StoryEditorOCM
HrvatskaŽupani i dožupani nezakonito primali naknade

Bivši čelnici Šibensko-kninske županije osuđeni uvjetno

Piše PSD.
1. ožujka 2010. - 17:51

Bivši HDZ-ovi šibensko-kninski župani Duje Stančić i Gordan Baraka, te nekadašnji zamjenici župana Miho Mioč i Josip Odak, u ponedjeljak su na šibenskom Županijskom sudom nepravomoćnom presudom proglašeni krivima zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Naime, oni su za vrijeme trajanja svojih mandata, uz redovne plaće, po ocjeni suda, nezakonito primali i naknade za rad u Županijskom poglavarstvu. Zbog te rabote, Stančiću, Mioču i Odaku "odrezane" su uvjetne kazne zatvora u trajanju od osam mjeseci, a Baraki od sedam mjeseci. Svi su osuđeni na rok kušnje od dvije godine.

Inače, šibensko Županijsko državno odvjetništvo optužnicu protiv nekadašnjih županijskih čelnika podiglo je prije nešto više po godinu dana.

Bivše župane i dožupane teretilo se da su od rujna 2001. godine do veljače 2005. godine za trajanja svojih mandata dogovorili i naredili da im se isplate naknade za rad u Županijskom poglavarstvu, te da su na taj način protupravno pribavili 184.748,17 kuna.

Unatoč činjenici što se protiv njih vodi sudski postupak, većina osuđenih još je uvijek relativno dobro pozicionirana u lokalnoj politici. HDZ-ov “prvoborac” Josip Odak, aktualni je predsjednik Županijske skupštine, ujedno i prvi čovjek šibenske ispostave Hrvatskih autocesta.

Miho Mioč, kao HDZ-ova akvizicija, tek je nedavno s dolaskom koalicije SDP-HNS na vlast u Šibeniku i to uz puno otpora odlepršao s atraktivnog mjesta direktora komunalnog poduzeća “Vodovod i odvodnja”.

Gordan Baraka, pak, bio je HSP-ov kandidat za župana na posljednjim lokalnim izborima i ispao iz trke u prvom krugu. U političkim igrama najlošije je prošao Duje Stančić. Njega je vlastita stranka smijenila s mjesta župana zbog navodnog pogodovanja vlastitoj zaštitarskoj firmi u dobivanju posla čuvanja zgrade Županije. Puno bliže istini je verzija da je Stančić pao kao žrtva unutarstranačkih borbi.

Krešimir Gulin/Epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 01:30