zapošljavanje supružnika u istom veleposlanstvu.

Za Sabljakov slučaj prvo se zainteresirao tadašnji šef Antikorupcijskog vijeća, SDP-ovac Željko Jovanović i pružio mu priliku da iznese dokaze za svoje tvrdnje. A potom i aktualni predsjednik toga tijela, mostovac Nikola Grmoja, koji nije propuštao prilike javnost upozoriti na Sabljakove tvrdnje.

Sabljak je zapravo učinio ono što mu nalaže zakon. Da kao državni službenik štiti državni interes. No zbog toga mu je uručena odluka o udaljavanju iz službe zbog “teške povrede službene dužnosti”, a on se godinama povlačio po službeničkom sudu ne bi li dokazao da je samo radio ono što mu je posao.

Dokle će ići?

Sve se preokrenulo ovih dana. Sabljak je dobio pravomoćno rješenje Visokog upravnog suda po kojemu nije kriv za ono za što su ga teretili njegovi poslodavci.

I po kojemu de facto sud nalaže Ministarstvu vanjskih poslova da ga vrati na posao.

U međuvremenu se za nezakonitosti o kojima je Sabljak govorio u postupcima pred službeničkim sudom zainteresirao i DORH. Sabljaka je na razgovor pozvala i glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, a potom je o svojim saznanjima iskaz dao i u USKOK-u.

Jer budimo realni: ono na što je od 2016. upozoravao Sabljak isto je kazneno djelo zbog kojega su bivši ministri Darko Horvat i Josip Aladrović zaradili USKOK-ove optužnice.

Sada će biti zanimljivo vidjeti hoće li istražitelji i u slučaju nezakonitosti u Ministarstvu vanjskih poslova postupiti jednako. I dokle će biti spremni ići. Jer Sabljak je nedvojbeno utvrdio da je nezakonitosti bilo, da su ih počinili srednji i niži djelatnici Ministarstva i da je njegovo udaljavanje iz službe bilo bez osnova.

Zbog toga je uostalom i vraćen na posao.

No postoje i dokazi o zataškavanju tih nezakonitosti na višim razinama. Hoće li USKOK ovaj put dirnuti i u krupne ribe, ostaje da se vidi.

Do tada Sabljaka čeka nova runda. Na službeničkom sudu iduće srijede nastavak je procesa u petom postupku koji Ministarstvo vodi protiv njega. Procesa koji kontinuirano traje više od četiri godine. Iako zakon nalaže da ne smije trajati dulje od – 60 dana.

NIKOLA GRMOJA: Progonili su nedužnog čovjeka

 

Mostovac Nikola Grmoja ovoga tjedna predao je premijeru Andreju Plenkoviću pravomoćno rješenje Visokog upravnog suda kojim je protuzakonitim proglašeno udaljenje diplomata Damira Sabljaka iz službe.

– Ovim rješenjem dokazano je da su Plenkovićevi kadrovi uz njegovu zaštitu četiri godine nezakonito progonili nedužnog čovjeka čiji je jedini krimen to što je razotkrio višemilijunske prijevare u našim veleposlanstvima. Premijer Plenković je inspektoru MVEP-a Božiću omogućio da nastavi zataškavati prijevare od državnih institucija i da progoni Sabljaka kojeg je ministrica Pejčinović Burić udaljila iz službe. Zahvaljujući naporima Antikorupcijskog vijeća, USKOK je upao u Ministarstvo vanjskih poslova pa će svi oni koji su zataškavali prijevare kad-tad odgovarati, kao i oni koji su ih štitili – poručio je Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 03:38