StoryEditor
Hrvatskadubrovačka županica protiv nato-ove pomorske baze u dolima:

Buconić: JRM se više brinula o moru nego Vlada RH

Piše PSD.
13. ožujka 2008. - 09:31

Suludo je ako Vlada zaista razmišlja o smještaju vojne luke u Dolima koji su niti 50 kilometara zračne linije udaljeni od Dubrovnika, kaže županica Buconić

Jugovojska je više skrbila o hrvatskom moru i području županije od naše Vlade. Pomorske baze vojske bivše države na Visu, Lastovu i u Pločama ničim nisu narušavale ljepotu nedirnute prirode.

Suludo je ako Vlada zaista razmišlja o smještaju vojne luke u Dolima i uvali Pržina, koje su niti 50 kilometara zračne linije udaljene od Dubrovnika, koji je naša naj-hit destinacija i najjači hrvatski brand. MORH-u predlažem da ostavi vojsku u Pločama - izjavila je u srijedu dubrovačko-neretvanska županica Mira Buconić, koja je u ime županijskih vlasti zatražila hitan sastanak s ministrom obrane Brankom Vukelićem na temu izgradnje Pomorske baze “Jug” u akvatoriju koji osim Dubrovniku “gravitira” i Nacionalnom parku Mljet, te budućem Parku prirode Elafitsog otočja.

HNS ruši koaliciju

U dramatičnom obraćanju novinarima, tijekom kojega je i zaplakala, županica iz redova HSS-a kazala je kako iznosi osobno mišljenje i odbacila kritike na račun pasivnosti županijskih vlasti u slučaju lociranja baze na njezinu teritoriju. - Prepiska s MORH-om vodi se još od 2005., a s aktualnom županijskom vlašću nitko nije službeno kontaktirao - poručila je županica i zamjerila koalicijskom partneru iz HNS-a, bivšem ministru zdravstva dr. Andri Vlahušiću što ju proziva i prijeti rušenjem koalicije.

 - Vlahušić kao član Županijskog poglavarstva zadužen za zdravstvo nema što komentirati vojne baze - ustvrdila je Buconić i zatražila od svojih zamjenika Miše Galjufa (HNS) i Ive Karamatića (SDP) da se ubuduće klone javnih istupa u ulozi stranačkih osoba. Inače, u Ministarstvu obrane je na zahtjev čelnika Dubrovačkog primorja održan sastanak na ovu temu, kojem su nazočili i saborski zastupnik Frano Matušić, te predstavnici HRM-a. Načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikša Dobroslavić je tada naglasio da se na širem području predviđa razvoj turizma, te da MORH treba naći odgovarajuću lokaciju izvan akvatorija Koločepskog kanala.

 

Vukelić: Ništa bez domaćina

 Ministar Vukelić potvrdio je da MORH neće nametati lokaciju vojne luke bez suglasnosti lokalne samouprave – kaže Nikola Dobroslavić, načelnik Dubrovačkog primorja, koji tvrdi “da bi luka bila potpuni promašaj”. J.Mr./EPEHA

 

Karamatić: NATO stiže

 Zamjenik županice Ivo Karamatić uvjeren je da će vojna luka u županijskom akvatoriju biti baza NATO-a. Karamatić je poručio da će županija u postupku izmjena prostornog plana učiniti sve da se u Dole vrati turistička namjena.

 

#UVALEDOLIIPRŽINA#VOJNALUKA#MIRABUCONIĆ#VOJSKA

Izdvojeno

02. srpanj 2020 18:56