StoryEditorOCM
Hrvatskastara viteška igra odlaskom stipe mesića gubi svojeg ‘tutora’

Alkari žurno pred Josipovića: Budi nam pokrovitelj!

Piše PSD.
22. siječnja 2010. - 18:31

Novoizabrani hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović neće od svojeg predhodnika Stipe Mesića automatski naslijediti pokroviteljstvo nad Sinjskom alkom. Naime, istekom Mesićeva mandata prestaje i njegovo pokroviteljstvo nad sinjskom viteškom igrom, pa Sinjska alka ostaje bez pokrovitelja.

U Viteškom alkarskom društvu vjeruju da će takvo stanje trajati vrlo kratko. Odmah nakon svečane inauguracije, kojoj će vjerojatno među pozvanima nazočiti i predstavnik VAD-a, iz alkarske uprave uputit će zahtjev predsjedniku Josipoviću za prijam izaslanstva iz Sinja.

Već na tom prvom susretu čelništvo alkara i alkarskoga grada zamolit će predsjednika Josipovića da bude pokrovitelj Sinjske alke i tako nastavi dugu tradiciju.

Pokroviteljstvo nad Alkom kao jedinstvenom viteškom igrom imao je velik broj poglavara država u čijem sastavu su bili i kroz koje su Hrvatska, Sinj i Alka prolazili kroz gotovo puna tri stoljeća dugu povijest.

Podsjetit ćemo samo na pokrovitelje u posljednjih stotinjak godina. Prvi je kralj i car Franjo Josip, koji je Alku podupirao više od pola stoljeća svoje vladavine. Raspadom Austro-Ugarske pokroviteljem Alke postao je kralj Aleksandar Karađorđević u čiju čast su alkari 1932. godine u Beogradu trčali Alku.

Prkos predsjedniku

Kraljevim ubojstvom Alka ostala je bez pokrovitelja i takvo stanje trajalo je sve do 1959. godine. Tada je na molbu alkara pokroviteljstvo nad Sinjskom alkom preuzeo predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito, koji je bio alkarski pokrovitelj sve do svoje smrti, 1980. godine. Nakon Tita pokroviteljstvo nad Sinjskom alkom inercijom je naslijedilo tadašnje Predsjedništvo Jugoslavije.

To pokroviteljstvo trajalo je sve do prvih demokratskih izbora 1990. godine kad je Sinjskoj alci kao glavni gost nazočio dr. Franjo Tuđman. Od 1992. godine dr. Franjo Tuđman pokrovitelj je Alke sve do smrti 1999. godine.

 Novoizabrani predsjednik Stipe Mesić odlučio je 2000. godine preuzeti pokroviteljstvo. Mesić je bio pokrovitelj 2000. i 2001. godine, a onda je zbog poznatih događaja na Alci 2001. godine odlučio uskratiti pokroviteljstvo od 2002. do 2005. godine.

Tadašnja alkarska uprava, prkoseći Mesiću, odlučila je da pokroviteljem Alke bude “puk Sinja i Cetinske krajine”, iako taj puk o tome nitko ništa nije pitao. Izborom nove alkarske uprave 2006. godine između Alke i Zagreba ponovno su normalizirani odnosi, pa je Mesić opet postao alkarski pokrovitelj.

Pokrovitelji

- car Franjo Josip častio Alku više od 50 godina

- Aleksandar Karađorđević uživao u Alci usred Beograda

- od 1934. do 1959. bez pokrivitelja, a onda to postaje Tito

- Predsjedništvo Jugoslavije sve do 1990.

- dr. Franjo Tuđman pokrovitelj sedam godina

- Stipe Mesić pokrovitelj 2000., 2001. te od 2005. do 2009.

- ‘puk Sinja i Cetinske krajine’ pokrovitelj od 2002. do 2005.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 21:11