StoryEditorOCM
Hrvatskapregovori oko ulaska u Eu

Drobnjak: Nema pada entuzijazma i pomicanja rokova

Piše PSD.
24. rujna 2008. - 22:52

Nema promjena nema pada entuzijazma nema usporavanja nema mijenjanja strateških ciljeva i nema odustajanja od prvotno proiciranih datuma ulaska Hrvatske u Europsku uniju koji će se dogoditi najvjerojatnije krajem 2010. ili tijekom 2011. godine rekao je u srijedu u Zagrebu glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak nakon sjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

- Mogu kategorički demantirati da je došlo do bilo kakvog pomicanja planiranih rokova ulaska u EU - rekao je Drobnjak za Hinu komentirajući vijest HTV-a kako je u hrvatskoj Vladi došlo do osjetnog pada eurooptimizma i pomicanja rokova za ulazak Hrvatske u EU čak do 2014. godine.

- Naš cilj i dalje ostaje tehnički završetak pregovora 2009. godine i nakon toga čim brža ratifikacija Ugovora o pristupanju - kazao je Drobnjak dodavši kako Hrvatska ne može kontrolirati koliko će trajati postupak ratifikacije, ali želi da to bude čim brže.

- Ja kao glavni pregovarač izražavam čvrsto uvjerenje da ćemo mi u EU ući dosta prije 2014., a hoćemo li ući 2010. ili 2011. u ovom trenutku nitko ne može reći sa stopostotnom sigurnošću - naglasio je glavni hrvatski pregovarač.

Drobrnjak je posebno istaknuo kako je u razgovoru za HTV 2014. godinu spomenuo isključivo u kontekstu činjenice da 1. siječnja te godine počinje nova financijska perspektiva EU, odnosno na snagu stupa novi proračun Unije, "a ne kao godinu ulaska Hrvatske u EU".

Sasvim je sigurno ponovio je kako ne dolazi ni do kakve promjene niti pada entuzijazma u hrvatskoj Vladi.

Naprotiv, ustvrdio je Drobnjak, na hrvatskoj strani postoji puni optimizam glede daljnjih pregovora u kontekstu potpore koju dobiva od francuskog predsjedništva i slijedom razgovora vođenih s dužnosnicima iz češke i švedske, zemljama koje će obnašati iduća dva predsjedništva EU.

- Kolege iz češke i švedske ni na koji način ne dovode u pitanje zadanu dinamiku pregovora i izražavaju želju sukladnu našim ambicijama da se tehnički pregovori završe 2009. i uvjereni smo da ćemo u tome uspjeti - kazao je Drobnjak.

Završe li pregovori 2009., dodao je tada se može reći da se proces pristupanja održava prema zacrtanom planu.

Na pitanje o čemu je bilo riječi na današnjoj, gotovo trosatnoj sjednici Nacionalnog odbora Drobnjak kao glavnu temu spomenuo pregovaračko stajalište iz poglavlja 13., ribarstvo, kojem je Nacionalni odbor dao punu potporu.

- Mi smo Odboru na tome zahvalni, a to znači da ćemo to pregovaračko stajalište kroz vrlo kratko vrijeme i službeno usvojiti te ga proslijediti u Bruxelles, u kojem ćemo trenutku imati ukupno 30 predanih pregovaračkih stajališta -kazao je u razgovoru za Hinu glavni hrvatski pregovarač za EU Vladimir Drobnjak.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 02:53