StoryEditor
HrvatskaTri tone na dan

Covid-bolnica u Dubravi tražila pomoć zbog gomilanja infektivnog otpada, Ministarstvo im poslao inspekciju!? Umjesto hitnog rješenja, dobili rok

Piše Goranka Jureško/JL
20. siječnja 2021. - 09:48
Ogromna količina otpada u vrećama uz KB DubaravaRonald Goršić/Cropix

Bila nam je inspekcija i do 27. siječnja moramo ukloniti infektivni otpad koji zbog covida-19 svakodnevno pojačano nastaje u našoj bolnici. Zasad smo nabavili dodatne kontejnere da otpad ne bi bio na otvorenom, a i s padom broja pacijenta otpada je nešto manje pa tvrtka s kojom imamo ugovor trenutačno može zbrinuti i dio onog što je zaostalo proteklih mjeseci - kaže prof. dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava.

No, konačnog rješenja nema ni nakon više od mjesec dana otkad je otvoren problem s infektivnim otpadom koji se zbog velikog broja pacijenata gomila i u Infektivnoj klinici "Dr. Fran Mihaljević", piše Jutarnji.

Riječju, umjesto hitnog rješenja, na vrata KB-a Dubrava početkom ovog mjeseca pokucala je inspekcija! Rok bolnici da riješi problem istječe za tjedna dana, a istodobno nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja koje je odavno trebalo iznjedriti prijedlog zbrinjavanja infektivnog otpada u kriznim situacijama i Ministarstvo zdravstva koje je to rješenje trebalo supotpisati, nisu se pomaknuli ni milimetar.

image
Ogromna količina otpada u vrećama uz KB Dubarava
Ronald Goršić/Cropix

Tri tone na dan

Naime, već više od mjesec dana upozorava se da količina infektivnog otpada koji se u KB-u Dubrava stvara otkad je postala covid-bolnica prelazi i tri tone na dan, što je postalo previše za tvrtku s kojom bolnica ima ugovor za odvoz. Problem je volumen otpada s kojim se ta, ali i tvrtke koje bi isti otpad trebale pretvoriti u neinfektivni, više ne može nositi. Jedan od prijedloga bio je spaljivanje u cementari Našice. No, zasad ništa od toga, ali ni od nekog drugog učinkovitog i trajnijeg rješenja.

Prije koji dan u promemoriji Ministarstvo zdravstva "priznaje" da je iz tvrtke s kojom KB Dubrava ima ugovor davno stiglo upozorenje, a potom objašnjava tko je za što nadležan, odnosno da je "glavno" Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. No, dodaje se da Zakonom o održivom gospodarenju otpadom "nije propisana mogućnost izuzeća da se u izvanrednim okolnostima, kakva je ova situacija prouzročena pandemijom covida-19, omogući pravnim i fizičkim osobama prenamjena djelatnosti i to brzim/pojednostavljenim postupkom".

image
Ogromna količina otpada u vrećama uz KB Dubarava
Ronald Goršić/Cropix

Sve u svemu, nigdje rješenja. "Uputa" je da bolnice trebaju imati ugovore za odvoz, a ako ta tvrtka ne može ispunjavati ugovorenu obvezu, "nađite si drugu". No, baš u tome leži nevolja jer trenutačno u Hrvatskoj ni jedna tvrtka nema dovoljno takvih kapaciteta.

No, rješenja ima, i to ne samo s ad hoc spalionicom u cementari, nego s inovacijskom hrvatskom pameti koju bi mogla instalirati svaka bolnica i u konačnici smanjiti troškove. Naime, tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca ima specijalno postrojenje za spaljivanje i kremiranje infektivnog medicinskog otpada, a projekt se "prigodno" zove Kremator. Riječ je o tvrtki koja se bavi projektiranjem, proizvodnjom i servisiranjem strojeva i opreme za zaštitu okoliša te gospodarenje otpadom.

Rješenje postoji, ali...

- Imamo tehnologiju koja to može riješiti, i to ne samo otpad iz bolnica, nego i iz staračkih domova, ambulanti, zatim i stare lijekove, odnosno sav opasni otpad. Vreće s otpadom stavljaju se u stroj koji sve usitnjava, a potom spaljuje na temperaturi od 800 do 1200 Celzijevih stupnjeva.

image
Ogromna količina otpada u vrećama uz KB Dubarava
Ronald Goršić/Cropix

Uređaji su različiti, odnosno različitog kapaciteta. Za najveće bolnice moguće je zbrinjavanje do 10 kg u minuti, a za one manje, šest ili tri u minuti. Drugim riječima, u jedan sat 600 kilograma. Taj naš uređaj ima sve europske ateste o zadovoljavanju normi zaštite okoliša. Ono što ostaje nakon spaljivanja ide u kompostane ili se zbrinjava metal ako ga je bilo, npr., od injekcija - objašnjava Đuro Horvat, direktor Tehnixa.

Spalionica koja bi se mogla instalirati u bolnicama stoji 2-5 mil. kuna, što je u prosjeku godišnji trošak odvoza i zbrinjavanja otpada zdravstvenih ustanova. Upiti u Tehnix stižu iz europskih, ali i dalekih zemalja poput Emirata, a u Hrvatskoj očito zasad nema sluha za to rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. ožujak 2021 13:24