StoryEditor
HrvatskaTJEDNA DOZA

Današnji su maturanti nesretna generacija! Sve im je propalo, i ekskurzija i maturalni ples i gušt odlaska u škole...

28. ožujka 2021. - 14:18

Dala bih sve da se samo još jedanput, barem na pet minuta, mogu osjetiti tako bezbrižno kao večer pred maturalnu ekskurziju. To je onaj osjećaj sreće i treperenja pred put kakav sam nekad i kasnije znala imati, ali nikad više baš toliko čist i bez trunčice brige.

Pred nama je bilo desetak dana same esencije radosti i mladosti koja, a to je ono nešto što školsko putovanje razlikuje od svih ostalih, neće završiti s povratkom u klupe. Vratili smo se razdragani, zbliženi, možda bliskiji s nekim iz razreda do nas, neki su se prvi put napili, neki prohodali... Kaže li se još i danas prohodati s nekim?

Sve im je propalo

Obaveze i brige tih godina bile su mala maca prema onome što nas tek čeka i sva je sreća što o tome nismo imali pojma. Četvrti srednje je vrhunsko razdoblje, mlad si, a ozbiljan toliko da si već pomalo slobodan s profesorima, oni su popustljiviji, uvažavaju nas, razgovaraju s nama kao sa zrelim ljudima, to je uvod u razdoblje kada će vam se na fakultetu obraćati sa "vi kolega".

Nastava je kao valcer, u pauzama smišljamo vrapce za maturalnu večer, dogovaramo skečeve, sjećam se lakoće učenja kao da mi se mozak rastvorio. Iza nas je već debeli trening bubanja koječega, fakti ulaze u glavu brže nego ikad. Čekaju nas još pripreme za fakultete, neki se pale na odlazak u veće gradove, znaju točno što žele, neki čak i to s kim će dijeliti studentske stanove... Zašto sad sve ovo pričam?

Jer mogla bih plakati nad ovom nesretnom COVID generacijom učenika, i ne samo maturanata, ali nekako je njima ipak najteže. Propala im je ekskurzija, propast će im maturalni ples, propao im je gušt odlaska u škole jer u njima je sumorno ili su ionako svako malo doma u izolaciji po deset dana. Muče ih brige s polaganjem državne mature, s upisima na fakultete, s pripremama, ne viđaju se na normalnim mjestima, nigdje ne izlaze, nema plesa ni svirke. Usput paze na starije ukućane, razmiču se, nisu bake i djedove poljubili godinu dana. Strepe od neuspjeha pri upisu ili besposlice, od toga što ih čeka u nastavku školovanja, da li će biti online ili uživo, u kojem gradu, s kim...?

– Dala sam lani lovu za ekskurziju i još čekam povrat od agencije – govori mi majka jedne maturantice. Ima sina osmaša kojemu je isto propala ekskurzija.

– Zamisli, nijedno ni drugo nije išlo na najlipše putovanje u životu, pa da to nije žalosno. Srce mi puca od tuge. Da ti ne govorin koliko im sport fali. Izbezumljeni su od ovoga nereda više. A i mi s njima po kući. Oni online, mi online. Potpuna pometnja. U školi im je pretužno, uopće se ne druže, na velikom odmoru samo su dva razreda istovremeno. Zbog ovih mjera po školama se ni ne susreću. Nema one živosti po hodnicima, govore profesori da je atmosfera očajna – kazuje majka.

– A zamisli ovo – sjetila se. – Neki profe, a evo je Uskrs već, nikad nisu zapravo vidili svoje đake iako su svaki dan s njima u razredu.

– Kako to misliš? – zaprepastim se.

– Pa lipo. Ovi prvaši po srednjim školama stalno su pod maskama. Znači, gledaju im oči, a nikad cilo lice, kužiš. Na ulici se ne mogu ni pripoznat. Prežalosno je sve ovo...

Život na čekanju

Pa jest, još lani se u svibnju norveški ministar obrazovanja Bent Hoie zbog korona-krize obratio mladima dirljivim riječima i pravi je čas da ih se sjetimo: "Stavili ste svoj život na čekanje da biste sačuvali tuđi, hvala vam! Jer ljeto sa 17 godina je samo jedno. Maturanti neće ponovno biti maturanti. Mi odrasli možemo lako razglabati o sljedećoj godini. Sljedeća je godina za one koji kupuju mljeveno meso i toaletni papir na akciji! Sljedeće ljeto ne postoji kad je čovjek mlad. Mladi razmišljaju samo o tome što će se dogoditi danas ili sutra. Mlad si kad maštaš o tome što će biti ovog ljeta i ovog polugodišta. Kad sanjaš da pobijediš u nogometu i osvojiš ligu s najboljim rezultatom ikad!"

I tako, prošla je cijela godina, a mi koji kupujemo na akcijama ni riječ ovome nemamo za dodati.

item - id = 1087278
related id = 0 -> 1122049
related id = 1 -> 1119856
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 20:07