StoryEditorOCM
Hrvatskastiže ‘umag‘

Bez medija pali potpisi Anušića i Debeljaka: do kraja godine i drugi brod Obalne straže. A cijena? Nema odgovora

Piše Damir Tolj
14. ožujka 2024. - 14:31

U flotu Obalne straže "Umag" stiže do kraja godine...

Izgleda da je konačno riješeno pitanje prvog od četiri nedovršena ophodna broda Hrvatske ratne mornarice koji godinama čekaju u halama Brodogradilišta specijalnih objekata u Splitu: Ministarstvo obrane javlja da je u četvrtak potpisan i ugovor...

- Zadovoljan sam potpisivanjem ovog ugovora i što ćemo za devet mjeseci imati prvi brod. Tijekom njegova dovršetka dogovorit ćemo završetak gradnje i dinamiku isporuke preostala tri broda - poručio je ministar obrane u priopćenju koje je MORH u četvrtak poslao medijima.

Sve je izvedeno daleko od prisutnosti novinara, kako bi se - valjda - izbjegle neugodnosti i moguća nezgodna pitanja. Za to i postoje priopćenja! Evo što se kaže u ovom:

"Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, u ime Ministarstva obrane, i Tomislav Debeljak, u ime graditelja – Brodogradilišta specijalnih objekata d.o.o., potpisali su danas, 14. ožujka 2024. Ugovor o izmjeni i dopuni ugovora o gradnji obalnih ophodnih brodova kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda."

Bez obzira na emitirano priopćenje, Ministarstvu obrane bili smo uputili nekoliko pitanja o detaljima tog novog-starog posla. Odgovor još nije stigao, ali dio odgovora uključili su u priopćenje. U mjeri u kojoj im je to odgovaralo:

"Rok isporuke za prvi brod iz serije (NOV 541) je devet mjeseci od dana potpisa ovog ugovora, odnosno do kraja 2024. godine. Taj je brod 80 posto izgrađen i zato se prvo pristupa dovršetku njegove gradnje."

Evo što kažu o cijeni:

"Ugovorne strane usuglasile su se da se ukupna vrijednost osnovnog ugovora ne mijenja ovim dodatkom. Troškovi za završetak prvog broda serije, uključujući i troškove za vezanu opremu, iznose 5.675.614,59 eura s PDV-om."

Budući da ne znamo koliko je točno dosad bilo plaćeno škveru za već obavljene poslove na tom nedovršenom brodu - čiju gotovost MORH procjenjuje na 80 posto, tvrdeći od ranije da je svaki postotak obavljenog posla već plaćen brodograditelju - teško je iz priopćenja dokučiti koliko ćemo ga to onda ukupno platiti. Kolika će mu biti konačna cijena?!

image
Tomislav_Brandt

Budući da Ministarstvo obrane ističe kako se "vrijednost osnovnog ugovora ne mijenja ovim dodatkom", to bi značilo da poskupljenja nema. I da se gradi po starim cijenama. Ali onda nije jasno gdje je i što zapinjalo posljednjih nekoliko godina?!

I zašto je Debeljak tražio mnogo više novca, još barem dodatnih 16 milijuna eura (120 milijuna kuna) za dovršetak četiriju brodova, zaustavivši njihovu gradnju i javno se obračunavajući s Anušićevim prethodnikom, čuvenim Mariom Banožićem?!

Zašto, naime, Debeljak nije pristao s Banožećem dogovoriti sve što je sada dogovorio s Anušićem?! Na ta pitanja MORH ne nudi odgovor...

Ali, u priopćenju još kažu:

"Usuglašeno je i da će se novim aneksom o izmjeni i dopuni ugovora o gradnji obalnih ophodnih brodova naknadno regulirati uvjeti gradnje i isporuke drugog, trećeg i četvrtog broda serije (NOV 542, NOV 543 i NOV 544)."

A to su "Karlobag", "Opatija" i "Skradin". Hm, moguće da će njihova cijena rasti, vidjet ćemo još.

"Jedan od mojih prvih poteza kada sam postao ministar obrane bio je odlazak u Brodosplit i ponovno pokretanje dogovora o dovršetku i isporuci obalnih ophodnih brodova. Zadovoljan sam što smo danas potpisali ovaj ugovor i što ćemo za devet mjeseci imati prvi brod. Tijekom dovršetka tog prvog broda, dogovorit ćemo završetak gradnje i dinamiku isporuke preostalih triju brodova ", poručio je ministar Anušić u MORH-ovu priopćenju.

Tomislav Debeljak, u ime Brodogradilišta specijalnih objekata, poručio je kako se nada da će se ovako kvalitetno rješenje dogovoriti i za drugi, treći i četvrti brod.

"Ponosan sam na Ministarstvo obrane, nas i hrvatsku državu što smo postigli kvalitetan dogovor za prvi brod", rekao je Debeljak, a priopćio MORH.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić jesenas je, u studenom, odmah nakon stupanja na dužnost, posjetio Debeljaka i Brodosplit, kazavši da su mu ophodni brodovi prioritet. Kasnije je najavio veljaču 2024. kao mjesec odluke.      

image
Tomislav_Brandt

Podsjetimo, od ukupno pet brodova ugovorenih prije točno 10 godina - u mandatu premijera Zorana Milanovića i ministra obrane Ante Kotromanovića - HRM-u je isporučen tek prototip "Omiš", koncem 2018. godine. Ugovor za čitavu seriju bio je težak gotovo 400 milijuna kuna (s PDV-om), da bi prije koju godinu Vlada dodala još 40 milijuna kuna, na ime poskupljenja materijala. Dakle, sve skupa, 440 milijuna kuna (58 milijuna eura)

Kada je u veljači 2020. godine administracija aktualnog premijera Andreja Plenkovića potpisivala aneks ugovora za četiri nedovršena broda, s novom dinamikom rokova i plaćanja, mediji su bili objavili kako je cijena svakog pojedinačnog između 80 i 85 milijuna kuna, s porezom. Oko 10,5 do 11 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:35