StoryEditor
HrvatskaPočinje 11. svibnja

Divjak o novim problemima s nastavom u školama: ‘Kao i kad imaju virozu, često je pola razreda u školi, pola kod kuće. Razumijem roditelje‘

Piše PSD
24. travnja 2020. - 20:05
Boris Kovačev/Hanza Media

Roditelji školaraca, naročito djece koja pohađaju niže razrede osnovne škole, puni su pitanja o tome kako će se odvijati nastava koja bi trebala početi 11. svibnja.

Mnogo je nedoumica, pitau se i učitelji što im je činiti, ravnatelji nisu sigurni kako organizirati nastavu. O svemu je progovorila u Dnevniku Nove TV ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Tvrdi kako će upravo spomenutog datuma sve biti spremno za ponovno provođenje nastave u školama za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole. No na roditeljima je da odluče hoće li djecu poslati u škole.

Na pitanje čija je odgovornost ako se djeci nešto dogodi kaže kako smo do sada slušali stručnjake te tako moramo nastaviti.

- To je njihov prijedlog i dat će upute, a na nama je da ih se dobro pridržavamo - kaže Divjak te dodaje kako svi moramo korak po korak osigurati uvjete i kad ih osiguramo neće biti upitno da su škole sigurne. Ministrica kaže i da razumije roditelje koji ne žele u prvo vrijeme slati djecu u školu, piše Dnevnik.hr.

Na pitanje kako očekuje da se učitelji postave u situaciji ako 10 učenika jednog razreda dođe u školu, a drugih 10 ostane doma pratiti nastavu online Divjak odgovara:

- Kao i kad imaju virozu, često je pola razreda u školi, pola kod kuće. I zadaću će provjeravati kao što je provjeravaju i inače kad ih nije duže bilo u školi. Razredna nastava znači da učiteljica radi svoju normu kao do sada i ima jednak broj učenika i ne izvodi nastavu na daljinu, to netko drugi radi.

Zagrebački ravnatelji kažu da ni inače nemaju tople vode, higijenskih potrepština. Ministrica Divjak kaže da treba pitati gradonačelnika kako vratiti djecu u te škole.

- Umjesto da se sije panika i šalju se neka pisma koja su nepotrebna treba napraviti plan kako će se učenici vratiti - kaže i na opasku da Grad čeka upute ministarstva dodaje: - Možemo to i tako postaviti. Dobit će jasne upute, ali osnivač osigurava infrastrukturu. Ako postoji potreba da se iz oštećenih osnovnih škola učenici presele u srednje - neka. Gradonačelnik se treba primiti posla i razmisliti o uvjetima u školi, a ne slati neka pisma.

Za kraj je ministrica istaknula i kako će se državna matura održati u lipnju.

- Plan je da se matura održi od 8. lipnja do 29. lipnja, imamo mogućnost da su škole prazne, a i inače kad se pisala matura učenici su bili udaljeni jedni od drugih. Uvjeti se osiguravaju i matura znači završno za završne razrede. Drugo polugodište ne ulazi u maturu - kazala je Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2021 00:33