stdClass Object ( [id] => 189778 [title] => Don Ivan vodi u utrci za Split i županiju, HDZ-u najviše mjesta u vijeću i skupštini [alias] => don-ivan-vodi-u-utrci-za-split-i-zupaniju-hdz-u-najvise-mjesta-u-vijecu-i-skupstini [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Don Ivan Grubišić vodi u obje utrke, i za splitskoga gradonačelnika i za splitsko-dalmatinskog župana, dok HDZ ima najviše glasova i za Gradsko vijeće Splita i za Županijsku skupštinu – to su najvažniji preliminarni rezultati velike ankete koju je u studenom i prosincu prošle godine na uzorku čak od osam tisuća ispitanika širom Splita i županije proveo tim od 120 studenata Sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu, pod vodstvom prof. dr. Onesina Cvitana s Pravnog fakulteta.

Kažemo da su rezultati „preliminarni“ zato što je od doista velikog uzorka zasad obrađeno nešto više od polovine anketa (više od četiri tisuće), pa se konačni rezultati – koji ne bi trebali značajnije odstupati od ovih – mogu očekivati do kraja siječnja. Valja napomenuti da je riječ tek o prvom krugu istraživanja, dok će drugi krug, također na uzorku od osam tisuća ljudi, biti proveden nakon što budu službeno objavljena sva imena kandidata za lokalne izbore.

Dodajmo da je prije samog anketiranja provedeno pilot-istraživanje na uzorku od dvjesto ispitanika u gradu Splitu, te da ovi preliminarni rezultati na velikom uzorku pravilno slijede rezultate pokusnog istraživanja, što upućuje na metodološku valjanost nacrta istraživanja.
Istraživački tim: Profesori Onesin Cvitan i Smiljana Bezić sa studentima Ivanom Cvitanom i Sanjom Mikačić / Nikola Vilić / CROPIX
Anketiranje je provođeno u okviru projekta „Građani kao subjekt EU demokracije“ Zavoda za pravo i etiku Sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu, a dio rezultata koji se odnose na nadolazeće lokalne izbore – anketom je, inače, ispitivano i mišljenje građana o pristupanju Hrvatske EU-u, kao i stupanj (ne)zadovoljstva građana komunalnim uslugama – novinarima Slobodne Dalmacije predstavilo je dvoje mladih znanstvenika, sociologinja Sanja Mikačić i pravnik Ivan Cvitan.

Predloženo 450 kandidata

Od njih smo doznali da je terenskim anketiranjem obuhvaćeno svih 56 jedinica lokalne samouprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji – 40 općina i 16 gradova – s tim da je u svakoj jedinici samouprave u stratificirani uzorak, metodom nasumičnog odabira, ulazilo dva posto aktivnih birača, odnosno punoljetnih osoba. Iznimka se odnosila na šest općina i jedinica samouprave koje imaju manje od tisuću stanovnika, pa je tu uzorak zahvaćao četiri posto aktivnih birača: Sućuraj, Zadvarje, Nerežišća, Lećevica, Primorski Dolac i Prgomet.

Grad Split istraživan je po kotarevima i mjesnim odborima, pri čemu je u svakom kotaru anketirano po dva posto birača, tako da uzorak za Grad Split iznosi 3250 ispitanika, od čega je dosad obrađeno oko dvije tisuće anketa.
Za svaku jedinicu lokalne samouprave rađen je posebni anketni obrazac, s imenima mogućih izbornih kandidata iz te jedinice.
Istraživači su kandidate birali i uvrštavali po nekoliko kriterija, od javne prepoznatljivosti i političke aktivnosti do njihove izražene želje da se kandidiraju, a ispitivanim građanima je ostavljena mogućnost da i sami predlože pojedine kandidate. Ukupno je u svim jedinicama predloženo oko 450 kandidata. Istraživači naglašavaju da su s mnogim kandidatima i osobno kontaktirali kako bi se uvjerili u njihove političke ambicije.

Velika apolitičnost građana

Indikativno je da se velik broj ispitanika, njih više od 30 posto, nije izjasnio za koga bi glasao na izborima, što istraživači, između ostaloga, povezuju s činjenicom da se većina stranaka još nije službeno izjasnila o imenima svojih kandidata. Upravo zbog toga će istraživanje – na jednakom uzorku – biti ponovljeno kad imena kandidata budu poznata.

Naravno, ovolika apolitičnost anketiranih građana upućuje i na njihovo dubinsko nezadovoljstvo postojećim političkim strankama i kandidatima.

Kod pitanja o budućem splitskom gradonačelniku prednost don Ivana Grubišića pred ostalim kandidatima još je izraženija od one koja će se pokazati prilikom anketnog izbora za župana. Na obrađenom uzorku od 1800 anketiranih građana Splita don Grubišić uvjerljivo vodi s 12,3 posto glasova, pri čemu istraživači naglašavaju kako don Grubišićevoj popularnosti nimalo nije naudila prijetnja iz Vatikana da će ga isključiti iz svećeničkog reda ako se nastavi baviti politikom.
Naime, iako se medijska objava tog napada na don Grubišića dogodila u razdoblju između pokusnog i glavnog istraživanja, pokazalo se da to nije utjecalo na rezultate, jer je u oba istraživanja don Grubišić bio jednako superioran ostalim kandidatima.

Tako drugoplasirana HGS-ova disidentica Anđelka  Visković ima upola manje glasova od don Grubišića – 6,5 posto. Treći po broju glasova je aktualni gradonačelnik Željko Kerum (5,5%).

Iza vodećeg trojca slijede dr. Šimun Anđelinović (4,6%), Luka Podrug (4,5%), Sanja Bilač (4,3%), Jure Šundov (3,8%), Tomislav Zaninović (3,1%), dr. Matko Marušić (2,5%), Marin Jurjević (2,3%), dr. Hrvoje Tomasović (2,0%), Vinko Bajrović (2,0), Ivo Baldasar (1,9%), Joško Dvornik (1,6%), dr. Marija Boban (1,6%), Mate Buljubašić (1,2%), Petar Škorić (0,95%), dr. Vedran Cindro (0,9%) i Milan Štrljić (0,3%).

Luka Podrug leti visoko

Osim neočekivano visokih rezultata Željka Keruma (kojem je dio građana spreman tolerirati čak i činjenicu da uopće ne dolazi na posao) i Luke Podruga (koji nikad nije dobio ovoliko glasova), zanimljiv je podatak da SDP-ov disident Vinko Bajrović, koji je javno upozoravao da njegov stranački kolega Baldasar nije dobar kandidat SDP-a za gradonačelnika, u ovoj anketi dobiva više glasova od samog Baldasara.

U SDP-u bi morali razmisliti i o činjenici da sva tri njihova kandidata (uključujući i Jurjevića) zajedno jedva premašuju šest posto glasova, kao što bi se u HDZ-u mogli zamisliti nad podatkom da im predsjednik gradske organizacije Petar Škorić u ovoj anketi dobiva svega 0,95 posto glasova, pa se čini opravdanom recentna odluka splitskog HDZ-a da za svog kandidata za gradonačelnika i službeno potvrde dr. Šimuna Anđelinovića.

Kod pitanja o sastavu budućeg splitskog Gradskog vijeća (obrađeno 2412 anketa građana Splita) pokazalo se da HDZ vodi sa 17,5 posto glasova, drugi je SDP (10,4%), a treća je Nezavisna lista don Ivana Grubišića (8,2%).
Na četvrtom mjestu je HSP dr. Ante Starčević (5,3%), a potom slijede HGS (2,8%), HSP (2,5%), HČSP (2,4%), Hrvatski laburisti (2,4%), HSS (2,3%), HNS (2,0%), Nezavina lista Tomislava Zaninovića (1,4%), HSLS (1,3%), HDSSD (1,2%) i HSU (1,0%).

Ovdje se pokazuje da bi pravaške stranke, ako bi na izbore izišle zajedno, mogle pokupiti desetak posto glasova i ozbiljnije zaprijetiti najjačim strankama. Također, rezultati pokazuju da se Kerumov HGS prilično srozao, što nije potrebno posebno objašnjavati.

Raspršeni glasovi

Kod pitanja o budućem splitsko-dalmatinskom županu (dosad obrađeno 4447 anketa) najviše se anketiranih građana odlučilo za don Ivana Grubišića (13,1%), kojeg slijede dvojica HDZ-ovaca – aktualni župan Ante Sanader (11,3%) i načelnik Dugopolja Zlatko Ževrnja (10,6%).

Na četvrto mjesto plasirao se SDP-ov ministar uprave Arsen Bauk (5,7%), dok su ostali kandidati dobili značajno manje glasova: Ante Jukić (2,0%), Josip Matković (1,7%), Jadranka Matijević (1,6%), Veljan Radojković (1,5%), Mate Buljubašić (1,4%) i Damir Ćosić Roda (1,2%).

Ovdje valja primijetiti da istraživači uz ime kandidata nisu stavljali njegovu stranačku pripadnost, već se išlo na prepoznatljivost samog kandidata. Primjetno je da su se glasovi HDZ-ovih birača raspršili između dvojice ponuđenih kandidata, što znači da bi službeni HDZ-ov kandidat mogao ozbiljno ugroziti, pa i preteći don Ivana Grubišića.

Na pitanje za koju će stranku ili nezavisnu listu glasati na izborima za Županijsku skupštinu (obrađene 4973 ankete, od toga 2253 u Splitu), građani najčešće zaokružuju HDZ (21,2%). Drugoplasirani SDP dobiva više nego upolao manje glasova (9,4%), a na trećem mjestu je Nezavisna lista don Ivana Grubišića sa 7,5 posto glasova.

Potom slijede HSP dr. Ante Starčević (4,8%), Hrvatski laburisti (2,8%), HSS (2,5%), HSP (2,4%), HČSP (2,2%), HGS (1,4%), HNS, HSLS i HDSSD (svi po 1,2%) te HSU (1,0%).

Osim velike premoći HDZ-a i izrazito slabog rezultata Kerumove Hrvatske građanske stranke, u oči upada i činjenica da tri pravaške stranke i ovdje zajedno dobivaju 9,4 posto glasova, što znači da bi se u slučaju zajedničkog nastupa izjednačili s drugoplasiranim SDP-om.

DAMIR PILIĆ

Rašomon u SDP-u

Nakon što je javnost tjednima svjedočila žestokom unutarstranačkom sukobu u splitskom SDP-u između dugogodišnjeg člana prof. Vinka Bajrovića i vrha gradske organizacije, pri čemu je Bajrović pod udar stranačke oligarhije došao zbog svog javnog inzistiranja da SDP odustane od toga da mu gradonačelnički kandidat bude Ivo Baldasar – jer je ovaj ratne godine proveo u Italiji –zanimljivo je uočiti da je prof. Bajrović u anketi dobio nešto više glasova od Baldasara.

Istina, razlika u glasovima je nevelika (svega 0,1), ali sama činjenica da je Baldasar u ovoj anketi ispao tek trećerangirani splitski SDP-ovac (dobio je manje glasova i od Bajrovića i od predsjednika gradskog ogranka Marina Jurjevića) ukazuje na to da prof. Bajrović u svojim medijskim istupima možda nije bio u krivu.

Naravno, ova anketna podrška Bajrović može upućivati i na sklonost građana da svoje simpatije dadu onome za koga procijene da je ispao „žrtva“, a u javnoj percepciji sukoba na splitskoj ljevici aureolu „žrtve“ očito je ponio upravo Bajrović.

Razlike sela i gradova

Prilikom obrade rezultata istraživači su napravili tehničke trodiobe grada Splita (na uže središte, novije urbane dijelove i vanjski prsten grada, odnosno prigradska naselja), kao i Splitsko-dalmatinske županije (priobalje, otoci i unutrašnjost, tj. Dalmatinska zagora).

Prema očekivanjima, pokazalo se da takva podjela ima smisla, jer pokazuje politički značajne razlike: oni koji žive u gradovima lakše prihvaćaju političke i društvene promjene, kao i integraciju u Europsku uniju. S druge strane, što više ulazimo u unutrašnjost naše županije, te što više ulazimo u manje općine i sela, mijenja se struktura političkih opcija koje tu obitavaju, te prevladavaju konzervativne opcije desnog tipa (pa se npr. značajno smanjuje potpora EU integracijama), za razliku od gradova, gdje je više izražen lijevo-liberalni politički tip.

Jednako se pokazalo i kod Grada Splita, gdje su izražene snažne razlike između kotareva: što smo bliže centru grada, veća je aktivnost i sklonost lijevim političkim opcijama, dok su prigradska naselja orijentirana više udesno.

Gotovinu za predsjednika

Osim seta pitanja vezanih uz nadolazeće lokalne izbore, anketa je obuhvaćala i neke druge segmente društvene stvarnosti. Tako je na pitanje o tome kako ocjenjuju novi Linićev porez na nekretnine čak 70 posto ispitanika (na 4752 obrađene ankete iz cijele županije) odgovorilo da ga ocjenjuje „loše“ ili „izuzetno loše“, a među njima i mnogi koji su se deklarirali kao glasači SDP-a.

Također, na pitanje koju bi poznatu osobu željeli vidjeti na nekoj od čelnih funkcija u državi (predsjednik države, predsjednik vlade, predsjednik sabora) čak 45 posto anketiranih građana imenovalo je generala Antu Gotovinu, kojemu se nijedna druga poznata osoba nije približila niti na puškomet. I ovaj je podatak dobiven na uzorku od 4752 obrađene ankete iz cijele županije.

Gužva na krajnjoj desnici

I ova je anketa potvrdila tradicionalnu razjedinjenost na krajnjem desnom dijelu političkog spektra. Naime, tri HSP-ove inačice (HSP dr. Ante Starčević, HSP i HČSP) i na gradskoj i na županijskoj razini zajedno dobivaju desetak posto glasova, iz čega proizlazi da bi se eventualnim zajedničkim nastupom mogle nametnuti kao ozbiljna politička snaga.

Potencijalno dobre šanse splitske i županijske desnice na idućim izborima podcrtava i visok plasman Luke Podruga u naketnom pitanju o budućem splitskom gradonačelniku – sa 4,5 posto glasova Podrug se plasirao na peto mjesto u anketi, s tek neznatno manje glasova od četvrtoplasiranog HDZ-ova kandidata dr. Šimuna Anđelinovića.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Don Ivan Grubišić vodi u obje utrke, i za splitskoga gradonačelnika i za splitsko-dalmatinskog župana, dok HDZ ima najviše glasova i za Gradsko vijeće Splita i za Županijsku skupštinu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rezultati istraživanja među više od 4000 građana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-01-02 09:45:44 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-01-02 16:34:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-01-02 12:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13971 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/01/02/PSD/gru00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7876776 Threads: 4 Questions: 1580055512 Slow queries: 4821632 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112013549 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/don-ivan-vodi-u-utrci-za-split-i-zupaniju-hdz-u-najvise-mjesta-u-vijecu-i-skupstini-189778 [printLink] => /vijesti/hrvatska/don-ivan-vodi-u-utrci-za-split-i-zupaniju-hdz-u-najvise-mjesta-u-vijecu-i-skupstini-189778?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 168584 [name] => DonIvanGrubišić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => donivangrubisic [link] => /tag/donivangrubisic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 224924 [name] => ivangrubišić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivangrubisic [link] => /tag/ivangrubisic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 177496 [name] => izborist [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izborist [link] => /tag/izborist ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Don Ivan Grubišić vodi u obje utrke, i za splitskoga gradonačelnika i za splitsko-dalmatinskog župana, dok HDZ ima najviše glasova i za Gradsko vijeće Splita i za Županijsku skupštinu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rezultati istraživanja među više od 4000 građana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Don Ivan vodi u utrci za Split i županiju, HDZ-u najviše mjesta u vijeću i skupštini [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-11-15-10-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/01/02/PSD/gru00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/01/02/PSD/gru00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Don Ivan Grubišić vodi u obje utrke, i za splitskoga gradonačelnika i za splitsko-dalmatinskog župana, dok HDZ ima najviše glasova i za Gradsko vijeće Splita i za Županijsku skupštinu – to su najvažniji preliminarni rezultati velike ankete koju je u studenom i prosincu prošle godine na uzorku čak od osam tisuća ispitanika širom Splita i županije proveo tim od 120 studenata Sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu, pod vodstvom prof. dr. Onesina Cvitana s Pravnog fakulteta.

Kažemo da su rezultati „preliminarni“ zato što je od doista velikog uzorka zasad obrađeno nešto više od polovine anketa (više od četiri tisuće), pa se konačni rezultati – koji ne bi trebali značajnije odstupati od ovih – mogu očekivati do kraja siječnja. Valja napomenuti da je riječ tek o prvom krugu istraživanja, dok će drugi krug, također na uzorku od osam tisuća ljudi, biti proveden nakon što budu službeno objavljena sva imena kandidata za lokalne izbore.

Dodajmo da je prije samog anketiranja provedeno pilot-istraživanje na uzorku od dvjesto ispitanika u gradu Splitu, te da ovi preliminarni rezultati na velikom uzorku pravilno slijede rezultate pokusnog istraživanja, što upućuje na metodološku valjanost nacrta istraživanja.
Istraživački tim: Profesori Onesin Cvitan i Smiljana Bezić sa studentima Ivanom Cvitanom i Sanjom Mikačić / Nikola Vilić / CROPIX
Anketiranje je provođeno u okviru projekta „Građani kao subjekt EU demokracije“ Zavoda za pravo i etiku Sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu, a dio rezultata koji se odnose na nadolazeće lokalne izbore – anketom je, inače, ispitivano i mišljenje građana o pristupanju Hrvatske EU-u, kao i stupanj (ne)zadovoljstva građana komunalnim uslugama – novinarima Slobodne Dalmacije predstavilo je dvoje mladih znanstvenika, sociologinja Sanja Mikačić i pravnik Ivan Cvitan.

Predloženo 450 kandidata

Od njih smo doznali da je terenskim anketiranjem obuhvaćeno svih 56 jedinica lokalne samouprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji – 40 općina i 16 gradova – s tim da je u svakoj jedinici samouprave u stratificirani uzorak, metodom nasumičnog odabira, ulazilo dva posto aktivnih birača, odnosno punoljetnih osoba. Iznimka se odnosila na šest općina i jedinica samouprave koje imaju manje od tisuću stanovnika, pa je tu uzorak zahvaćao četiri posto aktivnih birača: Sućuraj, Zadvarje, Nerežišća, Lećevica, Primorski Dolac i Prgomet.

Grad Split istraživan je po kotarevima i mjesnim odborima, pri čemu je u svakom kotaru anketirano po dva posto birača, tako da uzorak za Grad Split iznosi 3250 ispitanika, od čega je dosad obrađeno oko dvije tisuće anketa.
Za svaku jedinicu lokalne samouprave rađen je posebni anketni obrazac, s imenima mogućih izbornih kandidata iz te jedinice.
Istraživači su kandidate birali i uvrštavali po nekoliko kriterija, od javne prepoznatljivosti i političke aktivnosti do njihove izražene želje da se kandidiraju, a ispitivanim građanima je ostavljena mogućnost da i sami predlože pojedine kandidate. Ukupno je u svim jedinicama predloženo oko 450 kandidata. Istraživači naglašavaju da su s mnogim kandidatima i osobno kontaktirali kako bi se uvjerili u njihove političke ambicije.

Velika apolitičnost građana

Indikativno je da se velik broj ispitanika, njih više od 30 posto, nije izjasnio za koga bi glasao na izborima, što istraživači, između ostaloga, povezuju s činjenicom da se većina stranaka još nije službeno izjasnila o imenima svojih kandidata. Upravo zbog toga će istraživanje – na jednakom uzorku – biti ponovljeno kad imena kandidata budu poznata.

Naravno, ovolika apolitičnost anketiranih građana upućuje i na njihovo dubinsko nezadovoljstvo postojećim političkim strankama i kandidatima.

Kod pitanja o budućem splitskom gradonačelniku prednost don Ivana Grubišića pred ostalim kandidatima još je izraženija od one koja će se pokazati prilikom anketnog izbora za župana. Na obrađenom uzorku od 1800 anketiranih građana Splita don Grubišić uvjerljivo vodi s 12,3 posto glasova, pri čemu istraživači naglašavaju kako don Grubišićevoj popularnosti nimalo nije naudila prijetnja iz Vatikana da će ga isključiti iz svećeničkog reda ako se nastavi baviti politikom.
Naime, iako se medijska objava tog napada na don Grubišića dogodila u razdoblju između pokusnog i glavnog istraživanja, pokazalo se da to nije utjecalo na rezultate, jer je u oba istraživanja don Grubišić bio jednako superioran ostalim kandidatima.

Tako drugoplasirana HGS-ova disidentica Anđelka  Visković ima upola manje glasova od don Grubišića – 6,5 posto. Treći po broju glasova je aktualni gradonačelnik Željko Kerum (5,5%).

Iza vodećeg trojca slijede dr. Šimun Anđelinović (4,6%), Luka Podrug (4,5%), Sanja Bilač (4,3%), Jure Šundov (3,8%), Tomislav Zaninović (3,1%), dr. Matko Marušić (2,5%), Marin Jurjević (2,3%), dr. Hrvoje Tomasović (2,0%), Vinko Bajrović (2,0), Ivo Baldasar (1,9%), Joško Dvornik (1,6%), dr. Marija Boban (1,6%), Mate Buljubašić (1,2%), Petar Škorić (0,95%), dr. Vedran Cindro (0,9%) i Milan Štrljić (0,3%).

Luka Podrug leti visoko

Osim neočekivano visokih rezultata Željka Keruma (kojem je dio građana spreman tolerirati čak i činjenicu da uopće ne dolazi na posao) i Luke Podruga (koji nikad nije dobio ovoliko glasova), zanimljiv je podatak da SDP-ov disident Vinko Bajrović, koji je javno upozoravao da njegov stranački kolega Baldasar nije dobar kandidat SDP-a za gradonačelnika, u ovoj anketi dobiva više glasova od samog Baldasara.

U SDP-u bi morali razmisliti i o činjenici da sva tri njihova kandidata (uključujući i Jurjevića) zajedno jedva premašuju šest posto glasova, kao što bi se u HDZ-u mogli zamisliti nad podatkom da im predsjednik gradske organizacije Petar Škorić u ovoj anketi dobiva svega 0,95 posto glasova, pa se čini opravdanom recentna odluka splitskog HDZ-a da za svog kandidata za gradonačelnika i službeno potvrde dr. Šimuna Anđelinovića.

Kod pitanja o sastavu budućeg splitskog Gradskog vijeća (obrađeno 2412 anketa građana Splita) pokazalo se da HDZ vodi sa 17,5 posto glasova, drugi je SDP (10,4%), a treća je Nezavisna lista don Ivana Grubišića (8,2%).
Na četvrtom mjestu je HSP dr. Ante Starčević (5,3%), a potom slijede HGS (2,8%), HSP (2,5%), HČSP (2,4%), Hrvatski laburisti (2,4%), HSS (2,3%), HNS (2,0%), Nezavina lista Tomislava Zaninovića (1,4%), HSLS (1,3%), HDSSD (1,2%) i HSU (1,0%).

Ovdje se pokazuje da bi pravaške stranke, ako bi na izbore izišle zajedno, mogle pokupiti desetak posto glasova i ozbiljnije zaprijetiti najjačim strankama. Također, rezultati pokazuju da se Kerumov HGS prilično srozao, što nije potrebno posebno objašnjavati.

Raspršeni glasovi

Kod pitanja o budućem splitsko-dalmatinskom županu (dosad obrađeno 4447 anketa) najviše se anketiranih građana odlučilo za don Ivana Grubišića (13,1%), kojeg slijede dvojica HDZ-ovaca – aktualni župan Ante Sanader (11,3%) i načelnik Dugopolja Zlatko Ževrnja (10,6%).

Na četvrto mjesto plasirao se SDP-ov ministar uprave Arsen Bauk (5,7%), dok su ostali kandidati dobili značajno manje glasova: Ante Jukić (2,0%), Josip Matković (1,7%), Jadranka Matijević (1,6%), Veljan Radojković (1,5%), Mate Buljubašić (1,4%) i Damir Ćosić Roda (1,2%).

Ovdje valja primijetiti da istraživači uz ime kandidata nisu stavljali njegovu stranačku pripadnost, već se išlo na prepoznatljivost samog kandidata. Primjetno je da su se glasovi HDZ-ovih birača raspršili između dvojice ponuđenih kandidata, što znači da bi službeni HDZ-ov kandidat mogao ozbiljno ugroziti, pa i preteći don Ivana Grubišića.

Na pitanje za koju će stranku ili nezavisnu listu glasati na izborima za Županijsku skupštinu (obrađene 4973 ankete, od toga 2253 u Splitu), građani najčešće zaokružuju HDZ (21,2%). Drugoplasirani SDP dobiva više nego upolao manje glasova (9,4%), a na trećem mjestu je Nezavisna lista don Ivana Grubišića sa 7,5 posto glasova.

Potom slijede HSP dr. Ante Starčević (4,8%), Hrvatski laburisti (2,8%), HSS (2,5%), HSP (2,4%), HČSP (2,2%), HGS (1,4%), HNS, HSLS i HDSSD (svi po 1,2%) te HSU (1,0%).

Osim velike premoći HDZ-a i izrazito slabog rezultata Kerumove Hrvatske građanske stranke, u oči upada i činjenica da tri pravaške stranke i ovdje zajedno dobivaju 9,4 posto glasova, što znači da bi se u slučaju zajedničkog nastupa izjednačili s drugoplasiranim SDP-om.

DAMIR PILIĆ

Rašomon u SDP-u

Nakon što je javnost tjednima svjedočila žestokom unutarstranačkom sukobu u splitskom SDP-u između dugogodišnjeg člana prof. Vinka Bajrovića i vrha gradske organizacije, pri čemu je Bajrović pod udar stranačke oligarhije došao zbog svog javnog inzistiranja da SDP odustane od toga da mu gradonačelnički kandidat bude Ivo Baldasar – jer je ovaj ratne godine proveo u Italiji –zanimljivo je uočiti da je prof. Bajrović u anketi dobio nešto više glasova od Baldasara.

Istina, razlika u glasovima je nevelika (svega 0,1), ali sama činjenica da je Baldasar u ovoj anketi ispao tek trećerangirani splitski SDP-ovac (dobio je manje glasova i od Bajrovića i od predsjednika gradskog ogranka Marina Jurjevića) ukazuje na to da prof. Bajrović u svojim medijskim istupima možda nije bio u krivu.

Naravno, ova anketna podrška Bajrović može upućivati i na sklonost građana da svoje simpatije dadu onome za koga procijene da je ispao „žrtva“, a u javnoj percepciji sukoba na splitskoj ljevici aureolu „žrtve“ očito je ponio upravo Bajrović.

Razlike sela i gradova

Prilikom obrade rezultata istraživači su napravili tehničke trodiobe grada Splita (na uže središte, novije urbane dijelove i vanjski prsten grada, odnosno prigradska naselja), kao i Splitsko-dalmatinske županije (priobalje, otoci i unutrašnjost, tj. Dalmatinska zagora).

Prema očekivanjima, pokazalo se da takva podjela ima smisla, jer pokazuje politički značajne razlike: oni koji žive u gradovima lakše prihvaćaju političke i društvene promjene, kao i integraciju u Europsku uniju. S druge strane, što više ulazimo u unutrašnjost naše županije, te što više ulazimo u manje općine i sela, mijenja se struktura političkih opcija koje tu obitavaju, te prevladavaju konzervativne opcije desnog tipa (pa se npr. značajno smanjuje potpora EU integracijama), za razliku od gradova, gdje je više izražen lijevo-liberalni politički tip.

Jednako se pokazalo i kod Grada Splita, gdje su izražene snažne razlike između kotareva: što smo bliže centru grada, veća je aktivnost i sklonost lijevim političkim opcijama, dok su prigradska naselja orijentirana više udesno.

Gotovinu za predsjednika

Osim seta pitanja vezanih uz nadolazeće lokalne izbore, anketa je obuhvaćala i neke druge segmente društvene stvarnosti. Tako je na pitanje o tome kako ocjenjuju novi Linićev porez na nekretnine čak 70 posto ispitanika (na 4752 obrađene ankete iz cijele županije) odgovorilo da ga ocjenjuje „loše“ ili „izuzetno loše“, a među njima i mnogi koji su se deklarirali kao glasači SDP-a.

Također, na pitanje koju bi poznatu osobu željeli vidjeti na nekoj od čelnih funkcija u državi (predsjednik države, predsjednik vlade, predsjednik sabora) čak 45 posto anketiranih građana imenovalo je generala Antu Gotovinu, kojemu se nijedna druga poznata osoba nije približila niti na puškomet. I ovaj je podatak dobiven na uzorku od 4752 obrađene ankete iz cijele županije.

Gužva na krajnjoj desnici

I ova je anketa potvrdila tradicionalnu razjedinjenost na krajnjem desnom dijelu političkog spektra. Naime, tri HSP-ove inačice (HSP dr. Ante Starčević, HSP i HČSP) i na gradskoj i na županijskoj razini zajedno dobivaju desetak posto glasova, iz čega proizlazi da bi se eventualnim zajedničkim nastupom mogle nametnuti kao ozbiljna politička snaga.

Potencijalno dobre šanse splitske i županijske desnice na idućim izborima podcrtava i visok plasman Luke Podruga u naketnom pitanju o budućem splitskom gradonačelniku – sa 4,5 posto glasova Podrug se plasirao na peto mjesto u anketi, s tek neznatno manje glasova od četvrtoplasiranog HDZ-ova kandidata dr. Šimuna Anđelinovića.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/don-ivan-vodi-u-utrci-za-split-i-zupaniju-hdz-u-najvise-mjesta-u-vijecu-i-skupstini-189778 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=abb61bf8f210232e1cc753560c331fc52cc04238 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Don+Ivan+vodi+u+utrci+za+Split+i+%C5%BEupaniju%2C+HDZ-u+najvi%C5%A1e+mjesta+u+vije%C4%87u+i+skup%C5%A1tini&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdon-ivan-vodi-u-utrci-za-split-i-zupaniju-hdz-u-najvise-mjesta-u-vijecu-i-skupstini-189778 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdon-ivan-vodi-u-utrci-za-split-i-zupaniju-hdz-u-najvise-mjesta-u-vijecu-i-skupstini-189778 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Don Ivan Grubišić vodi u obje utrke, i za splitskoga gradonačelnika i za splitsko-dalmatinskog župana, dok HDZ ima najviše glasova i za Gradsko vijeće Splita i za Županijsku skupštinu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rezultati istraživanja među više od 4000 građana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskarezultati istraživanja među više od 4000 građana

Don Ivan vodi u utrci za Split i županiju, HDZ-u najviše mjesta u vijeću i skupštini

Piše PSD.
2. siječnja 2013. - 13:01
Don Ivan Grubišić vodi u obje utrke, i za splitskoga gradonačelnika i za splitsko-dalmatinskog župana, dok HDZ ima najviše glasova i za Gradsko vijeće Splita i za Županijsku skupštinu – to su najvažniji preliminarni rezultati velike ankete koju je u studenom i prosincu prošle godine na uzorku čak od osam tisuća ispitanika širom Splita i županije proveo tim od 120 studenata Sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu, pod vodstvom prof. dr. Onesina Cvitana s Pravnog fakulteta.

Kažemo da su rezultati „preliminarni“ zato što je od doista velikog uzorka zasad obrađeno nešto više od polovine anketa (više od četiri tisuće), pa se konačni rezultati – koji ne bi trebali značajnije odstupati od ovih – mogu očekivati do kraja siječnja. Valja napomenuti da je ri...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 13:15