StoryEditor
Hrvatskaalarmantno stanje

Druga smo najgora zemlja u EU-u prema broju oboljelih: ‘Virus ide tamo gdje mu mi svojim ponašanjem omogućimo, gdje je populacija imunološki naivna‘

1. prosinca 2020. - 10:27

Hrvatska je u nedjelju dospjela na drugo mjesto među europskim zemljama prema 14-dnevnoj incidenciji broja oboljelih od Covida-19, a ispred nas se nalazi samo Luksemburg – pokazuju najnoviji podaci Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC), koji se iskazuju za zemlje članice EU/EEA (Europska unija plus Norveška, Island i Lihtenštajn) te Veliku Britaniju. To je dosad najgori "plasman" naše zemlje na toj ljestvici i pokazuje koliko se u posljednjih 14 dana u nas dogodio snažan porast broja oboljelih.

U Hrvatskoj je tako 14-dnevni kumulativni broj slučajeva Covida-19 na 100.000 stanovnika prvi put prešao tisuću i, prema podacima od nedjelje, iznosi 1026,7. Ta je stopa u Luksemburgu 1218,1 na stotinu tisuća stanovnika, a iza nas slijedi Slovenija s njih 967,9, Litva s 959,3 te Austrija s 858,6.

Stanje je nešto povoljnije kada je riječ o broju umrlih, gdje se nalazimo na devetom mjestu među europskim zemljama. U Hrvatskoj tako 14-dnevni kumulativni broj umrlih od bolesti Covid-19 iznosi 15,9 na stotinu tisuća stanovnika, naspram Lihtenštajna (28,7), Bugarske (23,7) te Slovenije (19,8), a ispred nas su još i Češka, Belgija, Poljska, Mađarska i Italija.

Podaci pokazuju kako je bilo doista krajnje vrijeme za uvođenje strožih mjera jer smo posljednjih mjeseci bili jedna od europskih zemalja s prilično liberalnim epidemiološkim mjerama u odnosu na stvarno stanje epidemije. Iako na ljestvici ECDC-a nema zemalja iz našega neposrednog okruženja koje nisu članice Europske unije, brojne druge baze podataka svjedoče kako je stanje na području Balkana, kada je riječ o širenju zaraze koronavirusom, u ovom trenutku uistinu alarmantno.

O tome svjedoče podaci iz različitih svjetskih baza podataka pa je tako, primjerice, Statista, vodeća globalna platforma za poslovne podatke, 27. studenoga objavila informacije o učestalosti slučajeva koronavirusa (Covid-19) na stotinu tisuća stanovnika u posljednjih sedam dana u Europi.

Problematična regija

I na toj listi među vodećima našle su se zemlje iz okruženja – Srbija na drugom mjestu iza Gruzije (stopa u Srbiji 633,5), Crna Gora na četvrtom mjestu (600,8), Hrvatska na šestome (533,5), a odmah iza nas Slovenija (479,4). Među prvih deset nalaze se još Luksemburg i Andora (ispred Hrvatske), te Litva, San Marino i Austrija iza nas.

Crnogorski mediji izvještavali su ovih dana kako je, prema podacima specijalizirane internetske stranice Worldometers.info ta zemlja dospjela na treće mjesto u svijetu prema broju slučajeva Covid-19 na milijun stanovnika (49.454) odmah iza Andore (80.917) i Bahreina (49.707). Najnoviji podaci pokazuju da se ta brojka u nedjelju u Crnoj Gori popela na 54.854, dok je u Hrvatskoj, primjerice, 30.921, a u Sloveniji 36.252.

Podsjetimo kako je Svjetska zdravstvena organizacija još u kolovozu ove godine Balkan označila kao žarište koronavirusa. Iako je situacija teška u cijelom svijetu, osobito u Europi, svi ovi podaci ukazuju kako na području Hrvatske i zemalja u našem najbližem susjedstvu korona hara nesmiljenom brzinom i da, unatoč strogim mjerama, ne pokazuje znakove posustajanja.

Srbija je, primjerice, u subotu zabilježila najteži dan dosad, umrla je 61 osoba, koronavirus potvrđen je kod 7041 osobe, na bolničkome je liječenju bilo više od sedam tisuća osoba, a i srbijanski je predsjednik Aleksandar Vučić priznao kako je Srbija u posljednjih sedam dana među zemljama s najvećim rastom zaraženih.

Ljudi su ključni

Bosanskohercegovački portal Klix objavio je kako BiH od subote službeno ima veći broj zaraženih koronavirusom nego Kina (ukupno od početka epidemije u toj zemlji 86.706, a Kina 86.501), a broj preminulih u BiH popeo se na 2577. Slovenska je vlada, pak u nedjelju objavila podatak o još 48 preminulih u toj zemlji u posljednja 24 sata, a postotak pozitivnih testova je 30,35 posto…

Teško je komentirati isključivo stanje na Balkanu jer je situacija teška diljem Europe i svijeta. Možemo govoriti samo načelno, jer je to kompleksno pitanje za koje je važno sagledati i sastav stanovništva po dobi, brojeve distribucije po kućanstvima, a pomalo i pitanje mentaliteta, recimo, između nas i Skandinavaca – ocjenjuje prim. mr. sc. Miroslav Venus, specijalist epidemiolog, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Prosvjeda protiv mjera u borbi protiv koronavirusa ima i u Njemačkoj, kaže on, a Luksemburg svakako nije na Balkanu, pa vidimo da ima problema. Ne treba stvari gledati samo u kontekstu Balkana, ističe on.

- Jedan od elemenata širenja virusa jest nepridržavanje mjera. Virus ide tamo gdje mu mi svojim ponašanjem omogućimo, možemo reći da ide tamo gdje je populacija imunološki naivna - kaže prim. mr. Venus. Ako se družimo, ako smo u bliskim kontaktima, ako kažemo „idem popiti zadnju kavu prije nego se kafići zatvore“, a ne shvaćamo da su to privremene mjere, nema sumnje kamo će nas to odvesti, dodaje.

- Mi smo ti koji smo ključni. Treba svatko krenuti od sebe i pogledati gdje griješi, kome šteti. Ne može nam biti izlika „i drugi se ne pridržavaju mjera“ - poručuje prim. mr. Miroslav Venus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2022 19:33