StoryEditor
Hrvatskaznanstvenik ogorčen

Đikić se obrušio na Lauca i Beroša: Iznosite neistine o sastanku Znanstvenog savjeta Vlade RH. A vi, ministre, urušavate povjerenje u znanost i cijepljenje

Piše PSD.
20. listopada 2021. - 18:12
Sinj, 130410. U sklopu Festivala znanosti koji se odrzava u Sinju Prof. Dr.Sc. Ivan Djikic gimnazijalcima Franjevacke gimnazije odrzao je sat biologije na temu ”Molekularna mapa zivotnih procesa u stanici”.Josko Ponos/Cropix

Znanstvenik Ivan Đikić komentirao je na Twitteru izjave Gordana Lauca, člana Vladinog znanstvenog savjeta, a napao je i ministra Vilija Beroša.

“Vili Beroš i Gordan Lauc iznose neistine o sastanku Znanstvenog savjeta Vlade RH. No ni te manipulacije neće dugo trajati. Andrej Plenković je bio prisutan i dobro zna što su mu poručili stručni članovi Znanstvenog savjeta o trenutačnoj situaciji i njegovoj odgovornosti”, napisao je Ivan Đikić na Twitteru.Uputio je još jednu poruku ministru Berošu:

''Vili Beroš, svojim političkim manipulacijama zbunjujete građane i urušavate povjerenje u znanost i cijepljenje. Vi kao resorni ministar ste direktno odgovorni za vrlo nisku procjepljenost građana HR (oko 45% u usporedbi s prosjekom EU 65%). Čeka nas neizvjesna jesen i zima u RH''.

Podsjetimo, Lauc je danas u komentaru na Facebooku napisao sljedeće: “To da su cjepiva loša zaštita od zaraze je jučer bio gotovo pa konsenzus Znanstvenog savjeta. Istina je jedna, samo se ponekad malo sporije probija ako protiv sebe ima pandemijski marketing…”

Lauc je za N1 dodatno pojasnio svoj komentar:

“Bolest i zaraza nisu isto. Cjepiva nisu slaba zaštita od bolesti, nego od zaraze. Slabo su učinkovita u sprečavanju širenja zaraze. To je jučer na Znanstvenom savjetu nekoliko kolega iznijelo kao znanstvenu činjenicu. Istraživanja su pokazala da nakon pet do šest mjeseci pada zaštita od zaraze”, rekao je Lauc.

Iz Vlade su na tu temu za N1 poručili:

“Bilo čiji navodi o tome da je stav Znanstvenog savjeta da ‘cjepiva loše štite’ u potpunosti su netočna.

Jučer se na sjednici Znanstvenog savjeta raspravljalo o epidemiološkoj situaciji u 4. valu u Hrvatskoj i Europi, dinamici cijepljenja kao i početku korištenja dodatne doze cjepiva za imunokompromitirane osobe. Znanstveni savjet u potpunosti je suglasan o važnosti nastavka cijepljenja, jer je to najučinkovitiji i najjednostavniji način da se ljudi zaštite od COVID-19, težih oblika bolesti i najbrži put da okončamo pandemiju. Osobito je istaknuta važnost cijepljenja 238 tisuća naših sugrađana starijih od 65 godina koji to još nisu učinili.

Zaključke Savjeta jasno je na konferenciji za medije prenio ministar zdravstva Vili Beroš. Kao što smo već i ranije jasno istaknuli, objave pojedinih članova Savjeta u medijima i na društvenim mrežama predstavljaju njihov osobni stav, a ne stav cijelog Savjeta ni Vlade.

Stajališta Znanstvenog savjeta izlažu se javno i transparentno na konferencijama za medije koje se uvijek održavaju nakon sjednice Savjeta”, navode iz Vlade u odgovoru za N1.

item - id = 1136605
related id = 0 -> 1145701
related id = 1 -> 1145628
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 09:44