StoryEditor
HrvatskaNA BIOGRADSKOM PREDJELU KUMENAT, NEDALEKO OD NEDOVRŠENE VILE ANTE GOTOVINE, PRIVODE SE KRAJU RADOVI NA VELEBNOJ DVOKATNICI

DAROVNICA ZA GENERALA Mirku Norcu podigli vikendicu

Piše PSD.
19. lipnja 2010. - 14:20

Radove na kući  umirovljenoga generala, na zemljištu koje mu je darovao Grad Biograd, dovršava tvrtka Ivice i Darka Banića. Darko je umirovljeni pukovnik HV-a, organizator Thompsonovih koncerata, koji je na proteklim predsjedničkim izborima bio šef kampanje Milana Bandića za Zadarsku županiju

Na biogradskom predjelu Kumenat, na pola puta prema Pakoštanima uz more, ovih se dana dovršava gradnja kuće Mirka Norca. Umirovljenom generalu Norcu, pravomoćno osuđenom na 12 godina zatvora zbog ratnih zločina u Gospiću i nepravomoćno na sedam godina zatvora zbog zločina u Medačkom džepu, Grad Biograd darovao je teren prije 11 godina.

Dar generalu obrazložen je zaslugama za doprinos u Domovinskom ratu, a pogrešna je informacija da je Biograd tom prigodom Norca proglasio počasnim građaninom, kaže nam tadašnji gradonačelnik HDZ-ovac Slavko Adžić Kapitanović.

Na tom je predjelu u međuvremenu niknulo pravo turističko naselje, vikendica do vikendice, prave lijepo projektirane i izgrađene kuće. Tereni se sada prodaju i po 300 eura po četvornome metru jer se kuće nalaze najviše 150 metara od mora.

Zanimljivo je da se na samo kilometar-dva zračne linije u Pakoštanima gradi kuća generala Ante Gotovine. Kuća generala Gotovine još je dosta daleko od dovršetka, a Norčeva će vjerojatno ovoga ljeta biti u punoj funkciji. Mirko Norac je na terenu površine oko tisuću četvornih metara, koji je dobio od Grada Biograda, izgradio kuću, prema dostupnim podacima, uredno, sa svim potrebnim papirima.

– Odluka o dodjeli terena donesena je odavno, nitko to ne dovodi u pitanje, a nama je važno da se gradi uz dozvole i da je plaćen komunalni doprinos. Za Kumenat taj doprinos iznosi maksimalnih 180 kuna po prostornome metru − kaže sadašnji gradonačelnik Biograda Ivan Knez, što znači da je za kuću obitelji Norac od oko 300 kvadrata plaćeno oko 150 tisuća kuna.

Otac formalni vlasnik

Dokumenti glase na Antu Norca, oca generala u zatvoru. Radove na lijepoj žuto-bijeloj dvokatnici izvodi građevinska tvrtka Ivice i Darka Banića iz Biograda. Darko je umirovljeni pukovnik HV-a koji je, među ostalim, bio šef izbornog stožera Milana Bandića za Zadarsku županiju na proteklim predsjedničkim izborima.

Banić je poznat i kao predsjednik NK Primorac, organizator Thompsonovih koncerata u Biogradu, a kako smo doznali, odmah nakon odlaska naše ekipe iz Kumenta počeo se raspitivati zbog čega se novinari zanimaju za gradnju Norčeve kuće kad su svi dokumenti uredni.

Većini susjeda ne smeta to što se generalova kuća gradi, no ima i onih koji su primijetili da se gradnja odvija i nakon 15. lipnja, kad u turističkim zonama mora prestati građevinska aktivnost. No, sudeći po stanju na gradilištu, za dan-dva posao je gotov, kuća će biti građevinski potpuno dovršena.

U Biogradu inače vlada kontroverza u vezi s davnom odlukom o darovanju terena generalu Norcu, jer nitko se ne može sjetiti kako je do te odluke došlo. Oporbenjaci primjećuju da je Norcu nakon pravomoćne presude oduzeto svih 11 odličja iz Domovinskog rata, a biogradski mu je teren ostao.

Mirko Norac u zatvoru je od veljače 2001. godine. Najprije je bio u pritvoru, do početka i tijekom suđenja po optužnici za zločine nad civilima u Gospiću u listopadu 1991. godine, za što je pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora.

Nakon sedam-osam zatvorskih godina, Norcu se sudilo za zločine u Medačkom džepu, za što je pravomoćno dobio još šest godina zatvora. Kad je, izdržavajući kaznu po presudi za Gospić, prešao u zatvor s blažim režimom u Lipovici, Norac je tijekom izlazaka na slobodne vikende počeo vezu s Jelenom Midenjak, doktoricom stomatologije iz Otoka, po ocu podrijetlom Otočanki.

Vjenčali su se 3. siječnja 2009. godine u crkvi Gospe Sinjske, svadbenu večeru s oko 400 uzvanika imali su u Dugopolju, a Jelena je 8. travnja iste godine Norcu rodila sina.

Slobodan za vikend

U to vrijeme Norac je, u iščekivanju presude za Medački džep, bio u pritvorskoj jedinici sa strogim režimom, pa je prošlo dulje razdoblje dok nije vidio sina. Taj strogi režim, koji je isključivao pravo na izlaske vikendom, potrajao je sve do polovine ožujka ove godine, dok presuda za Medački džep nije postala pravomoćna.

Od tada je Mirko Norac s pritvorskog režima prešao na zatvorski, ponovno je u zatvoru poluotvorenog tipa i ponovno ima pravo na vikend-izlaske, koje redovito koristi za posjet obitelji u Otoku.

 U takvim okolnostima Mirko Norac, njegova supruga Jelena i šira obitelj nedavno su priredili slavlje u povodu krštenja jednogodišnjeg Ante, koji je ponio djedovo ime. Dječak je kršten u župnoj crkvi sv. Luke u Otoku.

Zaklada i Hvidra nisu uključeni

Zaklada za istinu o Domovinskom ratu ne sudjeluje u gradnji kuće generala Norca, niti to može po svojem Statutu, ustvrdio je predsjednik Upravnog vijeća Zaklade odvjetnik Ivan Ćurković, rekavši da prvi put od nas čuje za gradnju kuće.

Zaklada se po Statutu može baviti samo četirima djelatnostima, a to su pravna potpora optuženim hrvatskim generalima, istraživanje, očuvanje i promicanje istine o Domovinskom ratu, te pomoć u školovanju djece hrvatskih branitelja.

− Budući da smo na vjetrometini, ne može se dogoditi da ijedna lipa uđe u Zakladu i ode na bilo koju drugu stranu osim na djelatnosti propisane Statutom − kaže Ćurković.

Ni splitski koncert za generale nema nikakve veze s gradnjom kuće generala Norca, kaže organizator koncerta Kristijan Petric, čelnik Hvidre Splitsko-dalmatinske županije, rekavši kako prvi put čuje za to. Prihod s koncerta ide za pravnu pomoć generalima i ni za što drugo, rekao je Petric.

S. ŠETKA

 

Otočani pomažu uređenje objekta

Malobrojni Otočani iz najužeg kruga Norčevih prijatelja koji su upućeni u gradnju kuće u Pakoštanima, o tome javno ne progovaraju ni riječi.

U izgradnji kuće pomažu pojedini otočki poduzetnici, odabrani vlasnici tvrtki i(li) obrta. Neki su sudjelovali u osiguranju građevnog materijala, drugi u izradi i postavljanju stolarije, a trenutačno, tvrdi se, ekipa jednog poduzetnika uređuje fasadu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. studeni 2020 19:48